Диабетът е метаболитно заболяване, характеризиращо се с високи нива на кръвната захар. Причинява се от неспособността на тялото да произвежда или използва ефективно инсулин. Заболяването води със себе си много неприятни симптоми и усложнения, затова си заслужава да потърсим алтернативни начини за справяне с него и да се доверим на чудодейните оздравителни сили на растенията.

Гимнема е пълзящо едногодишно растение, растящо в горите на Индия и Африка. То е използвано от древната индийска медицинска практика (аюрведа), повече от 2000 години. В превод от хинди, билката носи атрактивното наименование "разбивач на захарта". Но дали древните индийски лечители са имали достатъчно основание да я кръстят така? На този въпрос съвременната медицина отговаря с категорично "да".

снимка: Healthy Life

Според науката, гимнема наистина помага за понижаване на кръвната захар. Нека видим как!

Как работи "разбивачът на захарта"?

Основната активна съставка в гимнема се нарича гимнемова киселина. Гимнемовата киселина помага за потискане на сладостта, като блокира вкусовите рецептори, разположени по повърхността на езика. Според проучванията, приемът на екстракт от гимнема, един час преди хранене, намалява усещането за сладост. С други думи, билката може да укроти желанието ви да похапвате захар и всякакви сладки изкушения и да ви помогне да намалите теглото си.

Подобно на ефектите си върху вкусовите рецептори, гимнема има свойството да блокира и рецепторите в червата, като по този начин намалява усвояването на захарта в организма. Така нивата на кръвната захар след хранене, остават сравнително стабилни. Проучванията доказват, че приемането на 200 до 400 мг. гимнемова киселина на ден, може да намали значително абсорбцията на глюкоза в червата.

Ако имате преддиабет или диабет тип 2, тялото ви или не произвежда достатъчно инсулин, или клетките ви стават по-малко чувствителни към него, с течение на времето. Това води до покачване на нивата на кръвната ви захар. Гимнема може да стимулира производството на инсулин в панкреаса, като насърчава регенерацията на клетките произвеждащи инсулин. А по-високите нива на инсулин в тялото, ще намалят нивата на глюкозата в кръвта ви.

Редуциране на желанието за похапване на сладко, намаляване на абсорбцията на захар в организма и стимулиране производството на инсулин - вече изброихме цели три доказателства в полза на твърдението, че гимнема се справя успешно с разбиването на захарта. Но билката може да има и някои допълнителни ползи за здравето ви.

За какво друго помага гимнема?

Общоизвестен факт е, че билките имат многобройни ползи за здравето и обикновено действат комплексно, подобрявайки функцията на различни органи и системи в тялото ни. Гимнема не прави изключение.

Растението се използва за лечение на различни проблеми - стомашни смущения, запек и чернодробни заболявания. Доказано е, че гимнема може да повлияе на усвояването на мазнините и да помогне за понижаване на нивата на "лошия" LDL холестерол и триглицеридите в кръвта, като по този начин понижава риска от сърдечно-съдови заболявания. Гимнема взаимодейства добре с лекарства, понижаващи холестерола и увеличава ефекта им. Билката има и диуретичен ефект и спомага за изхвърлянето на излишната вода от организма.

снимка: Favio

Как да приемате гимнема?

Гимнема може да се приема под формата на прах или екстракт. В западната медицина екстрактът от гимнема се среща под формата на таблетки, което прави дозировката по-лесна за контрол и наблюдение. Екстрактът влиза и в състава на различни хранителни добавки, предназначени за по-добър контрол върху диабета.

Във Favio Forte екстрактът от гимнема е подсилен с Алфа-липоева киселина, Лутеин, цинк, хром, витамин А и витамин В6, както и още цели 14 витамина и минерала - комбинация създадена специално за подсилване на тялото при захарен диабет и преддиабетни състояния.

снимка: Healthy Life

Ако страдате от повишена кръвна захар, екстрактът от гимнема определено ще ви помогне да подобрите здравето си. Но в случай, че приемате инсулин и други медикаменти контролиращи диабета, е добре да се консултирате с лекуващия си лекар, за да не понижите прекомерно кръвната си захар.

Ефектът на гимнема се появява от 6 месеца до година от началото на приема. И въпреки че не е заместител на инсулина, екстрактът от билката може да се окаже чудесен помощник, при опитите ви да контролирате кръвната си захар и да постигнете по-добро здраве.

 

* материалът е предоставен от Healthy Life