Кабиле – как да консумираме шедьовъра на траките издават с рецепти прочути кулинарни влогъри
Добре приготвената храна и качественото вино винаги са вървели ръка за ръка. Затова серията Kabile, една от най-награждаваните родни марки на световни конкурси, вдъхнови кулинарни влогъри да представят свои рецепти за лесни и вкусни ястия, подходящо съчетани с напитката. Винената серия е създадена в знак на почит към дълбоките традиции във винопроизводството по нашите земи още от времето на траките. Кръстена е на античното тракийско селище Кабиле, чийто разкопки могат да се видят само на няколко километра от винарната. А на етикета на бутилката е богинята Кибела - Великата майка, богиня на плодородието и защитница на лозята. Легендата разказва, че с печати с нейния лик са отбелязвали тракийските делви с вино като гаранция за високото качество на напитката. Само тази година вината Kabile имат 24 медала от световни конкурси, включително и за "Най-добро вино от България" от Concours Mondial de Bruxelles.
Сьомга като никоя друга с ароматно бяло вино Kabile
Рецепта на Антонина Петрова, създател на кулинарния канал "Приказна кухня с Ани"
Необходими продукти:
3 котлета сьомга
морска сол
черен пипер
2 с.л. зехтин
20гр. масло
За соса:
1/3 връзка копър
няколко стръка мащерка
150 мл. Kabile Шардоне и Совиньон блан от "Вила Ямбол"
2 с.л. лимонов сок
200 мл. сметана за готвене
Начин на приготвяме:
Подсушавате котлетите с кухненска хартия. Овкусяват се с морска сол и черен пипер от двете страни. В тигана загрявате зехтин и масло. Котлетите се готвят на умерена степен на котлона - от всяка страна по 5 минути. За соса използваме същия тиган, в който е готвена рибата. Добавяте бяло вино, лимонов сок, сметана за готвене, сол и черен пипер. Пускате отново котлона на умерена степен и готвите сместа, докато се редуцира. Добавя се копъра, мащерката и на изключен котлон доготвяте соса. Сервирате заедно с котлетите.
Сирене "Бри" в хрупкава коричка и сладко от горски плодове и розе Kabile
Рецептата е на Миро Гочев от Youtube канала "Готвене за начинаещи"
Необходими продукти:
400 г сирене Бри
2-3 кори за баница
20 г масло
1 белтък
40 г печени бадеми
За соса "роте грютце" (Сладко от горски плодове с вино):
50 г захар
100 г Розе Kabile
150-200 г замразени плодове /ако са много кисели може да увеличите захарта/
100 г сок от размразените плодове /или друг плодов сок/
1 с.л. царевично нишесте
Начин на приготвяне:
Започваме със сладкото, което трябва да се охлади леко преди сервиране. На загрят котлон в касерола поставяме захарта, която трябва да се карамелизира. След като получим хубав тъмен карамел го "гасим" с виното. Изчакваме алкохола леко да се изпари. В студения сос от горски плодове добавяме нишестето. Това се прави, за да сгъсти нашето сладко. Слагаме соса и след това и горските плодове. След като кипнат за 2-3 минути, се дърпат от котлона. Ако не ви допада като сладост, може да добавите захар към сладкото.
Увиваме парчето Бри в кора от баница. Мажем краищата й с белтъка на едно яйце с щипка сол. Така приготвените сиренца поставяме в тава с хартия за печене и ги мажем с разтопено масло. Печем ги за 8-10 минути на силна фурна, докато придобият златист цвят. Сервираме в комбинация със соса, след като се охлади и разбира се студена чаша розе Kabile.
Лесен и опияняващо вкусен чийзкейк без печене и червено вино
Рецептата е на Антонина Петрова от "Приказна кухня с Ани"
Необходими продукти
200гр. бисквити
75гр. масло
За крема:
200гр. маскарпоне
200гр. сладкарска сметана
2с.л. пудра захар
5гр. желатин+30гр. вода
За соса:
5гр. желатин +30гр. вода
200мл. Kabile Сира "Вила Ямбол"
200гр. плодове (ягоди и боровински)
3с.л. захар
Начин на приготвяне:
Натрошаваме бисквитите и ги смесваме с разтопено масло. Разбъркваме с шпатула, за да се "намокрят" бисквитите. Използвам ринг с диаметър 16 см., поставен върху поднос. По края на ринга слагаме ацетатна хартия или хартия за печене. В него изсипваме бисквитените трохи с масло. След това с помощта на малка чашка притискаме блата към дъното и прибираме в хладилника. Продължаваме с крема като изсипваме сметаната в купа, добавяме пудрата захар и разбиваме с миксер. След това добавяме маскарпоне и разбиваме до гладък, пухкав крем. Смесваме желатина - общо 10 гр. с 60 мл. вода - като половината ще ползваме за крема, а другата половина за соса от вино. В една тенджера изсипваме ягодите и боровинките и три супени лъжици захар. Наливаме и 200 мл. от виното и слагаме на котлона. Необходимо е сместа да кипне и две-три минути след това, дърпаме от котлона. Желатинът вече е стегнал и половината от него разтопяваме на водна баня. Втечненият желатин добавяме към крема и разбъркваме докато се разтвори в него. Върху блата изсипваме крема. Така приготвената торта прибираме в хладилника, за да стегне малко, а сосът малко да изстине. За да може да прибавим желатина, сосът трябва да е топъл, а не горещ. Смесваме добре и след като се охлади още малко го изсипваме върху тортата. Прибираме я отново в хладилника за още два часа.
Рекламен материал.
НАЙ
Каква е тайната на Кристи Бринкли да е в топ форма на 71 г.?
Защо Чарлз III няма да предаде трона на принц Уилям?
Ева Лонгория: Израснах като "грозното патенце", научих се да разчитам на характера ми
Рут Колева посрещна първороден син, ден преди да отпразнува своето рождение
Рапърът Уиз Калифа се завръща с нов албум
Каква е тайната на Кристи Бринкли да е в топ форма на 71 г.?
Рут Колева посрещна първороден син, ден преди да отпразнува своето рождение
Защо Чарлз III няма да предаде трона на принц Уилям?
Ева Лонгория: Израснах като "грозното патенце", научих се да разчитам на характера ми
Рапърът Уиз Калифа се завръща с нов албум