Д-р Елена Бенкова - специалист по пластично-възстановителна и естетична хирургия и част от екипа специалисти на Отделението по Пластична, реконструктивна и естетична хирургия на МБАЛ ВИТА, дава съвети как да действаме, за да сме максимално полезни при случаи на изгаряне.

Д-р Бенкова, какво представлява изгарянето?

Изгарянията са увреждане на кожата и подкожните тъкани в резултат на термична, химична, електрическа или лъчева травма със засягане на функцията на всички органи и системи в човешкия организъм.

Начините на получаване на изгарянията в различните възрастови групи се различават.

Какви изгаряния се срещат често през летния сезон ?

Пламъковите изгаряния са често срещани през лятото. Получават се при разпалване със запалителна течност на барбекюта, ползване на неизправни газови бутилки, палене на стърнища и други.

снимка: МБАЛ Вита

Тези изгаряния са обширни, дълбоки и почти винаги засягат откритите части на тялото - лице и ръце. Когато възникнат в затворени помещения, водят до изгаряне на дихателните пътища и интоксикация от вдишаните дим и токсични газове.

Изгарянията от горещи течности - попарване с гореща вода, кафе, супа и други, обикновенно не са обширни и дълбоки.

Изключение е изгарянето с нагорещена мазнина. Поради по-бавното охлаждане на мазнините, изгарянето е ограничено, но дълбоко.

Контактните изгаряния се получават при директен контакт на тялото с нагорещен предмет. Пораженията са ограничени, но дълбоки и често имат формата на предмета - скара,котлон и др.

Електрическите изгаряния в домашни условия са най-често от "избухнал" разклонител при опит да се включи уред в него. Обикновено са повърхностни и ограничени, може да се изяват само с опушване и зачервяване на кожата.

Химическите изгаряния са сравнително редки. Получават се при опит за отпушване на сифони,тоалетни и др. По площ са ограничени. Дълбочината на засягане на тъканите обаче, може да се прецени чак след няколко дни.

Слънчевите изгаряния са много актуални сега през лятото. Те са повърхностни и обширни.

Как да действаме в случай на изгаряне, за да съхраним възможно най-добре здравето и живота на пострадалия?

Първото нещо, което трябва да направите при изгаряне, е да прекратите действието на поразяващия фактор.

На второ място да отстраните притискащите неща в областта на изгарянето - часовници, пръстени, гривни, колани и др.

На трето място да охладите засегната зона с хладка до студена течаща вода за около 20 минути.

При химически изгаряния средство на избор за измиване е течаща вода, като се внимава да не попада върху здравата кожа. Не се препоръчва неутрализирането на киселинен агент със слаба основа и обратното, защото при тази химическа реакция се отделя топлина, която допълнително уврежда тъканите.

После трябва да покриете засегнатия участък със стерилна марля или кърпа и да потърсите специализирана медицинска помощ.

Ако има мехури, не ги пукайте, за да не се инфектира изгорената област.

Не се опитвайте да отстранявате залепнали материи за кожата - разтопен метал, цимент, стопени изкуствени дрехи, чорапи и др.

А има ли някакви традиционни начини за справяне с изгарянията?

Битуват различни народни средства за лечение на изгаряния. Намазване с мазнина, кисело мляко, яйца, машинно масло; налагане с различни плодове и зеленчуци; поръсване със сода за хляб, пипер и всевъзможни други "бабини илачи".

Битува и грешното схващане, че "рана не се мокри" и че "раната трябва да диша".

Напротив, най-доброто, което може да направите след изгаряне, е да измиете областта със сапун и вода, да направите хлабава, по възможност стерилна превръзка и да посетите специализирано здравно заведение.

В противен случай рискувате да инфектирате изгореното място и след няколко дни да ви се наложи да потърсите лекарска помощ.

Всяко забавяне води до удължаване на лечението и до по-лоши крайни резултати!

Не подценявайте травмата изгаряне. Лечението не приключва със заздравяването на раните. Понякога лечението на последиците от едно неправилно лекувано изгаряне е много по-сложно и продължително от лечението на самото изгаряне. Затова ви съветвам навреме да търсите специализирана медицинска помощ, независимо от тежестта на травмата.

Д-р Бенкова, къде може да Ви намерят пациентите с проблеми с изгарянията и техните последици?

При нас, във ВИТА, може да получите цялостна консултация и лечение, като се запишете за преглед на телефоните на Регистратура или през superdoc.bg.

Освен това, във връзка с Профилактичната здравна програма на ВИТА, може да се възползвате и от безплатните прегледи през август, които са обявени на сайта на болницата ТУК.

Очакваме Ви!

 

* съдържание на МБАЛ Вита