Не. Това не е поредният хранителен режим или диета, който е модерен и на чийто влак да се метнем с надежда да свалим онези 5 килограма, които ни пречат да си облечем любимата лятна рокля.

Интуитивното хранене е връщане към корените, връщане към самите нас и към това, което нашето тяло има нужда да получи като енергия, като храна - и физически, но и за душата. Човекът е сложен организъм и няма как да очакваме да постигнем оптимален успех, опознавайки себе си с прости диетични режими.

Стремежът да постигнем баланс и да имаме възможност да се наслаждаваме на живота около себе си стои в основата на тази философия - интуитивно хранене.

Откъде да започнем?

Ако никога не сте се сблъсквали с хранителен режим или напротив, ако цял живот сте на диета, този нов начин на консумиране на храната ще промени изцяло живота ви. В началото ще има няколко етапа на проба и грешка, в които трябва да опознаете собственото си тяло - какво иска, кога го иска, каква порция да му дадете. Това са все въпроси, които няма как да не ни плашат, но те са част от един път, който трябва да извървим, за да стигнем до онзи момент, в който вие и тялото ви сте на една абсолютна вълна на синхрон, която ви позволява "просто да бъдете", без напрежение, без стрес.

В този начален етап е добре да се фокусирате върху това да оптимизирате менюто си с всички различни макронутриенти, нужни на тялото, за да получи енергия. Да, "въглехидрат" не е мръсна дума, дори напротив, той е един от основните елементи, които ни дават енергия, за да изпълняваме всички задачи, които ни се изсипват на главата през деня. Разбира се, и въглехидратите имат своите разновидности, затова е важно да избираме естествени и чисти храни, които да ни дават сила и енергия - вместо бял хляб, например, спокойно можете да заместите с хляб със зърна. Свежите плодове и зеленчуци също са най-добрата опция, която да ни помогне да се заредим с нужните вещества, които да нахранят тялото. И така с всяка една хранителна група, защото интуитивното хранене не изключва нито една група храни и счита, че организма на човек има нужда по малко от всичко.

Храна за душата

Ако често сте на хранителен режим, най-вече такъв, който има за цел да контролира теглото в по-ниски граници, то за вас има "забранени" храни, такива, които не държите у дома и които направо ви е страх да погледнете в магазина. Сладоледи, тестени изделия, шоколад и всеки друг вид удоволствия се считат за забранени в така наречената "диетична култура". Замислете се обаче, ако точно сега в този момент ви се яде шоколад, няма ли да е по-добре да заситите желанието си на момента, вместо, ако хапнете една салата с две пържоли, които няма да заситят желанието на тялото да си хапне шоколад и само ще ви накара по-късно да преядете със "забраненото".

Тук много важен елемент е да не бъркаме интуитивното с емоционалното хранене, затова и първоначалната фаза на опознаване на това колко и от какво има нужда тялото, както и разпознаването на знаците, които ви подсказват коя хранителна група трябва да си набавите, е изключително важна стъпка.

Да научим правилния урок

Разбира се, всяко начало е трудно. Например, докато усетите правилното количество храна, можете да опитате да слагате порцията си в по-малка чиния. Или, ако сте някъде с компания навън, ориентирайте се по количеството храна, което изяждат другите дами в компанията. Това може да бъде полезен трик поне, докато усетите своите собствени граници и лимити.

Седмичното пазаруване за храна също може да претърпи известни промени и адаптация. Ооо, да, вече няма нужда да криете сладоледа. Можете смело да си набавите от него. Няма да изпитвате нуждата да го изядете наведнъж. И ако все пак се чудите какво, как и по колко, Lidl имат страхотно решение през целия август, от което да се възползвате с удоволствие. Веригата е подбрала различни продукти, които всяка седмица се предлагат чрез купони и оферти с до -50% специално намаление в приложението Lidl Plus. Те ще ви дадат идеи как разнообразите менюто си. Ами да, ако една седмица си хапнете вкусен геврек със семена за закуска, следващата седмица офертата ще ви предложи нещо различно. Така едновременно хапвате разнообразно, наслаждавате се на храната и бонус - спестявате, защото специалните оферти и купони в приложението са точно толкова страхотни, колкото звучат.

А кой знае, докато сте в магазина, можете да се вдъхновите и за някое лятно хоби - градинарство например, защото в Lidl има наистина всичко, от което един дом или градина има нужда.

Пожелаваме ви весело и спокойно пазаруване, прекрасно лято и да се наслаждавате на храната, която ядете. Тя ни дава сили, за да правим всички други неща, които обичаме, затова, заложите ли на свежа и качествена храна с някое и друго удоволствие от време на време, всичко ще върви по план.


Материалът е предоставен от Лидл.