Добре известно е, че календарната възраст е безполезна при определянето на това, кой принадлежи към възрастните хора. Не съществува модел по който хората остаряват. Всеки човек е индивидуален и такива са и физическите промени с напредването на възрастта му. При всички случай обаче е важно да слушаме тялото си щом то започне да сигнализира за неизбежните промени съпътстващи стареенето, което рано или късно засяга цялото тяло и всички органи.

Обикновено промените настъпват в следните области:

ОЧИ

Способността на очите да се адаптират към късите разстояния и да се съсредоточат върху тях намалява, както и приспособимостта към променящите се условия на светлина. На 60-годишна възраст, лещата на повечето хора губи адаптивността си на къси разстояния.

СЛУХ

Слухът и на двете уши се влошава поради промени във вътрешното ухо. Повечето хора чуват високите ноти по-лошо. В допълнение, с напредването на възрастта могат да възникнат досадни, смущаващи шумове (= шум в ушите).

МИРИС, ВКУС, ЖАЖДА

Усещането за мирис и вкус намалява с възрастта. Последниците са намален апетит, едностранно хранене и загуба на тегло. Нормалната солена храна често е безвкусна и скучна. Усещането за жажда се намалява, така че възрастните хора често поглъщат твърде малко течност.

МОЗЪК

С течение на годините броят на мозъчните клетки намалява и връзките на нервните клетки се влошават. Това засяга предимно мозъка. В допълнение, изолационният слой на нервните клетки се разгражда в напреднала възраст. Ето защо възрастните хора учат и реагират по-бавно от младите хора. Несъзнателни процеси като ходенето например, частично се поемат от по-високи области в мозъка. Това намалява способността за обработка на едновременни стимули. Концентрацията намалява и опасността от падане например, нараства.

Болести като Алцхаймер, хипофункция на щитовидната жлеза или липса на кръвоснабдяване на мозъка могат допълнително да увеличат намаляването на умствения капацитет. Определени лекарства или алкохол могат да увредят или дори да унищожат нервните клетки в мозъка.

КОЖА

Кожата става по-тънка, по-суха и съдържа по-малко протеинови влакна, като колаген, които я поддържат еластична. Намаляването на водното съдържание в организма става видимо при напрежение на кожата. Подкожната мастна тъкан също се свива. По този начин тя губи твърдостта и гладката си форма и образува бръчки.

КОСТИ

През целия живот костите са подложени на постоянен процес на амортизация. В напреднала възраст обаче деградационният процес придобива предимство, особено в случай на дефицит на витамин D. Повече костна субстанция е разрушена, отколкото изградена. Това се отнася особено за жените в менопауза. Следователно костите на възрастните хора са по- нестабилни и по-чупливи. Патологичната деградация на костната субстанция се нарича остеопороза.

СЪРЦЕ

Сърцето, като мускул, също е засегнато от процеса на стареене: мускулните влакна се заменят с съединителна тъкан и работата на сърцето намалява. Високо кръвно налягане, сърдечни аритмии или недостиг на въздух са възможни признаци на такива промени.

ЧЕРВА И ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА

В дебелото черво мускулите, които движат стомашната каша, отслабват или се разграждат напълно. В резултат на това много често по-възрастните хора страдат от запек. Чревната флора се променя, добрите бактерии стават по-малко, а броят на тези, които могат да причинят запек, диария и газове, се увеличава.

Следват редица други неприятни процеси като намаляване на киселинността на стомашен, жлъчен и панкреатитен сок и не на последно място - имунната система започва да губи своята памет, което прави организма податлив на вируси и вредни бактерии.

В резултат на това при повечето възрастни хора възниква дисбактериоза, която се характеризира с намаляване на процента на полезните бактерии в чревната микрофлора.

За да се облекчат максимално всички тези проблеми на амортизирания организъм, възрастните хора се нуждаят от най-балансираните за тях храни и хранителни добавки.

Екип от млади учени с години изследват от какво се нуждае остаряващият организъм за да създаде продукт, който да е напълно съобразен с нуждите на остаряващия организъм.

Смарт Био е специална селекция от пробиотични щамове, съхранени живи в био растителна среда, които в комплекс поддържат възрастния организъм. Смарт Био е иновация на научно изследователската лаборатория на ПроВиотик специално разработена и изследвана от учени на СУ "Климент Охридски" и на медицинската лаборатория в Харвард за хората в преклонна възраст. Смарт Био включва добре балансирани лакто , - и бифидобактерии, отгледани в био растителна среда.

Смарт Био подпомага усвояването на хранителните вещества и синтеза на витамини и аминокисилини, укрепва имунитета и преборва патогените. Освен това е напълно безвреден и не съдържа никакви алергени.

Всяка капсула съдържа 10 специално подбрани и балансирани една към друга пробиотични бактерии, селектирани специално за организма на възрастните хора.

Смарт Био ще намерите в аптечната мрежа, както и онлайн на www.pro-vitoic.eu