Хората рядко свързваме наличието на тревожност или депресия с начина си на хранене. Защо да го правим? Храната е тоооолкова вкусна, а също така и жизнено необходима.

Всички знаем онова чувство, след като сме изяли нещо, което не е трябвало. Тогава по-скоро се прокрадват мисли за това как ще се отрази на физическата ни форма, но едва ли се замисляме за последиците за емоционалното ни и психическо състояние. Възможно ли е да има негативно влияние върху мислите ни, как и кога това се случва?

Редица експерти откриват интригуваща връзка между стомашно-чревните и психичните разстройства. Данни от изследванията потвърждават, че хората, страдащи от депресия, хроничен стрес, тревожност и дори тежки психични заболявания - имат проблем и с чревното здраве.

Защо и как храната може да ни депресира?

Всъщност причината е съвсем логична. Колекцията от микроорганизми, обитаващи стомашно-чревния ни тракт, по-известни като чревен микробиом, е от съществено значение за правилната дейност на имунната и храносмилателната система. Усвояването на хранителни вещества обаче играе и важна роля в двупосочната комуникация между червата и мозъка.

Балансът в стомаха ни, или микробиомът е една от най-горещите теми в научните среди през последните години. Това е така, защото от неговото състояние зависи благосъстоянието на целия ни организъм. Включително и менталното ни състояние.

Как точно влияе храната на менталното състояние?

Всички сме чували за серотонинът, по-известен като хормонът на щастието. Той играе роля в почти всички поведенчески процеси, а 95% от серотонина в тялото ни се произвежда в червата. Установено е, че намаленото му произвдоство води до състояния като депресия и тревожност. Науката е открила, че дефицитът и дисбалансът и на други витамини, хормони и ензими оказват пряко въздействие върху психо-емоцоналното ни състояние. Те също се повлияват от хранителните ни навици. Ако балансът и правилното им производство е нарушено, това директно се отразява и изпраща изключително бързи сигнали на мозъка. Това се случва посредством блуждаещия нерв, който е най-дългият нерв на вегетативната нервна система.

Кои храни пречат на психиката?

Отговорът не е еднозначен. Хранене, включващо висок прием на червени и преработени меса, рафинирани зърнени храни, сладкиши, млечни продукти с високо съдържание на мазнини, масло и картофи, както и нисък прием на плодове и зеленчуци, е свързано със значително увеличен риск от депресия. Не е достатъчно обаче само да се придържаме към общите препоръки за здравословно и балансирано хранене, за да предотвратим или благоприятстваме лечението на психични заболявания. Ключова е ролята на състава от микроорганизми в стомаха ни, а той при всеки човек е различен. Необходимо да бъдат предприети индивидуални стъпки за балансирането му, чрез въвеждането на правилен хранителен режим.

Коя храна е полезна за организма ми?

Преди да получите отговор на този въпрос, трябва първо да знаете, че според научните данни типовете микробиом се разделят на 3 различни групи, според "обитателите му". Всяка една от тези групи се класифицира като отделен ентеротип, а полезната храна за нашият организъм зависи от това към кой ентеротип спадаме!

Какво означава терминът ентеротип?

Това са група от определени микроорганизми, които преобладават в нашия чревен микробиом. Те се формират още в първите години от живота ни и са базирани главно на нашата генетика. Впоследствие се повлияват и от нашите хранителни навици. Това от своя страна предопределя и вида диета благоприятна за дългосрочното ни здраве.

Всяка една от тези групи има свои собствени хранителни предпочитания.

Ентеротип 1- Бактероиди

Този Ентеротип е характерен за хора, които консумират и добре усвояват месо, риба и млечни продукти и мазнини.

Ентеротип 2- Превотела

Този Ентеротип е характерен за хора, които консумират и добре толерират предимно растителна храна.

Ентеротип 3- Руминококи

Този Ентеротип е характерен за хора, които се хранят балансирано с достатъчно белтъчини, въглехидрати и мазнини.

Има храни, които карат вашето тяло да се чувства по-хармонично и балансирано, както и такива, които му действат не толкова благоприятни. В 21-ви век човек разполага с много възможности и трябва да бъде добре осведомен за влиянието на храната над неговия конкретен организъм.

Разберете към кой ентеротип спадате, така ще знаете и кой хранителен режим е благоприятен за вашия организъм.

Правилното хранене оказва комплексно влияние върху всеки аспект от здравето ни, както физическо, така и ментално. Знаейки тази информация, човек може да предприеме индвидуални стъпки по изграждане на най-подходящия за себе си режим на хранене. По този начин ще сведе неблагоприятните последици от неподходящата храна до минимум. Ще успее да подсили и укрепи работата на имунната система и ще може да си помогне не само за поддържането на добра физическа форма, а и на добро и стабилно психо-емоционално състояние.

Имайки предвид ключовата роля на микробиома, вече са налични и достъпни възможности за изследването му. След като бъде установено към кой ентеротип принадлежи човек, могат да бъдат предприети съответние мерки за балансирането му, чрез персонални препоръки.

В България такъв тип изследване се предлага от една от водещите компании за генетични изследвания - НМ Дженомикс. Тестът Микробиомен паспорт печели наградата за най-добър микробиомен тест през 2020г. Не малко хора са успели да подобрят здравословното си състояние, благодарение на получените резултати от теста и допълнителните консултации, които компанията осигурява със специалист диетолог или гастроентеролог.

За всички читатели на dir.bg, които искат да подобрят хранителния баланс в живота си, компанията предоставя 10% отстъпка от изследването Микробиомен паспорт, в периода 04 Април - 24 Април. За целта трябва да предоставите промо код: DIR.BG

 

* съдържание на НМ Дженомикс