С времето все повече собственици са добре информирани и процентът на кастрираните котки се учеличава. Това обаче поражда необходимостта от повече информация коя е подходящата храна за котки на Royal Canin след кастрация и с какво тя е по-различна от останалите видове храни за котки. По-долу ще ви запознаем с промените, които се случват с вашият домашен любимец и неговата необходимост от хранителни вещества след интервенцията.

Как се променя вашата котка след кастрацията?

Кастрираните котки изпитват по-малко желание да скитат и съответно по-рядко влизат в бой с други котки. Това намалява риска от инциденти драстично. Важно е да отбележим и че кастрираните котки са изложени на по-малък риск и от заразяване с инфекциозни заболявания като котешки имунодефицитен вирус (FIV) и котешки левкемичен вирус (FeLV).

Освен това при женските котки кастрацията минимизира възможността котето да развие инфекция на матката или тумори на млечните жлези. Тези ползи за здравето със сигурност не са за пренебрегване, защото в най-общия случай кастрираната котка ще живее по-дълго време от некастрираната. Естествено, всеки собственик иска да направи най-доброто за своето коте.

Въпреки това, кастрацията води и до някои физиологични промени, които трябва да бъдат взети под внимание. В рамките на 48 часа след кастрацията котката ще увеличи приема си на храна с около 30%. В същото време нейните ежедневни енергийни нужди ще намалеят, така че затлъстяването представлява реален риск, ако не започне да се храни с подходяща храна за котки. По-долу ще ви насочим какво точно се крие зад "подходяща" храна за котки след кастрация и за какво трябва да внимавате при нейния избор.

снимка: Royal Canin

Каква храна за котки е най-подходяща?

Наддаването на тегло може да доведе до проблеми със ставите, козината и пикочните пътища. Три месеца след кастрацията, приемът на храна е по-голям при мъжките, отколкото при женските. Следователно мъжката котка е по-вероятно да наддаде на тегло. Това на практика означава, че ще ви е необходима храна за котки след кастрация и при мъжка, и при женска котка.

Специално формулираната храна за котки помага за контролиране на телесното тегло след процедурата. Тя е пълноценна храна, има по-малко количество калории и съдържанa антиоксидантен комплекс. Количеството на енергия при котката ви ще бъде намалено и за да се избегне рискът от затлъстяване храната задължително трябва да бъде съобразена.

Задължително трябва да се спазват и стриктно дневните дажби, вместо просто да се допълва купата всеки път, когато е празна. Теглото на котката трябва редовно да се проверява, като дажбите се коригират успоредно. Специализираната храна за котки след кастрация обикновено включва формули с по-високи нива на протеин и L-карнитин. L-карнитинът аминокиселина, която може да се синтезира в организма, ако е необходимо. Храните с високо съдържание на L-карнитин могат да помогнат за здравословна загуба на тегло, защото подпомага биохимичния процес на разграждане на мазнини за енергия. Това също помага за запазване на мускулната маса и тъй като мускулите използват енергия, допълнително насърчава загубата на тегло на вашето коте.

Храната за котки може да съдържа и фибри, които помагат на котките да се чувстват по-сити, така че да е по-малко вероятно да се връщат до купичката си и да търсят още храна между отделните хранения. Храните за кастрирани животни включват и вещества, които да помогнат за поддържане на деликатното здраве на пикочната система. Те създават среда, неблагоприятна за развитието както на струвитни, така и на калциево-оксалатни уролити (пикочни камъни). В следствие на това, уринарните проблеми намаляват драстично.

Кастрацията намалява енергийните нужди на котката с до 50%, и е важно след тази процедура да промените храната на вашата кастрирани котка. Разнообразието от храни за кастрирани котки никак не е малко, така че спокойно ще задоволите нуждите на вашият домашен любимец. При избора на бранда е необходимо да потърсите пълноценна и балансирана формула, която без проблем се приема от котката ви. Винаги може да попитате производителя на храната за домашни любимци за допълнителна информация.

 

* съдържание на Royal Canin