Какво свързва Бети, Люси, Димана, Йоана, Митко, Валентин... Общото между всички тях е, че към днешна дата те са големите победители в тежките битки, които са водили за живота си. И че в тези битки плътно зад тях през цялото време са били десетки жени от цяла България със златни сърца и вълшебни ръце. Жени, които с вяра в доброто плетат за българските деца своите играчки с мисия.

На Третия събор на плетачките в пловдивското село Радиново жените получиха преждата, закупена със средствата по проект „Плетем ПОВЕЧЕ за българските деца, с вяра в доброто даряваме надежда“, финансиран от Българския фонд за жените.

Всичко започва в началото на 2015 г., когато страстта на тези талантливи българки към преждите и куките, мечтата им да помагат, една идея за масово благотворително плетене на одеяло и една група във Фейсбук ги обединява в мисията им да плетат НАДЕЖДА. Оттогава до днес бримка по бримка те са помогнали на десетки нуждаещи се български деца и възрастни да се преборят с непосилните суми, от които зависи животът им. Всяка от плетачките се бори със свои житейски трудности, някои също се сблъскват с тежки здравословни проблеми... Но всички те са категорични: "Тази група осмисли живота ни!" И се заричат: "Ще плетем, докато можем!"

Диванчетата на плетачките никога не стигат, за да съберат всички техни чудни играчки, изплетени за различни благотворителни базари.

И как да е иначе, особено когато прочетат пост като този от 28 ноември 2020 г. Той е публикуван във Фейсбук страничката "С вяра в доброто - Подари надежда", където могат да бъдат открити вълшебните им лековити творби https://www.facebook.com/podari.nadejda1 "Когато създадохме тази страница преди повече от 6 години това детенце беше повода да се обединим в името на това да помагаме на болни дечица. Тогава Бети беше малка, беше с тежка диагноза левкемия. Днес Бети става на 9 години. Тя е здрава, тя е усмихната и щастлива благодарение на добрите хора, които спасиха нейния живот. Това са историите, които ни вдъхновяват и ни карат да помагаме още и още, и още с една едничка надежда - всички болни дечица да оздравеят, да имат детство като всички, да радват своите родители със своите малки детски постижения. Бъди здрава Бети, друго всичко го имаш".

Посланието на Бети, едно от децата, чиято съдба е в основата на обединението на жените в мисията им да плетат играчки на НАДЕЖДАТА: „Ето ме и мен на 9!!!!! Благодаря ви от сърце ДАРИТЕЛИ, БЛАГОДАРЯ ви добри хора, че бяхте до мен, когато имах нужда и ми подарихте най-големия подарък за всички времена - ЗДРАВЕТО! Благодарение на Вас съм в прегръдките на моите родители и близки хора“.

В своята работна Фейсбук група "Плетем за българските деца" жените споделят идеи, схеми, проблеми, нужди..., помагат си със съвети в създаването на своите приказни герои. Те пък бързо си намират другарчета не само в България, но и по целия свят. Преди година жена, чиито деца и внуци живеят в САЩ, открива групата и вече няколко пъти пълни цял куфар с играчки с мисия за малките. Зарича се, че никога повече няма да купи на внуците си играчка от магазин. Друга майка споделя, че детето й участва не само в избора на играчката, но и на каузата, за която ще се дарят паричките за новото му приятелче, за да се учи от малко на съпричастност към хората в нужда.

Да помогне на деца като Бети и едновременно с това да зарадва детенце с нов верен приятел, може всеки. Трябва само да си избере играчка от страничката "С вяра в доброто - Подари надежда" https://www.facebook.com/podari.nadejda1 и кауза от албума "Всички те се нуждаят от помощ" https://www.facebook.com/media/set/?vanity=podari.nadejda1&set=a.853730351503653 След като получи цена за играчката, сумата се превежда директно по избраната дарителска сметка и тя тръгва към своето ново семейство. Все повече компании припознават инициативата и като място за закупуване на корпоративни подаръци с мисия. Играчките на надеждата участват и в много благотворителни базари. Каузите, които се подкрепят от инициативата "С вяра в доброто - Подари надежда", се проверяват внимателно за коректност и честност. Подкрепят се само такива с дарителски сметки.

Още един стимулиращ пост за жените, които плетат благотворително - от 07 май 2020 г. От него те научават за поредната изпълнена мисия: Малкият герой Ники, зад когото са от години, най-накрая се радва на дълго чакана нова, удобна инвалидна количка. Има я благодарение на тях, защото средствата са събрани от техните вълшебни играчки. Пак те организираха закупуването и доставката ѝ от Германия.

За да се родят тези вълшебни играчки обаче трябва прежда, вата, детайли, които да ги "съживят" - косички, очички... Има разходи за куриерски услуги. Затова от подкрепа се нуждаят и плетачките, за да продължат да създават своите лековити плетени герои. В момента те плетат с прежда, закупена по проект "Плетем ПОВЕЧЕ за българските деца - с вяра в доброто ДАРЯВАМЕ НАДЕЖДА". Той е финансиран от Българския фонд за жените, като е избран от стотици кандидатури. Но скоро тази прежда ще изпълни своята мисия, като се превърне в десетки играчки и ще трябва нова за още.

За да не се наложи да спрат своето благородно дело, всеки може да подкрепи плетачките с есемес с текст DMS PLETEM на 17 777 или с дарение за инициативата "Плетем за българските деца" през дарителската платформа DMS https://dmsbg.com/18401/podkrepete-pletem-za-balgarskite-detsa/

Дарение може да се направи и чрез инструмента за набиране на дарение на Фондация BCause Платформата.бг https://platformata.bg/bg/pletem-za-deca.html

С един есемес помагате на жените да продължат да даряват надежда бримка след бримка.


Тази публикация е създадена по проект "Плетем ПОВЕЧЕ за българските деца - с вяра в доброто ДАРЯВАМЕ НАДЕЖДА", реализиран с финансовата помощ на Българския фонд за жените. Проектът не отразява становището на БФЖ и Фондът не носи отговорност за него.