Кабиле – как да консумираме шедьовъра на траките издават с рецепти прочути кулинарни влогъри
Добре приготвената храна и качественото вино винаги са вървели ръка за ръка. Затова серията Kabile, една от най-награждаваните родни марки на световни конкурси, вдъхнови кулинарни влогъри да представят свои рецепти за лесни и вкусни ястия, подходящо съчетани с напитката. Винената серия е създадена в знак на почит към дълбоките традиции във винопроизводството по нашите земи още от времето на траките. Кръстена е на античното тракийско селище Кабиле, чийто разкопки могат да се видят само на няколко километра от винарната. А на етикета на бутилката е богинята Кибела - Великата майка, богиня на плодородието и защитница на лозята. Легендата разказва, че с печати с нейния лик са отбелязвали тракийските делви с вино като гаранция за високото качество на напитката. Само тази година вината Kabile имат 24 медала от световни конкурси, включително и за "Най-добро вино от България" от Concours Mondial de Bruxelles.
Сьомга като никоя друга с ароматно бяло вино Kabile
Рецепта на Антонина Петрова, създател на кулинарния канал "Приказна кухня с Ани"
Необходими продукти:
3 котлета сьомга
морска сол
черен пипер
2 с.л. зехтин
20гр. масло
За соса:
1/3 връзка копър
няколко стръка мащерка
150 мл. Kabile Шардоне и Совиньон блан от "Вила Ямбол"
2 с.л. лимонов сок
200 мл. сметана за готвене
Начин на приготвяме:
Подсушавате котлетите с кухненска хартия. Овкусяват се с морска сол и черен пипер от двете страни. В тигана загрявате зехтин и масло. Котлетите се готвят на умерена степен на котлона - от всяка страна по 5 минути. За соса използваме същия тиган, в който е готвена рибата. Добавяте бяло вино, лимонов сок, сметана за готвене, сол и черен пипер. Пускате отново котлона на умерена степен и готвите сместа, докато се редуцира. Добавя се копъра, мащерката и на изключен котлон доготвяте соса. Сервирате заедно с котлетите.
Сирене "Бри" в хрупкава коричка и сладко от горски плодове и розе Kabile
Рецептата е на Миро Гочев от Youtube канала "Готвене за начинаещи"
Необходими продукти:
400 г сирене Бри
2-3 кори за баница
20 г масло
1 белтък
40 г печени бадеми
За соса "роте грютце" (Сладко от горски плодове с вино):
50 г захар
100 г Розе Kabile
150-200 г замразени плодове /ако са много кисели може да увеличите захарта/
100 г сок от размразените плодове /или друг плодов сок/
1 с.л. царевично нишесте
Начин на приготвяне:
Започваме със сладкото, което трябва да се охлади леко преди сервиране. На загрят котлон в касерола поставяме захарта, която трябва да се карамелизира. След като получим хубав тъмен карамел го "гасим" с виното. Изчакваме алкохола леко да се изпари. В студения сос от горски плодове добавяме нишестето. Това се прави, за да сгъсти нашето сладко. Слагаме соса и след това и горските плодове. След като кипнат за 2-3 минути, се дърпат от котлона. Ако не ви допада като сладост, може да добавите захар към сладкото.
Увиваме парчето Бри в кора от баница. Мажем краищата й с белтъка на едно яйце с щипка сол. Така приготвените сиренца поставяме в тава с хартия за печене и ги мажем с разтопено масло. Печем ги за 8-10 минути на силна фурна, докато придобият златист цвят. Сервираме в комбинация със соса, след като се охлади и разбира се студена чаша розе Kabile.
Лесен и опияняващо вкусен чийзкейк без печене и червено вино
Рецептата е на Антонина Петрова от "Приказна кухня с Ани"
Необходими продукти
200гр. бисквити
75гр. масло
За крема:
200гр. маскарпоне
200гр. сладкарска сметана
2с.л. пудра захар
5гр. желатин+30гр. вода
За соса:
5гр. желатин +30гр. вода
200мл. Kabile Сира "Вила Ямбол"
200гр. плодове (ягоди и боровински)
3с.л. захар
Начин на приготвяне:
Натрошаваме бисквитите и ги смесваме с разтопено масло. Разбъркваме с шпатула, за да се "намокрят" бисквитите. Използвам ринг с диаметър 16 см., поставен върху поднос. По края на ринга слагаме ацетатна хартия или хартия за печене. В него изсипваме бисквитените трохи с масло. След това с помощта на малка чашка притискаме блата към дъното и прибираме в хладилника. Продължаваме с крема като изсипваме сметаната в купа, добавяме пудрата захар и разбиваме с миксер. След това добавяме маскарпоне и разбиваме до гладък, пухкав крем. Смесваме желатина - общо 10 гр. с 60 мл. вода - като половината ще ползваме за крема, а другата половина за соса от вино. В една тенджера изсипваме ягодите и боровинките и три супени лъжици захар. Наливаме и 200 мл. от виното и слагаме на котлона. Необходимо е сместа да кипне и две-три минути след това, дърпаме от котлона. Желатинът вече е стегнал и половината от него разтопяваме на водна баня. Втечненият желатин добавяме към крема и разбъркваме докато се разтвори в него. Върху блата изсипваме крема. Така приготвената торта прибираме в хладилника, за да стегне малко, а сосът малко да изстине. За да може да прибавим желатина, сосът трябва да е топъл, а не горещ. Смесваме добре и след като се охлади още малко го изсипваме върху тортата. Прибираме я отново в хладилника за още два часа.
Рекламен материал.
НАЙ
Златка Райкова премахна фамилията на мъжа си. Приключи ли бракът й с Карен?
След драматичен финал Мартин е големият победител в "Игри на волята"
Прекратяват конкурса "Мис Нидерландия"
Ще се откаже ли Бионсе от фамилията на Джей Зи след обвинението срещу него за изнасилване?
Тейлър Суифт постави рекорд навръх рождения си ден
Златка Райкова премахна фамилията на мъжа си. Приключи ли бракът й с Карен?
Прекратяват конкурса "Мис Нидерландия"
След драматичен финал Мартин е големият победител в "Игри на волята"
Тейлър Суифт постави рекорд навръх рождения си ден
Ще се откаже ли Бионсе от фамилията на Джей Зи след обвинението срещу него за изнасилване?