Болката може да бъде много упорита, а понякога и пронизваща. Възможно е и изобщо да не знаете на какво се дължат неприятните усещания в тялото ви, както и да ви е трудно ги свържете с понятието "възпален нерв". Нека видим, какво всъщност представлява възпалението на нерва, как да го разпознаем и какво можем да направим, за да го облекчим.

Възпалението на нервите се нарича неврит. Този термин описва възпалителния процес на т.нар. периферни нерви, които пренасят сигналите от различни части на тялото до мозъка. Когато са възпалени, периферните нерви започват да функционират неправилно и причиняват болка, чувствителност, нарушено усещане и изтръпване. Невритът може да засегне един нерв (мононеврит), или плексус от нерви (плексит). В някои случаи невритът може да прогресира до невропатия, която представлява по-сериозно увреждане на нервите.

снимка: HEALTHY LIFE

Съществуват различни видове неврит, в зависимост от засегнатата област. Най-често възпалението възниква в нервите, които провеждат сигнали от гръбначния мозък към ръката, китката и рамото. Нервите на очите и ушите също могат да бъдат засегнати. Обикновено симптомите на неврита са ограничени само в частта от тялото, обслужвана от възпаления нерв или нерви.

Как да разберем дали страдаме от неврит?

Ключовите симптоми на неврита зависят от това кой точно нерв е засегнат. Много пациенти усещат изтръпване, парене и необичайно усещане в засегнатата област. Други признаци включват пронизваща болка и мускулна слабост. В тежки случаи, невритът може да причини загуба на усет и мускулни рефлекси, както и парализа на засегнатата област. Зачервяването на кожата и отслабването на мускулите са много чести симптоми.

Ако възпалението засяга оптичните нерви, симптомите варират от замъглено или изкривено зрение, до болка в очите и трудности при приспособяването към промените в светлината. Възпаленият нерв на вътрешното ухо може да предизвика проблеми с баланса и слуха.

Но от какво всъщност се предизвиква невритът?

Причините за възникване на неврит могат да бъдат общи заболявания - диабет, грип и други инфекции. Невритът може да бъде причинен и от автоимунно заболяване, както и от тумори притискащи нервите.

Нараняване или травма на нерва, също могат да доведат до увреждане и възпаление. Нервите могат да бъдат увредени, когато са изложени на вредно лъчение. Такъв е случаят при хора, които са подложени на лечение за рак. Друга възможна причина е инжектирането на токсични химически вещества в тялото, както и дългосрочна употреба на определени лекарства и алкохол. Лекарствата, които най-често предизвикват възпаление на нервите, са тези, използвани за понижаване на кръвното налягане и за лечение на артрит.

Факторите, които повишават риска от неврит, са дефицитът на витамин B и някои видове рак.

снимка: HEALTHY LIFE

Но как да се справим с дискомфорта и болката при възпален нерв?

На първо място - свържете се с лекаря си. Той ще ви насочи към невролог, очен лекар или специалист УНГ, който ще ви назначи необходимите изследвания. В зависимост от причините за възникване на възпалението, лечението може да варира от хирургия, до препоръка за промяна на начина ви на живот. Често лекарите предписват болкоуспокояващи, антидепресанти, стероиди, както и локално лечение. Тези медикаменти помагат за подобряване на симптомите на състоянието, а някои от тях се използват, за да спрат засегнатите нерви да изпращат сигнали за болка към мозъка.

Могат да се използват и редица терапии за подобряване на симптомите. Те включват електрическа нервна стимулация, акупунктура и физиотерапия.

Но ако причините за възпалението на нерва не са свързани със сериозно заболяване и не ви причиняват прекалено тежки симптоми, можете да предприемете следните стъпки, за да облекчите състоянието си и да преборите досадната болка:

  1. Спрете пушенето

Никотинът има свойството да намалява притока на кръв през тялото ви, което нарушава количеството хранителни вещества, които достигат до периферните нервите. Това може да увеличи болката и да влоши възпалението на нервите.

  1. Приемайте хранителни добавки

Тъй като една от най-честите причини за възпаление на периферните нерви е недостигът на витамините от група B, е препоръчително да ги приемате редовно под формата на хранителни добавки.

Уридин монофосфатът също играе важна роля за функционирането на клетките на нервната система, подобрява тяхната проводимост и има свойството да облекчава болката при хронични и остри състояния на периферната нервна система.

Друга добавка, която успешно подпомага терапиите при различни остри заболявания на периферната нервна система, е куркуминът. Приемайте го под формата на хранителна добавка, най-добре в комбинация с Ацетил L- карнитин, който значително намалява хроничния дискомфорт.

Fenaxon е комплексен продукт за здравето на периферната нервна система, в който можете да откриете цялата комбинация куркумин, Ацетил L- карнитин, уридин монофосфат, необходимите ви витамини от група В, витамин D, както и магнезий, който спомага за намаляване на мравучкането и изтръпването. Fenaxon съдържа цели 11 активни съставки, способни да облекчат състоянието ви при остра и хронична нервна болка и да подобрят проводимостта на нервните ви клетки.

  1. Правете упражнения

Физическата активност може да помогне за редуциране на болката в нерва. Доказано е, че упражненията спомагат за увеличаване на количеството кръв, протичаща към крайниците, което осигурява повече хранителни вещества за нервите в тези части на тялото. Проучванията сочат, че хората, които тренират, имат по-добро качество на живот и не отдават толкова голямо значение на болката.

Все пак най-добрата стратегия в борбата срещу болката и възпалението е да действате комплексно. Спазвайте добре балансирана диета, приемайте хранителни добавки, лекувайте заболяванията, които могат бъдат причинители на неврита, спортувайте, избягвайте стреса и не приемайте твърде много алкохол.

 

* съдържание на Healthy Life