Три бебета, родени през ноември, миналата година, с диагноза "pes equinovarus" (еквиноварусно) или вродено конско варусно ходило (еквиноварусно криво краче), бяха приети едновременно в Отделението по ортопедия и травматология на Болница "ВИТА" за оперативно лечение в началото на годината.

Те са диагностицирани преди около месец по време на рутинен преглед след раждането при доц. д-р Атанас Кацаров - ортопед - травматолог.

Първата малка пациентка има брат близнак, който е напълно здрав. Още след раждането е установено, че крачетата на момиченцето са изкривени, но тъй като близнаците са родени недоносени, след раждането са се наложили специални грижи. Това е насочило лекарското внимание за известно време в друга посока и лечението на ходилата е останало на по-заден план. След установяване на диагнозата, доц. д-р Кацаров започва лечение по метода на Понсети, по модифициран от него начин. Момичето е лекувано с коригиращи гипсови превръзки през различни интервали от време, с последващо оперативно лечение - тенотомия, в Отделението по ортопедия и травматология на Болница ВИТА.

Посредством специален скалпел, през миниатюрна дупчица на кожата, доц. Кацаров извършва операцията и завършва корекцията на деформитетите с последна гипсова превръзка. Операцията е последната фаза в лечението на "вроденото криво краче", но е важно да се знае, че при навременно поставена диагноза и навременно започнало лечение, в голяма част от случаите не е нужна.

И другите двама малки пациенти на отделението с диагноза "pes equinovarus"- момченце и момиченце, са родени недоносени в различни болници в страната през месец ноември миналата година.

Родителите им търсят специализирана ортопедична помощ към третата седмица след раждането. Доц. Кацаров обръща внимание на факта, че изчакването на началото на лечението, допълнително е усложнило ситуацията и повлияло на добрия краен резултат.

При такива пациенти в 100% от случаите се налага съпътстващо оперативно лечение, което може да се приложи и в средата на цикъла от коригиращи гипсови превръзки.

Трите бебета са изписани от Отделението по ортопедия на болница "ВИТА" с напълно коригирани крачета. Гипсът ще бъде свален до края на месец януари. Ще носят специални ортопедични обувки по време на сън в продължение на няколко години. Доц. д-р Кацаров ще следи състоянието им.

За съжаление, до ден днешен, няма установена от науката конкретна причина за тази вродена деформация на ходилото. Тя се наблюдава клинично след раждането, но със съвременните методи на образната диагностика, може да се установи и вътреутробно след петия месец на бременността. Това е изключително важно, тъй като родителите и лекуващите лекари ще бъдат подготвени, и лечението ще започне навреме.

Методът на лечение с коригиращи гипсови превръзки е въведен от американския ортопед проф. И. Понсети и като значимост е един от квантовите скокове в развитието на детската ортопедия. Навременно започналото лечение води до отличен резултат в огромен брой от случаите.

В следствие от коригиращите гипсови превръзки и последващата перкутанна интервенция (само през дупчица на кожата), се възстановява нормалната анатомия на крайниците и пациентите водят нормален, пълноценен и активен живот.

Отделението по Ортопедия и травматология на Болница ВИТА има дълга и успешна история с успешно проведени хирургически интервенции с минимален травматизъм за пациента и бързо следоперативно възстановяване. Оперират се: спортни травми и увреждания, инфекции на опорно-двигателния апарат, фрактури, костни деформитети, ставни увреди (хрущялни дефекти, артроза и др.).

Използва се приоритетно артроскопска (безкръвна) хирургия, която е изключително ефективна както за диагностика, така и за лечение на ставните проблеми. Ортопедите на Болница ВИТА се стремят към запазването на собствените стави, колкото е възможно по-дълго (вместо ендопротезиране) чрез различни методи (хондропластика, остеотомии, хиалуронова киселина и др.).

В отделението се извършва оперативно лечение на костни деформитети (вродени и придобити след лошо зараснали фрактури) чрез 3D компютърно моделиране, както и селективна остеоиндукция (иновативен хирургичен метод при асептични некрози и фрактури на тазобедрената става, чрез който е възможно да се избегне ендопротезирането на ставата).

За записване на час за консултация или определяне дата за операция: тел. 02 45 22 000 или онлайн на vita.bg.

Съдържание на: болница Вита