Вече сме в разгара на лятото и у нас се появява желание да се обагрим в свежи и ярки цветове не само гардероба, но и в пространството около нас. Дизайнерите правят това с лекота и днес те ни разказват как да актуализираме интериора за летния сезон и да го направи особено уютен с помощта на текстила.

Ако дори и в тези горещини, не усещатате аромата на най-жизнерадостния сезон, може би това се дължи на факта, че елементите на хладните и дъждовни сезони все още присъстват в интериора на дома ви.

Ето как текстилът ще ви помогне да внесете цветните багри на лятото и морския полъх в дома ви.

Съвети за избор на летни завеси и материи

Първата най-логична стъпка е да смените завесите. През топлите сезони е добре да дадете предимство на леки, светли и ефирни материи, които ще позволяват на утринната свежест на въздуха да изпълни дома ви, а вечер елегантно ще се спускат над прозорците без да създават усещане за тежест.

Изборът на материи е огромен и всеки може да открие нещо, което да отговори на неговия вкус и хармонично да допълни интериора, без да нарушава стила му. Може да изберете цветова гама, която да се слива с тази на стените и декорацията, а може да поставите ярък и привличащ вниманието акцент, като заложите на завеси в ярък цвят, необичаен десен или пък ефектна материя.

Дизайнерите ни съветват да обърнем внимание на обикновения лен. Това би било много удобно за всички, които работят от вкъщи, защото ленът позволява слънчевата светлина да изпълни стаята и да ни зареди със своята енергия.

снимка: Мебели Виденов

Изкуството на летния интериор: възглавници, геометрични принтове и арт-решения

Следващата стъпка в лятната трансформация на интериора ще бъде замяната на декоративните възглавници в целия дом с по-ярки, по-свежи и от материи подходящи за горещите дни. Най-добре е да изберете леки тъкани с принт и мотиви, които отговарят на дизайна на стаята. Ресните сега особено актуални.

Отново сред популярните тенденции в декора са геометричните принтове от 1960-те и 70-те години. Дизайнерската препоръка е комбинацията от три контрастни цвята, която мигновено ще създаде весело настроение и ще зареди атмосферата с ентусиазъм.

И ако имате желание да придадете още по-дизайнерско звучене на интериора си, можете да използвате интересни арт-решения на фона на монохромна стена. Например тапицирана табла на спалнята или оригинален малък килим на стената - тренд, който завладява доста от съвременните интериори. 

снимка: Мебели Виденов

Създайте хармония чрез монохромни десени и преходни цветове

Не забравяйте, че летния импулс за промяна не винаги означава само смяна на цветове. Когато обновяваме интериора сезонно, важно е да се търси хармонията в пространството около нас. Ето защо, по-често се дава предимство на тъкани и тапицерия на мебелите в класически монохромен десен. А ефектът на свежест може да се постигне с едно движение на ръката, добавяйки нов цвят.

Дизайнерите съветват, че има правила, които не бива да се пренебрегват. Така например, когато работим с различни нюанси в съседни стаи, винаги трябва да се стремим да запазим същия преходен цвят между тях.

снимка: Мебели Виденов

Килими за лятото: изберете леки материали и цветове за горещия сезон

С настъпването на топлия сезон вълненият килим е добре да отстъпи мястото на друг, изработен от по-леки материали, по-подходящи за горещия сезон. Изберете материали, които са естествени или такива, приятни на допир, лесни за почистване и в приятна цветова гама. Такъв килим ще придаде естествен и светъл вид на помещението и усещане за простор и прохлада.

Може да избирате между различни цветове и десени, които ще паснат идеално на останалата част от интериора.

снимка: Мебели Виденов

Превърнете вазите в летни акценти

В допълнение към актуализирането на текстила, интериорните дизайнери ни съветват да започнем да използваме всички вази в къщата. Може да аранжирате в тях цветя иклонки, които ще украсят и ще изпълнят атмосферата с приятен летенаромат.

С тези няколко лесни стъпки ще внесете лятна атмосфера в дома си и ще настроите сетивата си за лекота и свежест, с аромат на цветя. За Вашата лятна трансформация разчитайте на богата продуктова гама на Мебели Виденов. Тук ще откриете и разнообразие от текстил за дома, аксесоари и мебели с високо качество и модерен дизайн. Мебели Виденов за дома, който заслужавате!