Работата от вкъщи често може да се окаже не малко предизвикателство. Когато работим от дома си, около нас има много и различни разсейващи фактори, които пречат на концентрацията и продуктивността ни. Колкото и приятна да е, работата от вкъщи не винаги се съчетава добре с личния ни живот. В голяма част от времето семейството, домашните любимци и работните задачи се състезават за вниманието ни, а ние в стремежа си да бъдем перфектни във всички сфери от живота си, не смогваме да сме добри в нито една от тях.

Именно затова е добре да следваме правила, които да ни помогнат да отделим работното от личното пространство. Особено у дома. За щастие, принципите на Фън Шуй са създадени да ни помагат както да се чувстваме добре в дома си, така и той да изглежда стилно и приветливо. Древното източно изкуство може да ви помогне да създадете домашен офис, който да повлияе благоприятно на концентрацията и продуктивността ви. И, разбира се, да доведе до положителни резултати в работата.

А кои са принципите на Фън Шуй, които да следвате, когато организирате и обзавеждате домашния си офис, ви показваме тук.

Изберете подходящо местоположение

 

Вече споменахме, че работата от вкъщи може да размие границите между професионалния и личния живот. И затова е важно да създадете специално кътче, посветено само и единствено на работата. Или иначе казано - домашен офис. По този начин допринесете за добрия баланс между работата и живота извън нея.

 • Ако пред вас стои възможност да обособите специална стая, в която да се помещава вашето работно кътче, се възползвайте от нея.
 • Ако пък не разполагате с това удобство, направете всичко възможно да създадете визуално разделение между работното пространство и останалата част от дома. Сгъваем параван, завеса или библиотека могат да помогнат за разделянето на пространството.

Уверете се, че имате бюро

 

За да поканите Фън Шуй в домашното си работно пространство и за да сте сигурни, че се възползвате максимално от благата, които източното изкуство ще ви донесе, е важно да се уверите, че притежавате бюро. Подходящото бюро не само ще ви осигури удобство, но и е символ на стабилност в кариерата.

 • Ако можете да поставите бюрото си в отделна стая, която се използва само за работа, това би бил най-добрият вариант. Но не винаги е постижим.
 • Ако все пак трябва да поставите бюрото си в многофункционално пространство, опитайте се да изберете стая, различна от спалнята. Наличието на бюрото в спалнята може да ви разсейва, когато се опитвате да работите, и също така може да попречи на спокойния сън и почивката през нощта. Ако все пак бюрото е в спалнята, единствената възможност, която ще ви осигури максимална продуктивност през деня и максимален комфорт през нощта, е да разделите двата къта. Чудесна работа в този случай би свършила библиотеката или пък завесата.

Правилното разположение на бюрото е от ключова важност

 

Едно от най-важните неща, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за бюрото, е правилното му позициониране в пространството. Какво ще рече това? Според принципите на Фън Шуй бюрото трябва да е поставено по такъв начин, че да виждате вратата, когато седите зад него. Не бива обаче да сте разположени директно в една линия с вратата. Твърди се, че тази позиция би ви дала по-добър поглед върху възможностите и идеите, с които се сблъсквате на работа. Това също може да ви помогне да се почувствате по-спокойни, тъй като имате голям обхват на видимост и можете да видите всяко нещо, което приближава до вас.

Ако нямате възможност да поставите бюрото в т.нар. "командна позиция", има няколко алтернативни варианта.

 • Ако трябва да гледате настрани от вратата, поставете огледало, така че да виждате отражение на вратата, докато седите на бюрото си.
 • Ако трябва да поставите бюрото в една линия с вратата, добра идея е да окачите декоративна топка между вас и вратата. Това ще помогне за разпръскването на всяка постъпваща енергия.

След като сте се уверили, че бюрото ви е добре разположено, следва да обърнете внимание на гледката, която се отваря пред вас, когато стоите зад бюрото. Гледате ли към нещо, което ви вдъхновява, или пък пред вас стои празна стена? Според Фън Щуй директният изглед към празна стена може да действа като блокаж в кариерата. Затова декорирайте стената с произведения на изкуството, табло, върху което да закачате най-важните задачи или пък фрази, които намирате за мотивиращи и вдъхновяващи. Добър вариант е и да поставите огледало тук, с което да разширите кръгозора си.

