"Мисля, че никога няма да напиша поема, по-красива от едно дръвче посадено."

Джойс Килмър

Едно единствено посадено дърво, заедно с детето ни, е равно на 1000 думи, с които бихме опитали да го възпитаме. Според психолозите дръвчетата се един от най-добрите естествени учители, които, без назидание, учат нас и децата ни много неща. От това да ценим уникалната красота на всяко създание, да разбираме, че промяната е неизменна част от живота, че силата е в това да бъдем гъвкави, че всички сме сами на този свят, но сме свързани и заедно сме по-силни.

Дръвчета се садят два пъти годишно - през пролетта и през есента. Точно месец ноември е идеалното време да посветите един ден от уикенда на това да посадите заедно с децата си дръвче. Освен, че ще си имате семейно дърво, ще имате и повече сянка през лятото, красив пейзаж, по-качествен, чист и влажен въздух, птички и катерички дори.

Но да посадиш дори едно единствено дърво, не е лесна работа - изисква предварителна подготовка на почвата, знания и желание да се грижите за фиданката и след това. Ето защо ви предлагаме, ако живеете близо до София, да се включите в инициативата #ЗалесявамеАктивно2022 на Нестле в партньорство със Столична община, където на 12 ноември 2022 г. заедно да засадим 3000 дъбови фиданки от вид "цер" в "Новата гора на София 2"-с.Негован, проект на Столична община. На място Столична община са осигурили фиданките, подготвена почва, инструменти, а Нестле България са се погрижили на да има аниматори и забавления за възрастни и деца със специалния гост талисманът Арми, който се включва заедно с младежите от ЦСКА 1948, музика, игри, награди, "колелото на късмета" с Pulse Fitness&Spa, освежаващи напитки и закуски. Ето някои полезни факти, които да научите преди това.

Защо да посадим точно дъб от вида "цер"?

Този вид е подходящ за нашите географски ширини, защото широколистното дърво е сравнително непретенциозно за отглеждане, расте при всякаква почва и най-важното - сухоустойчиво е. Височината му достига до 30-35 метра, а сянката му дава идеални условия за почивка и работи за предотвратяване на климатичните промени. Дъбовете цер са чудесен дом за катерички, които много обичат техните жълъди. Пределната възраст на едно дърво е 600 - 700 години, така че много поколения след нас, ще се радват на всяко посадено дърво.

Как се отглежда разсад от жълъд?

  1. Харесвате си дъб цер и събирате една-две шепи избрани кафяви жълъди със зеленикав оттенък като подходящи са тези екземпляри, които лесно се отделят от капачката.
  2. Избраните жълъди се изсипват във вода. Тези, които останат на повърхността и не потънат, могат да бъдат изхвърлени, защото сърцевината им е увредена.
  3. Събраните на дъното жълъди се оставят да изсъхнат и след това се поставят в найлонов плик, заедно с дървени стърготини и мъх, на хладно място за 90 дни.
  4. През това време е необходимо да се отваря редовно торбичката, за да влиза кислород като се следи да не е прекалено влажна. След 3 месеца жълъдите ще покълнат.
  5. За засаждане на покълналите жълъди са необходими съдове с около 5 см диаметър и с дупки на дъното. Напълват се с пръст, събирана близо до "родителския" дъб, в нея се засажда покълналия разсад и се полива обилно.
  6. Когато разсадът се превърне във фиданка и достигне до 12-15 см, а корените изглеждат силни и здрави, тогава може да започне процеса на засаждане. Най-често това се прави през есента.

Как да засадим фиданка?

Избира се хубаво, светло и слънчево място, подготвя се почвата като се прекопава и наторява предварително. След като почвата е подготвена, започва самото засаждане - изкопава се дупка с дълбочина около 30-40 см. На дъното й се слагат камъчета, поставя се фиданката с допълнителна пръчка, която да я укрепи, внимателно се връща изкопаната и обогатена пръст и се полива обилно. Сега вашето дръвче започва да расте.

Как да се грижим за младата фиданка?

През първите 3 години разсадът се вкоренява и има нужда от грижи и внимание. Една седмица след засаждането се полива обилно и се следи да не падне укрепващата пръчка.

В началото на зимата, за да се предпази от студа и атаките на гризачи, се насипват сухи листа и слама в основата на фиданката. След това клончетата на дървото се прибират към ствола и се покриват с предпазен материал - чувал, брезент или друго, който се маха в началото на пролетта.

През пролетта се коси, плеви, прекопава се и се наторява почвата. И така постепенно вашето дърво ще се превърне в голямо и мощно растение, което вие със семейството си ще сте посадили и отгледали.

Ако този текст ви е бил интересен и полезен, имате малко свободно време в съботния ден на 12-ти ноември и желание да прекарате един приятен и едновременно с това полезен ден с цялото семейство, Нестле България ви очаква да #ЗалесявамеАктивно заедно.

За повече информация за събитието следете във Фейсбук.


Материалът е предоставен от Nestle.