Светлината обикновено се приема като необходимост в домашното пространство, но всъщност нейното отражение върху настроението ни е много по-голямо, отколкото можем да си представим. Множество интериорни дизайнери споделят, че способността ѝ да въздейства върху сетивата е необятно поле за творене, което подсилва преживяванията и усещанията ни у дома.

Всъщност, ако погледнем от психологическия аспект на нещата, ще осъзнаем, че нашите емоции се влияят от съвкупността от цвят, мирис и форми. Така например запечатваме любимите спомени от детството си именно чрез ароматите и цветовете, които са ни направили най-силно впечатление. Любопитен факт е, че светлината също има пряко отношение към създаването на емоционална обвързаност с мястото и времето, прекарано с любими хора например.

Ето защо интериорните дизайнери на шведската компания за домашно обзавеждане ИКЕА разработват множество решения, с които да подсилят приятното усещане у дома. За създаването на продуктите те се заиграват с аромати и форми така, че да преоткрием нови измерения на усещанията в собственото ни жилище.

Новата ексклузивна колекция VARMBLIXT е поредната стъпка в тази насока. Тя е създадена в колаборация със световно известната дизайнерка Сабин Марселис и включва продукти с нестандартни форми и линии, като полупрозрачната им текстура кореспондира по много интересен начин със светлината в дома - независимо дали тя е естествена, или изкуствена. Благодарение на това се променя и обстановката, а с нея и нашето възприятие и тона на цялото преживяване.

Снимка: ИКЕА

Една от любимите форми на Сабин е поничката, която заема специално място и в тази съвместна колекция. Тя присъства в два варианта - като лампа и под формата на два размера купи за сервиране. Самата дизайнерка споделя следното:

"Поничката е представена в творчеството ми заради своята идеална, завършена форма. Тя няма начало и край. Тя е съвършена. В тази форма откривам абсолютното равновесие."

Изводът е, че за да моделираме усещането в дома, от значение е не само количеството светлина, което пропускаме, но и формите на всеки предмет в помещението, които тя отразява.

Снимка: ИКЕА

VARMBLIXT представя именно тази концепция. Дизайнът на останалите осветителните тела е създаден така, че те да се трансформират в скулптури, когато са изгасени. Някои от тях дори могат да бъдат поставени вертикално или хоризонтално за постигане на по-силен ефект върху разпръскването на светлина. Друго нестандартно предложение е наклонената LED лампа, която е повтарящ се мотив в творчеството на Сабин.

Правило ли ви е впечатление как в големите катедрали, например, светлината се пречупва през цветните витражи (стъкла), създавайки едно по-особено усещане? Освен формите, стъклото също е важна част от създаването на настроение в помещенията, тъй като до голяма степен отразява светлината в тях. Не е изненада, че то играе важна роля за цялостната визия на VARMBLIXT и представя идеята за обвързване на предмети и светлина по иновативен и креативен начин. Когато улавят светлината, стъклените обекти създават феерични отражения и сенки, които Сабин определя като "мигове на магия".

Снимка: ИКЕА

Колекцията се допълва от стъклени артикули като елегантни чаши за шампанско и оригинална ваза, на дъното на която има бяла сфера, фиксираща дългите стъбла на цветята - интересен и практичен акцент.

Създаването на уютна атмосфера вкъщи с помощта на светлината не изисква особено усилие - както споменахме и в горните редове, всичко, което ни трябва, са няколко хитри решения, форми и цветове.

Ако искате да разберете повече за това как да подсилим емоционалната връзка с дома, можете да посетите специалната изложба на колекцията VARMBLIXT от 7-и до 11-и февруари в столичната галерия KO-OП.

А продуктите ще бъдат налични ексклузивно в магазин ИКЕА София от средата на февруари.


Материалът е предоставен от ИКЕА.