Богато разнообразие от билкови продукти и тинктури, събрали безценните дарове на природата и произведени от "Билка Чудодейка", наред с разнообразни продукти от други български производители, посрещнаха през уикенда посетителите на фермерския пазар на Лидл България. Традиционната инициатива на Lidl се провежда за четвърта поредна година в подкрепа на български производители, фермери и творци, като им предоставя възможност да се срещнат лице в лице с клиенти от големите градове. Тази година са предвидени общо 14 събития в София и на няколко крайморски локации. Освен че предоставя своите паркинги, веригата подкрепя родните производители, като поема и всички разходи по организацията на събитията.

Разговаряме с Даниела Капинчева, съсобственик на производителя на билкови продукти от Пазарджик "Билка Чудодейка", за да ни разкаже повече за участието си в изминалия фермерски пазар.

Даниела, как всъщност се зароди идеята за създаването на "Билка чудодейка" и какви продукти предлагате?

Всичко започна малко на шега, когато шепа ентусиасти решихме да създаваме натурални, органични продукти - тинктури, изцяло базирани на билки, за да се доближим отново до източника на човешкото здраве. Вече близо осем години ние създаваме тинктури, които са спиртно-водни извлеци или екстракти на билки, както и спрейове. Клиентите, които разпознават нашата марка, знаят, че силата ни е в комбинирането на билки. Рецептите ни са изцяло авторски, базирани на знанията и уменията на екипа ни, който включва опитни фитотерапевти. Поради търсенето произвеждаме и монотинктури, а тинктурата от гъби, т. нар. фунготерапия, е от най-новите ни разработки, която също показа отлични резултати.

От 2015 г. сме на пазара и нашите продукти имат все повече клиенти, защото наистина държим на качеството. Ние сме сертифицирани производители на билкови продукти и сме длъжни да получаваме билките от доставчици със сертификати за гарантиран произход. Работим основно с диворастящи билки от района на магичните Родопи, благодарение на които създаваме нашите билкови вълшебства.

България е в челните позиции в света по билково биоразнообразие. Имаме и изконни традиции в лечението и билкотерапията, което е източник на национална гордост и самочувствие. Затова и обичаме да ходим на фермерските пазари на Lidl, където разкриваме на хората един необятен, чудодеен свят на вълшебни и чудодейни билки и ги поощряваме да се обърнат към този природосъобразен начин на превенция на здравето.

Миналата седмица "Билка Чудодейка" участва със свой щанд на фермерския пазар на Lidl в столичния квартал "Илинден". Какви са впечатленията Ви, имаше ли интерес към Вашите продукти?

Когато участваме във фермерските пазари на Lidl, обикновено има голям интерес към нашите продукти. Сегашното участие не прави изключение, защото хората все повече осъзнават как здравето им - както физиологично, така и психологическо, минава през чистата и здравословна храна, която дава всичко необходимо на организма. На щанда на "Билка чудодейка" се спират хора от всички възрасти - по-зрели, възпитани с традициите на своите баби, и по-млади, които подхождат с любопитство и интерес към билките и природосъобразния начин на живот. При тези срещи създаваме позитивни контакти с нашите клиенти, защото заставаме с лицето си зад това, което правим, и те могат да ни зададат директно въпросите си. Така изграждаме доверие у тях, че не става дума просто за бизнес, а за мисия хората да разберат колко е ценно това, което българската природа ни дава.

Полезни ли са за Вас подобни фермерски пазари?

Ние обработваме безценните дарове на българската природа. Продуктите ни са устойчиви, без компромис в качеството, и вярвам, че точно затова от Лидл България ни се доверяват и ни канят за участие във фермерските пазари, които организират вече за четвърта година. Инициативата е прекрасна, защото изгражда доверие у клиентите, като ги среща директно с производителите, на които могат лично да зададат своите въпроси и да се убедят, че в България има чиста храна и е запазена една автентична традиция за производство на качествени продукти. Вярвам, че един ден такива инициативи биха могли да бъдат възможни и на световни пазари, за да покажем на хората от цял свят колко чиста храна се произвежда в България.

Този уикенд в квартал "Хаджи Димитър" в София ще се състои четвъртият за годината фермерски пазар на Лидл България. На 26, 27 и 28 май на паркинга пред магазина на веригата на ул. "Резбарска" №1В клиентите ще се насладят на богато разнообразие от свежи продукти от всички краища на България, сред които свежи плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти, както и фермерски млечни и месни деликатеси.


Материалът е предоставен от Лидл.