Добре приготвената храна и качественото вино винаги са вървели ръка за ръка. Затова серията Kabile, една от най-награждаваните родни марки на световни конкурси, вдъхнови кулинарни влогъри да представят свои рецепти за лесни и вкусни ястия, подходящо съчетани с напитката. Винената серия е създадена в знак на почит към дълбоките традиции във винопроизводството по нашите земи още от времето на траките. Кръстена е на античното тракийско селище Кабиле, чийто разкопки могат да се видят само на няколко километра от винарната. А на етикета на бутилката е богинята Кибела - Великата майка, богиня на плодородието и защитница на лозята. Легендата разказва, че с печати с нейния лик са отбелязвали тракийските делви с вино като гаранция за високото качество на напитката. Само тази година вината Kabile имат 24 медала от световни конкурси, включително и за "Най-добро вино от България" от Concours Mondial de Bruxelles.

Сьомга като никоя друга с ароматно бяло вино Kabile

Рецепта на Антонина Петрова, създател на кулинарния канал "Приказна кухня с Ани"

Снимка: Кабиле

Необходими продукти:

3 котлета сьомга

морска сол

черен пипер

2 с.л. зехтин

20гр. масло

За соса:

1/3 връзка копър

няколко стръка мащерка

150 мл. Kabile Шардоне и Совиньон блан от "Вила Ямбол"

2 с.л. лимонов сок

200 мл. сметана за готвене

Начин на приготвяме:

Подсушавате котлетите с кухненска хартия. Овкусяват се с морска сол и черен пипер от двете страни. В тигана загрявате зехтин и масло. Котлетите се готвят на умерена степен на котлона - от всяка страна по 5 минути. За соса използваме същия тиган, в който е готвена рибата. Добавяте бяло вино, лимонов сок, сметана за готвене, сол и черен пипер. Пускате отново котлона на умерена степен и готвите сместа, докато се редуцира. Добавя се копъра, мащерката и на изключен котлон доготвяте соса. Сервирате заедно с котлетите.

Сирене "Бри" в хрупкава коричка и сладко от горски плодове и розе Kabile

Рецептата е на Миро Гочев от Youtube канала "Готвене за начинаещи"

Снимка: Кабиле

Необходими продукти:

400 г сирене Бри

2-3 кори за баница

20 г масло

1 белтък

40 г печени бадеми

За соса "роте грютце" (Сладко от горски плодове с вино):

50 г захар

100 г Розе Kabile

150-200 г замразени плодове /ако са много кисели може да увеличите захарта/

100 г сок от размразените плодове /или друг плодов сок/

1 с.л. царевично нишесте

Начин на приготвяне:

Започваме със сладкото, което трябва да се охлади леко преди сервиране. На загрят котлон в касерола поставяме захарта, която трябва да се карамелизира. След като получим хубав тъмен карамел го "гасим" с виното. Изчакваме алкохола леко да се изпари. В студения сос от горски плодове добавяме нишестето. Това се прави, за да сгъсти нашето сладко. Слагаме соса и след това и горските плодове. След като кипнат за 2-3 минути, се дърпат от котлона. Ако не ви допада като сладост, може да добавите захар към сладкото.

Увиваме парчето Бри в кора от баница. Мажем краищата й с белтъка на едно яйце с щипка сол. Така приготвените сиренца поставяме в тава с хартия за печене и ги мажем с разтопено масло. Печем ги за 8-10 минути на силна фурна, докато придобият златист цвят. Сервираме в комбинация със соса, след като се охлади и разбира се студена чаша розе Kabile.

Лесен и опияняващо вкусен чийзкейк без печене и червено вино

Рецептата е на Антонина Петрова от "Приказна кухня с Ани"

Снимка: Кабиле

Необходими продукти

200гр. бисквити

75гр. масло

За крема:

200гр. маскарпоне

200гр. сладкарска сметана

2с.л. пудра захар

5гр. желатин+30гр. вода

За соса:

5гр. желатин +30гр. вода

200мл. Kabile Сира "Вила Ямбол"

200гр. плодове (ягоди и боровински)

3с.л. захар

Начин на приготвяне:

Натрошаваме бисквитите и ги смесваме с разтопено масло. Разбъркваме с шпатула, за да се "намокрят" бисквитите. Използвам ринг с диаметър 16 см., поставен върху поднос. По края на ринга слагаме ацетатна хартия или хартия за печене. В него изсипваме бисквитените трохи с масло. След това с помощта на малка чашка притискаме блата към дъното и прибираме в хладилника. Продължаваме с крема като изсипваме сметаната в купа, добавяме пудрата захар и разбиваме с миксер. След това добавяме маскарпоне и разбиваме до гладък, пухкав крем. Смесваме желатина - общо 10 гр. с 60 мл. вода - като половината ще ползваме за крема, а другата половина за соса от вино. В една тенджера изсипваме ягодите и боровинките и три супени лъжици захар. Наливаме и 200 мл. от виното и слагаме на котлона. Необходимо е сместа да кипне и две-три минути след това, дърпаме от котлона. Желатинът вече е стегнал и половината от него разтопяваме на водна баня. Втечненият желатин добавяме към крема и разбъркваме докато се разтвори в него. Върху блата изсипваме крема. Така приготвената торта прибираме в хладилника, за да стегне малко, а сосът малко да изстине. За да може да прибавим желатина, сосът трябва да е топъл, а не горещ. Смесваме добре и след като се охлади още малко го изсипваме върху тортата. Прибираме я отново в хладилника за още два часа.

Снимка: Кабиле


Рекламен материал.