Всички сме запознати с общоприетата мъдрост, която твърди, че матракът трябва да се сменя на всеки 8 до 10 години. Но дали това наистина е така? Често няма лесни и бързи насоки, които ясно ни казват кога един матрак трябва да бъде сменен. Едновременно с това съществуват много променливи, които допринасят за износването и разкъсването на матрака. Например, матрак, който е бил с високо качество, когато е закупен, може да издържи по-дълго от по-бюджетен такъв.

Различните типове матраци също имат различни качества, когато става въпрос за ефективна продължителност на живота, но мненията варират. В следващите редове споделяме добри практики, когато става дума за подмяна на стария матрак и закупуването на нов.

Матраци с вътрешна пружина

снимка: Мебели Виденов

Този тип матраци са конструирани със стоманени спирални пружини вътре, често с горни слоеве, направени от различни видове пяна и влакна. Има няколко вариации на матраците с вътрешна пружина, дефинирани в зависимост от това какъв вид горни материали се използват - възглавници, мемори пяна, вентилирани обвивки от пяна и гелове за регулиране на температурата.

Що се отнася до продължителността на живота им, този тип матраци обикновено издържат най-малко 7 до 10 години, а понякога и по-дълго. Както се очаква, качеството на матрака и пружинната конструкция да са най-големият решаващ фактор, определящ дълголетието му. По-качествените матраци са направени от по-добри (и по-скъпи) материали и имат по-дълги гаранции за потребителите. Намотките са по-устойчиви, а подложката е по-плътна в сравнение с по-малко качествените решения. Много матраци с вътрешна пружина са двустранни, което означава, че можете да ги обърнете, за да разпределите износването.

Хубаво е да споделим, че матраците с вътрешна пружина се влияят от теглото на спящите върху тях.

Матраци с мемори пяна

снимка: Мебели Виденов

Матраците с мемори пяна използват полиуретанова пяна, която се оформя по начин, който се приспособява към тялото на човека, а след което спящият стане, тя се връща в първоначалното си състояние. Предимството на такъв тип матрак е, че той ще се приспособи към тялото на всеки, позволявайки на спящите рамо до рамо да имат свой собствен комфорт.

Както при матраците с вътрешна пружина, в класификацията на тези от мемори пяната има различни видове пяна и комбинации. Няма абсолютни правила, когато става въпрос за дълготрайността им, въпреки че като цяло те издържат по-дълго от традиционните с вътрешна пружина. Добрият матрак с мемори пяна може да издържи от 10 до 15 години, но най-добрите могат да издържат дори по-дълго.

Гел мемори пяна

снимка: Мебели Виденов

Матраците с гел пяна са вариации на тези с мемори пяна, при които т.нар. гел перли са интегрирани в материала от мемори пяната. Това създава матрак, който преразпределя топлината по-добре и следователно е по-прохладен за сън от този с мемори пяна. Подобно на мемори пяната, матраците с гел пяна могат да издържат от 10 до 15 години или може би дори повече.

Латексови матраци

снимка: Мебели Виденов

Латексовите матраци се изработват от естествена или синтетична латексова пяна и се считат за едни от по-издръжливите матраци, особено когато са направени от естествен латекс с много плътна конструкция. Продължителността на живот от 15 години е обичайната. Някои потребители обаче намират латексовите матраци за твърде твърди и не толкова удобни.

Хибридни матраци

снимка: Мебели Виденов

Типичният хибриден матрак използва слоеве мемори пяна, поставени върху поредица от намотки с вътрешна пружина, и комбинацията образува матрак, който много потребители намират за най-удобния от всички. Докато повечето хибриди използват стандартна мемори пяна, някои видове включват гел, който прави матрака по-хладен за сън.

Няма много данни за дълготрайността на хибридните матраци, но много производители предлагат гаранции до 10 години.

Признаци на износване

В крайна сметка оценките или гаранциите на матраците не определят продължителността на живота на матрака толкова ефективно, колкото собственото субективно преживяване от спането върху него. Ето няколко признака, които показват, че матракът е готов за смяна:

  • Чувствате се неудобно, когато легнете и се събудите уморени.
  • Виждате видими признаци на износване по матрака.
  • Страдате от алергии и имате матрака от дълго време. Ако не сте използвали защитни покривала за намаляване на алергията, акарите могат да представляват проблем. Дори и най-чистите легла могат да имат микроби.

Купуването на качествен матрак - такъв, който носи добра гаранция - е добра инвестиция. Не само ще издържи дълго време, но и ще подобри качеството на съня и благосъстоянието ви. Мебели Виденов предлагат огромно разнообразие от качествени матраци, които ще ви служат дълги години. Можете да избирате както от спални комплекти, включващи матрак, така и от единични матраци. Повече за актуалните им предложения, можете да намерите тук.

 

* съдържание на Мебели Виденов