Стресът засяга всички нас. Възможно е да забележите симптомите му докато възпитавате децата си, по време на напрегната работна седмица или когато сте в трудна връзка. Стресът е навсякъде около нас. Но той със сигурност може да ви изтощи и да ви разболее както психически, така и физически. Първата стъпка към контролирането му е да познавате симптомите. Разпознаването обаче може да се окаже по-трудно отколкото си мислите. Повечето от нас са толкова свикнали да бъдат стресирани, че често не знаят, че са под стрес докато не стигнат до точката на пречупване. А какво правим, когато се появи хроничния стрес? Ще ви разкажем малко повече за него и как да се справим с това състояние.

Какво всъщност представлява хроничния стрес?

Хроничният стрес е продължително и постоянно чувство на стрес, което може да се отрази негативно на здравето ви, ако не се лекува. Той може да бъде причинен от ежедневния натиск в семейството и работата или от травматични ситуации. Хроничният стрес се появява, когато организмът преживява стресови ситуации с такава честота или интензивност, че нервната ни система няма достатъчна възможност да активира редовно реакцията на релаксация. Това означава, че тялото остава в постоянно състояние на физиологична възбуда.

Това се отразява пряко или косвено на организма ни. Хората са създадени да се справят със стреса, който е краткотраен, но не и с хроничния стрес, който е за дълъг период от време. За да започнете да се справяте с хроничния стрес, е важно да разберете какво представлява той, какво може да го причинява и как влияе на целия организъм.

Какви са симптомите?

Хроничният стрес влияе както на ума, така и на тялото. Той предизвиква както физически, така и психологически симптоми, които могат да се отразят на способността на човека да функционира нормално в ежедневието си. Ето и кои може да са те:

 • Намалена енергия
 • Затруднения със съня
 • Дезорганизирано мислене
 • Умора
 • Чувство на безпомощност
 • Чести болести и инфекции
 • Стомашно-чревни оплаквания
 • Главоболие
 • Раздразнителност
 • Мускулно напрежение
 • Нервност и безпокойство
 • Проблеми с концентрацията
 • Разстроен стомах

Какво може да ни помогне?

Всички знаем, че нашата страна е известна с маслодайната си роза, а още по-известен факт е, че розовото масло подпомага организма в справянето със стреса. Така се ражда и идеята за РозаБиотика.

Защо обаче РозаБиотика?

Нека започнем с това, че той е създаден от натурални съставки, които са извлечени от българската природа. Няма нищо по-хубаво от това всичко, което приемаме да е напълно натурално. Хранителната добавка е разработена в лаборатория от два емблематични компонента, а именно българското розово масло и най-българският пробиотик Lactobacillus bulgaricus.

Това, което съдържа една таблетка на РозаБиотика е 4 mg натурално българско розово масло и 1 милиард живи бактерии от вида Lactobacillus bulgaricus С17. Точно тези съставки спомагат за намаляване на стреса, овладяване на напрежението.

Освен че помага да преборим стреса, РозаБиотика има положителен ефект върху чревната микрофлора благодарение на полезните бактерии, Lactobacillus bulgaricus.

Изключително важно за хармоничното функциониране на организма е непрекъснатата двустранна връзка черва-мозък или така нареченото Gut-Brain Axis.

Нервната система и стомашно-чревният тракт комуникират чрез двупосочна мрежа от сигнални пътища.

Промяната на чревната микрофлора, известна още като дисбиоза, е състояние свързано не само със стомашно-чревни разстройства, но и със заболявания, засягащи други органи. Неотдавна стана ясно, че чревните бактерии могат да влияят на физиологията и работата на централната нервна система.

Затова РозаБиотика осигурява два механизма, които подпомагат организма за повлияване на стреса - балансиране на микробиома благодарение на Lactobacillus bulgaricus и благотворното влияние на Розовото масло.

 

* съдържание на SmartBio