С нея можете да обработвате през есента или пролетта моравата и лехите, за да можете да засадите или наторите почвата много по-успешно. И все пак е важно да знаете как да работите с мотофреза, без да създавате опасност за себе си или околните. Въпреки че всяка мотофреза има указания за употреба, прочетете следващите редове, в които ще научите най-важните правила за безопасност.

Подготовка на площта за обработване

Преди да пуснете мотофрезата на дадено място, огледайте добре почвата. Премахнете всички големи камъни, пръчки и други големи предмети - зъбците на машината биха могли да ги изхвърлят и да ви наранят.

Проверете също така дали под терена не преминават газоснабдяващи тръби или кабели от електрическата мрежа.

Лични предпазни средства

Не позволявайте на никого да стои близо до мотофрезата, докато работите с нея. Това важи особено за децата.

Но също така е добре да се погрижите за собствената си безопасност с лични предпазни средства. На първо място, носете предпазни очила, които предпазват очите и отстрани - така предметите, изхвърлени от фрезата, няма да могат да наранят очите ви. Обувките ви трябва да са с нехлъзгащи подметки и задължително затворени - откритите пръсти не са добра идея.

Важно е дрехите ви да са с дълъг крачол и да нямат хлабави маншети или връзки, които биха могли да се захванат от машината. Препоръчително е също така да използвате тапи за уши за поне 20 db, за да защитите и слуха си от шума.

Общи правила за безопасност

След като сте готови с подготовката за работа е време да се научите да се пазите, докато работите.

Като начало, прочетете ръководството на производителя и разучете добре всички части за управление на мотофрезата. Запомнете добре как да я изключите бързо при спешен случай. Научете как трябва да стоят предпазителите по време на работа и винаги ги използвайте. Разчитайте само аксесоари и приставки, които са одобрени от производителя на машината.

Придобийте навика да правите настройки на фрезата, само ако двигателят е изключен. Също така не бива да оставяте машината без надзор, когато е включена.

Не претоварвайте мотофрезата, като се опитвате да обработвате почвата с прекалено висока скорост или по-дълбоко, отколкото е възможно.

Ако чуете необичаен шум или по-силни вибрации по време на работа, веднага изключете мотофрезата, откачете кабела на запалителната свещ и го заземете към двигателя. Проверете изправността и направете нужните ремонти, преди да пуснете отново машината.

 

* съдържание на Emag