Видове бюра

 

В идеалния случай е добре за изберете масивно, правоъгълно бюро. Тежките предмети и квадратните форми са свързани със земния елемент, който осигурява така нужните в кариерен план опора и заземяване. Кафявият цвят също се свързва със земния елемент, така че кафявото дървено бюро може да бъде особено подходящо. Уверете се, че то няма отрязани ъгли и че работната повърхност е непрозрачна. Стъклените бра определено са стилни и елегантни, но работата върху прозрачна повърхност може повлияе неблагоприятно върху потока на мисълта и възможностите, които се отварят пред вас.

Цвета на декоративните елементи, които ще изберете да поставите върху бюрото, също е важен. Всеки елемент отключва различни енергии и умения:

 • Черният цвят се свързва с водния елемент, който подсилва за интуицията и укрепва социалните и работни връзки.
 • Зеленият и синият цвят се свързва с дървения елемент, който помага за прогреса и новото начало.
 • Жълтото и кафявото се свързват със земния елемент, който помага да се поставят граници между професионалната сфера и личния живот.
 • Бялото е символ на металния елемент, който допринася за прецизността и организацията.
 • Червеното пък се асоциира с огнения елемент, който дава повече вдъхновение.

Разположение на стола

 

Когато избирате стол за вашия домашен офис, е важно да заложите на такъв с висока и стабилна облегалка. Той ще ви осигури необходимите опора и стабилност. Това, освен за физическото ви удобство, ще допринесе и за прогреса ви в професионален план - ще бъдете по-продуктивни и фокусирани и ще усещате подкрепа.

Що се отнася до цвета, отново може да приложите принципа на петте елемента. Определете кой елемент би бил най-полезен за вас в този момент и изберете цвят, който му съответства. Въпреки всичко, не забравяйте да се доверите на интуицията си и вътрешните си усещания, когато взимате решение какъв модел и цвят стол да изберете. Все пак най-важно е мебелите да отразяват характера и вътрешната ви същност.

Създайте ъгъл на богатството

 

Една от областите, които е важно да присъства в домашното офис пространство, според Фън Шуй, е ъгълът на богатството и изобилието, наречен Xun. Активирането на това кътче може да ви помогне да привлечете повече богатство и просперитет.

За да намерите ъгъла на богатството на вашия офис, застанете на вратата с лице навътре към стаята и потърсете левия ъгъл, най-отдалечен от вас. Именно това е ъгълът на богатството. За да го активирате, там можете да поставите кристал аметист или цитрин, които ще повлияят благоприятно върху просперитета ви.

Ежедневни ритуали, които можете да спазвате, когато работите от вкъщи

 

В допълнение към създаването на физическо пространство, в което да вършите работата си по най-пълноценен начин и което да ви носи успех, е важно да създадете енергийна граница между работата и личния живот. Ежедневните ритуали в началото и в края на всеки работен ден могат да помогнат за това. Ето няколко идеи, които можете да приложите още днес:

 • Изчиствайте бюрото си всеки ден. Можете да направите това или в началото, или в края на деня, в зависимост от предпочитанията ви. Това може да ви помогне да изчистите ума си и да започнете работния си ден начисто.
 • За да започнете деня си, опитайте да напишете списък с девет цели и резултата, които искате да постигнете през деня и които искате този ден да ви донесе, и оградете най-важния. Това помага да концентрирате фокуса, намеренията и енергията си за деня върху нещата, които са най-важни за вас.
 • В края на деня отделете малко време, за да се сетите и да се възнаградите за един успех, който сте постигнали през работния ден. Често сме толкова увлечени от ежедневната заетост, че забравяме да си отдадем заслуга за това, което сме постигнали. Дори малките успехи са крачка към големите такива.

Във Фън Шуй всяка част от дома има свое собствено предназначение и всяка носи своя собствена енергия. Това как обзавеждаме дома и какви елементи и мебели избираме да присъстват в него може да окаже огромно влияние на това какво се случва в живота ни. Затова и офис обзавеждането трябва да е качествено, красиво и достъпно. Мебели Виденов предлагат точно това, от което се нуждаете - офис мебели и декоративни елементи, които да създадат приятна за работа атмосфера и които да помогнат да поканите просперитета и богатството в дома ви. Каталогът с офис обзавеждане на Мебели Виденов ще откриете тук.


Материалът е предоставен от Виденов.