Едва ли има човек, който да не е чувал за пробиотици и какво представляват те. С годините осведомеността за тях е повишена, все повече хора са запознати с ползите им.

В света, в който живеем сега е много по-трудно да се поддържа нормална чревна флора поради всички токсини, лекарства и химикали, на които сме изложени ежедневно. Антибиотици, консерванти в храните, пестициди и хлорирана вода унищожават тези добри бактерии. Дори хората, страдащи от хроничен стрес, имат дисбаланс на добрите бактерии. При нарушаване на баланса в микробиома се създават условия за развитие на лошите микроорганизми - бактерии, паразити, гъбички

Единственият начин да предотвратите навлизането на лоши бактерии в червата е да балансирате добрите и да се уверите, че те ще останат там. Само така преобладаването на пробиотични бактерии ще поддържа имунната и храносмилателната ви система здрава. Чрез приема на пробиотици се увеличава броят на добрите бактерии, които могат да детоксикират организма ви и да ви помогнат да усвоявате хранителните вещества по-ефективно. Ако сте приемали твърде много антибиотици, пробиотиците могат да балансират и негативните ефекти от това.

Спиране на вредните нашественици

Броят на видовете добри бактерии, които живеят в червата ни, е стотици. Когато микроорганизмите навлизат в тялото, те първо отиват в хранопровода и червата, където влизат в контакт с чревната флора. Това е мястото, където се води битката между добрите и лошите. Добрите бактерии са като армия, която се опитва да защити крепостта си от вражеските нашественици. Колкото повече имате от тях, толкова по-добре ще можете да се преборите с тези вредни нахлуващи организми. Ето защо е толкова важно да приемате пробиотици, защото те ще направят имунитета ви много силен.

Какво представляват пробиотиците?

Както може би вече знаете, те са важни за широк спектър от ключови функции в тялото ви. Някои от тях включват оптимизиране на храносмилането, поддържане на имунната система и стимулиране на метаболизма. Всъщност ние разчитаме на трилиони пробиотици в червата, за да поддържаме почти всеки аспект на нашето здраве. Антибиотиците в лекарствата и храните, прекомерният стрес, антибактериалните почистващи препарати, преработените храни и захарта могат значително да намалят популацията на полезните бактерии в червата ви.

Когато започнете да възстановявате добрата флора в червата, може да усетите някои промени в храносмилателната си система, тъй като микробиомът започва да възстановява здравословния си баланс. Това не трябва да ви притеснява. Това е началото на положителна промяна, която ще доведе до множество ползи за организма ви.

Защо да приемаме пробиотици?

Чревната флора е като ферментационната система на тялото ви. Това, което може би не осъзнавате е, че добрите бактерии имат собствена храносмилателна система, която не е като нашата. Добрите бактерии правят с храната, която ядем, неща, които нашата собствена храносмилателна система не може да направи. Например всички ние се нуждаем от много витамини от група В (като биотин и фолат), за да сме здрави. Когато консумираме храни с тези хранителни вещества, добрите бактерии трябва първо да ги усвоят. След това организмът е в състояние да използва тези хранителни вещества за собственото си здраве. Ако нещо се намеси в този процес и организмът не може да усвои тези хранителни вещества, ще се появят кожни проблеми, промени във функциите на мозъка известни като "мозъчна мъгла", няма да имате достатъчно енергия . Така че, като приемате пробиотици, това ще позволи на организма да си набави витамините от група В и да поддържа здравето ви.

Основната зона за детоксикация на организма е чревната флора. Тъй като тя постоянно се използва, доста често трябва да се попълва с повече пробиотици. Черният дроб е основният орган на тялото за отстраняване на токсините. Той зависи от чревната флора, за да отстрани възможно най-много токсини, така че да не му се налага да работи толкова усилено. Без здрава чревна флора черният дроб ще върши двойно повече работа.

Консумацията на пробиотични добавки ще поддържа чревната флора здрава и силна. Това ще ѝ позволи да филтрира голяма част от токсините, които се съдържат във въздуха, който дишаме, водата, която пием и храната, която ядем. Ето защо всеки, който иска да се храни чисто, трябва да добави пробиотични добавки към хранителния си режим.

Как почистват пробиотиците?

Както вече споменахме стомашно-чревния тракт е мястото, където храната се разгражда и се усвояват важните хранителни вещества. Токсините, които се натрупват в организма, могат да попаднат в червата и черния дроб, който е филтриращият орган на тялото. Така например могат да се натрупат свободни радикали, които да доведат до увреждане на органите, както и до хронични заболявания като рак и диабет . Точно затова включването на пробиотици в ежедневието ви може да бъде толкова полезно.

Тези бактерии ви помагат да се прочистите като намаляват тежките метали, почистват черния дроб, понижават токсичността на някои храни.

Изследванията обаче доказват, че консумацията на пробиотици ще подобри здравето на човека. Те имат способността да се борят със значително количество токсини, с които се сблъскваме всеки ден. Най-важното е, че те доказано подобряват усвояването на хранителните вещества, здравето на имунната система и храносмилането. Всеки, който приема антибиотици и има странични и нежелани симптоми, също ще види ползи от пробиотиците.

И след като ви казахме за нещата, с които те могат да бъдат полезни, ви представяме един от тях, а именно РозаБиотика.

Той е създаден от две емблематични съставки - Lactobacillus bulgaricus С17 - най-българският щам и българското розово масло - най-ценното сред етеричните масла. Ползите от Lactobacillus bulgaricus C17 са няколко:

• Влияе благоприятно на чревната микрофлора

• Има мощен балансиращ и детоксичен ефект и създава неподходящи условия за колонизация на патогени

• Подобрява храносмилането

Освобождаването от токсините с помощта на Lactobacillus bulgaricus дава възможност на клетките да усвоят ароматните молекули на Българското Розово масло, което освен че помага за намаляване на лошите бактерии, повлиява благоприятно за намаляване на тревожността и стреса.

 

* съдържание на Smart Bio