Съвместната инициатива на Лидл България и Асоциация "Родители" под надслов "Умници гладници" избра 15-те най - забавни и полезни уроци, които предстои да бъдат включени в специален сборник, в помощ на учители и родители. Конкурсът предизвика силния интерес на учителите и техните класове, които влязоха в оспорвана надпревара за място в челната 15-ца. От изработване на седмични менюта, плакати и табла до посещение на професионални шеф готвачи в класните стаи са само малка част от идеите, които представиха участниците по време на кандидатстването.

В конкурса се включиха над 250 начални учители от 100 училища в София, Пловдив и Варна. Експертното жури, в лицето на представители на Асоциация "Родители" и проф. Людмила Иванова, преподавател в Медицински факултет на СУ имаше предизвикателната задача да оцени кандидатурите на база критерии като коректно представяне на информацията за здравословното хранене, иновативен педагогически подход и включване на родителите като активна страна в процеса.

"Да изберем 15-те най-добри методически разработки беше предизвикателен процес. Всички разработки бяха представени с много мисъл и си личеше желанието и старанието на всеки един учител. Разбира се, за нас като съорганизатори и жури беше от изключително значение да видим как децата са били въвлечени пълноценно в темата за здравословното и балансирано хранене и как са възприели активностите в проведения час", коментира Яна Алексиева, председател на Асоциация "Родители".

"Голямо разнообразие от дейности, провокиращи детското внимание и любопитство, открихме в уроците. Информацията е превърната в опит и преживяване, които водят до качествено разбиране и знание. Ето как посланието "Апетитът идва със знанието" се изпълни с реално съдържание", сподели проф. Людмила Иванова, преподавател в Медицински факултет на СУ, автор на специален материал, с насоки по темата в рамките на инициативата и част от експертното журито.

Избраните 15 урока ще бъдат включени в специален сборник, съдържащ най-добрите 15 методически разработки, в помощ на учители и родители. Той ще бъде издаден в началото на новата учебна година.

Във финалната селекция попадат уроците на столичните преподаватели Стела Иванова - 30 СУ "Братя Миладинови", Дарина Йовчева, Вяра Якимова и Виктория Русева-Мушанова - 112 ОУ "Стоян Заимов", Оксана Балтажи - 7 СУ "Свети Седмочисленици, Доника Борисова - 4 ОУ "Проф. Джон Атанасов" и Велина Колева - 128 СУ "Алберт Айнщайн".

Отличените педагози от Варна са съответно: Елизабет Влаева - ОУ "Добри Чинтулов", Бистра Димитрова - ОУ "Захари Стоянов", Олга Великова - ОУ "Панайот Волов", Върбинка Любчева и Берна-Виждан Мехмедова - ОУ "Христо Ботев" и Мими Димитрова - ЧСУ "Мечтатели".

Пловдивските финалисти пък са Нина Иванова - ОУ "Райна Княгиня", Дора Балджийска - ОУ "Яне Сандански" и екипът на Калина Даскалова, Антония Ангелова, Йорданка Начева - ОУ "Васил Петлешков".

 

*Материалът е предоставен от Лидл