Благодарение на напредъка в медицината се трупат все повече знанията за бактериите и тяхната роля в нашия живот. Смята се, че бактериите допринасят до голяма степен за нашето здраве, по-конкретно бактериите, които се намират в червата ни.

Напоследък стана ясно, че хората притежават повече бактерии, отколкото човешки клетки - в червата ни има над 10 000 вида и трилиони микроорганизми.

Какво представлява чревната микрофлора?

Чревният микробиом е съвкупност от бактерии, които се намират в червата. Той има въздействие върху организма, вариращ от когнитивната функция, поведението, апетита, метаболизма, имунитета и здравето на храносмилателната система. В човешките черва се намират 100 трилиона микробни клетки, което е 10 пъти повече от броя на човешките клетки. Освен бактериите в червата има голямо количество микроорганизми по кожата, в устната кухина, носа и ушите

Нещо повече, изследователите са установили, че геномът на бактериите в червата ни - т.н чревен микробиом е 150 пъти по-голям от този на хората.

Как човешките клетки взаимодействат с тези микроби?

С течение на времето организмът е еволюирал заедно с бактериите в симбиотична връзка. Човешките клетки и бактериите живеят в непосредствена близост и са във взаимоизгодни отношения.

Всъщност чревният микробиом оказва влияние върху много физиологични процеси. Сред тях са настроението, нивото на концентрация, паметта, теглото, храносмилането.

Днес изследователите посочват и влиянието на храната върху състава и функционирането на микробима. Някои хранителни алергени като соя, млечни продукти и ГМО царевица могат да нарушат чревната лигавица на червата, докато други продукти, като пробиотиците, могат да подпомогнат нейното укрепване.

Въпреки че микроорганизмите в микробиома оказват влияние върху толкова много от функциите на тялото ни, те се намират най-вече в храносмилателния тракт, червата, устата и носа. Бактериите се намират и по външната повърхност на кожата и по всяка повърхност, с която влизаме в контакт.

Поддържането на балансирано съотношение между добрите и лошите бактерии е от решаващо значение за нашето здраве. Колкото повече добри бактерии имаме, толкова по-голям е шансът имунната система и червата да защитят организма от лошите бактерии.

Основни функции на имунната система

Имунната система има жизненоважна роля в организма и тя е да го предпазва от чужди и вредни нашественици. Нейната функция е да предпази организма от микроби, вируси, гъбички и патогени. Имунните клетки защитават организма - те разпознават, идентифицират и неутрализират всички вредни вещества, които са попаднали в тялото.

Когато имунната система работи оптимално, тя остава незабелязана. Но когато не работи добре или когато организмът е изтощен, защитните сили стават твърде слаби и не могат да се борят. Бактерии и вируси нахлуват в организма и създават условия за развитие на заболяване

Как се активира имунната система?

Когато организмът ни не разпознае нещо като свое, имунната система се задейства и е готова да се бори.

Имунните клетки имат способност да запомнят микробите, с които се сблъскват. След като разпознаят даден антиген, те записват информацията за него и начина за неутрализирането му за бъдещи нужди. По този начин следващия път, когато микробът се появи отново, имунните клетки ще знаят как да се борят с него.

Ролята на имунната система е да предпазва организма от заболявания и да отблъсква нежеланите патогени и бактерии. Но каква е ролята на чревните бактерии?

Имунната система е свързана с чревните бактерии

По-голямата част от човешкия микробиом се намира в червата- там е 70-80% от имунната система на организма. Взаимодействието между тях започва при раждането- това е моментът, в който тялото се сблъсква с бактериите за първи път. С течение на времето имунната система формира разнообразието на микробиома, а червата влияят върху силата и развитието на имунната система. През целия живот различни фактори също формират състава на чревната флора- диета, околна среда, навици на живот.

Защо е важно да се поддържа силна имунна система и правилна комуникация с червата?

Червата изпращат сигнали за развитието на здравословна имунна функция, модулирайки имунните процеси. В замяна на това имунната система спомага за населяването на микробиома с бактерии, поддържащи доброто здраве.

Когато тези два елемента са в добри отношения, организмът е подготвен да реагира на патогени и да толерира добрите микроби, предотвратявайки автоимунния отговор и осигурявайки добро здраве.

Освен това е добре установено, че нарушенията в комуникацията между чревните бактерии и имунните клетки могат да допринесат за заболяване. Тъй като имунната система е неразривно свързана с чревната микрофлора, ако организмът е изложен на фактори, унищожаващи добрите бактерии (напр. неправилно хранене, антибиотици, операции, тежки метали, химиотерапия), това променя баланса на чревната флора, което може да доведе до намаляване на имунитета.

Когато чревната флора не е в равновесие, т.е. няма достатъчно добри бактерии, това се отразява на целия ви организъм.

За щастие, по същия начин, по който лошите бактерии могат да преобладават в червата е възможно това да стане с добрите бактерии.

За да подпомогнем здравето и балансът на чревния микробиом най- лесният и достъпен начин освен правилното хранене е приемът на пробиотик.

ProViotic Имуно-Активатор е природен продукт без доказани противопоказания, съчетаващ в себе си иновативен български пробиотик (Lactobacillus plantarum GLP3), пребиотик и комплекс от полипептиди и липополизахариди , които подпомагат организма да се справя с неблагоприятни агенти от външната среда.

Създаден е с цел да подпомага организма при неблагоприятни условия и среща с шест от най-често срещаните причинители на усложнения при банални простуди. По този начин се създават условия дори при намален имунитет да се избегнат нежелани последствия при взаимодействие с външни агресивни фактори.

Подходящ е за деца и възрастни като подготовка на организма за настъпващия грипен сезон на простудни заболявания.

 

* съдържание на Smart Bio