Има много митове и легенди във фитнес сферата, които нямат никакви обоснования и не могат да бъдат защитени с особено сериозни аргументи. Един такъв мит, е че може да се гради мускул без никакъв протеин.

Днес ще разгледаме този мит и ще разкажем защо това е невъзможно, какво всъщност трябва на тялото, за да може да расте то и как всъщност се отразява всичко това на организма, ако няма протеин за мускулите.

Ще говорим и за протеиновите добавки и шейкове, както и за набавянето на протеин чрез храна.

Как тялото гради мускулна маса

Тялото гради мускули с протеин, който е направен от различни групи аминокиселини, както и в следствие на постоянни тренировки с фитнес уреди. Те са структурните частици на всички видове протеин и се ангажират със структурирането на много други тъкани в тялото освен мускулите.

Протеинът е основната градивна частица на всички живи организми, в това число малоклетъчните бактерии. Без него не е възможно да съществува живот, тъй като той съставя всичко, от белите кръвни телца, до мозъка и много други части на тялото.

Затова няма как да се правят мускули без прием на протеин поне под някаква форма, дали ще е естествен или от хранителни добавки.

Какво променя приемането на протеинови добавки

Това, което приемането на протеинови добавки, като тези, които можете да намерите на Workout.bg, променя в тялото, е че му спестява храносмилането.

При прием на протеин от месо и животински продукти като мляко, е нужно храносмилане, за да се стигне до процес на метаболизация на протеина.

При прахообразните добавки от финес магазини като Workout, този процес не е наличен в толкова голяма степен, което означава, че можете да се насладите на по-бързи ефекти.

По-бързите ефекти означава по-голям мускулен растеж, което пък води до по-пълноценно време и спортуване в залата.

Защо спортистите избират да приемат протеин на прах

Причината спортистите да предпочитат да приемат протеин на прах, е понеже той стига до мускулите доста по-бързо от хранителния протеин.

Така те могат да получат резутлати доста по-бързо и да забапзят това, което вече са построили, прекратявайки анаболните процеси, които започват почти веднага след тренировка.

Подобни научни открития помагат на много спортисти да постигнат доста повече от това, което е било възможно до този момент.

Разбирайки процесите в тялото им позволява да модифицират своя начин на хранене и приема на вещества, както и тренировките си.

Добър пример за това са българските щангисти и силови трибойци, които са особено добре разпознати като световни атлети.


Рекламен материал.