Саксиите са доста стара технология, която позволява на един градинар да пренася или съхранява своите растения, не само навън, но и вътре в дома.

Те отделят растението от околната почва и му позволяват да разполага с всички хранителни и минерални ресурси, от които има нужда, без да се конкурира с останалите растения за тях.

Засадените в саксия растения много често издържат по-дълго време от тези на свобода, тъй като растат в контролирана среда.

Понякога саксията, от убежище, може да се превърне в затвор за растението, точно в тези моменти е добре да се усетим и да дадем на растението възможността да живее в по-голяма саксия - как да разберем, че е време за такава?

Допитахме се до експертите по темата TeMax.bg - те разполагат с един от най-полезните градински центрове на целия пазар.

Ако растението започва да вехне

Можете да разберете, че е време да преместите едно растение от една саксия в по-голяма, ако неговите листа, необяснимо, започнат да падат и да вехнат.

Ако няма налични болести, като гъбички или други паразити, обяснението може да е - липса на хранителни вещества, липсата на въздух (прекомерно тесни корени) или липсата на вода.

Ако торите растението често и го поливате добре, то тогава остава вероятността от задушаване на коренището. В тези моменти е повече от удачно да го преместите в по-голяма саксия, за да може то да диша по-добре.

Ако не му достига пространството

Ако на едно растение му е тясно, то ще спре да расте и няма да се развива правилно. Има голяма вероятност да се опита да инвестира повече в цветове и плодове (в зависимост от неговия вид), но това няма да пожъне успех освен да ви достави удоволствие на вас самите.

За да бъдете съвсем сигурни можете да извадите растението от саксията и да проверите формата на коренището. Ако я изпълва напълно и дори дебели корени са стигнали до стената на растението, то това е признак, че растението има нужда от повече пространство.

Ако саксията вече не ви харесва на вид

Саксиите имат и важна естетична роля в дома. Ако самата саксия е неприятна на вид и не ви харесва как пасва на самото растение или околните саксии, тогава е повече от удачно да я замените за по-голяма.

Ако растението е пораснало много

Когато започва отглеждането на едно малко растение, човек не може да бъде съвсем сигурен колко ще порасне то. Затова понякога е по-удачно растението да бъде сложено в малка саксия, пък когато му дойде времето, тя да бъде заменена с по-голяма.

Ако търсите хубави саксии, с качествена изработка, на ниска цена, то TeMax.bg е правилното място за вас.


Рекламен материал.