Разсеяност и намалена концентрация, слабост и умора, спаднал имунитет. Често свързваме тези симптоми с пролетна умора, нормална реакция на тялото към претовареното ежедневие или просто моментно състояние, което чакаме да отмине. Рядко се замисляме, че тези на пръв поглед общи симптоми могат да сигнализират за нарушен баланс на минерали в тялото.

Специализираният здравен портал Healthline.com, в статия на Шон Радклиф и диетолога Натали Бътлър, разкрива най-често срещаните дефицити на минерали, с какво се характеризират и как можем да си осигурим оптималните минерални нива в организма.

Какво представляват минералите и защо са важни?

Минералите са специфични хранителни вещества, от които тялото се нуждае, за да функционира правилно, но не може да ги произведе само и се набавят от храната и напитките, които консумираме. Дефицит на минерали възниква, когато тялото не задържа или абсорбира необходимото количество минерал. Недостигът може да доведе до различни здравословни проблеми, тъй като минералите отговарят за множество процеси в тялото.

Има пет основни категории минерален дефицит - на магнезий, цинк, калций, желязо или калий, като ще обърнем внимание на първите два вида.

Магнезият намалява умората и отпадналостта

Тялото се нуждае от магнезий за стотици химични реакции в организма, включително регулиране на кръвната захар и кръвното налягане. Правилната функция на мускулите и нервите, мозъчната функция, енергийният метаболизъм и производството на протеини също се контролират от магнезия.

Когато нивата на магнезий не са оптимални, се отключват ранни симптоми, като слабост и умора, загуба на апетит и гадене. При продължителен дефицит на минерала, може да се стигне до изтръпване и мускулни крампи и нарушения на сърдечния ритъм.

Приблизително 60% от магнезия в тялото се намира в костите, а около 40% - в мускулите и клетките на меките тъкани. Някои от полезните източници на магнезий включват: бобови растения, семена и ядки, пълнозърнести изделия и зелени листни зеленчуци, като спанак.

Цинкът подпомага имунната система

Цинкът има важна роля в различни аспекти на метаболизма на тялото, включително нормалната функция на имунната система, заздравяване на рани, синтез на протеини и ДНК синтез.

Оптималните нива на цинк са също важни за правилния растеж и развитие по време на бременност, детство и юношество. Недостигът на цинк може да причини загуба на апетит, вкус или мирис и намалената функция на имунната система.

Цинкът се съдържа в животински продукти като стриди, червено месо и птици. Други добри източници на цинк включват: боб, ядки и млечни продукти.

Как да си осигурим оптимален баланс на цинк и магнезий, дори в движение?

Предвид активния начин на живот и търсенето на нови и удобни решения, напоследък се разраства дялът на функционалните напитки или т. нар. "напитки с добавена стойност". Те дават възможност не просто да се хидратираш и освежиш, а да внесеш в организма си и важни и полезни вещества.

Aquarius Water +, функционална напитка на водна основа, дава възможност по приятен и освежаващ начин да се подпомогне с 30% от препоръчителния дневен прием на цинк (Aquarius Water + с натурален вкус на лимон) или магнезий (Aquarius Water + с натурален вкус на червен портокал).

Напитката не заменя разнообразното и пълноценно хранене, но го допълва с важни минерали в малко калории - 14 kcal/100 ml.


Материалът е предоставен от Кока-Кола България.