Скандинавски сериали, скандинавски интериор, изкуството на хюга... през последните години скандинавското навлезе в живота ни като емблема на уют, стил, хармония и добро живеене. Това, разбира се, не е случайно. По всичко личи, че северните страни знаят как да живеят и го правят добре. И докато украсяваме предпразнично дома си в скандинавски стил и зареждаме на холната маса криминални скандинавски романи, можем ловко да се настроим на коледна вълна.

Освен всичко друго, Коледа е времето, в което можем да забравим за малко (или за повече) хранителните рестрикции, с които се мъчим, за да имаме Instagram тяло, и да се отдадем на вкусова вакханалия, която да ни направи щастливи. Когато новата година дойде традиционно с гръм и трясък в небето, можем отново да се преориентираме към ябълките и обезмаслената извара, ако преди това не сме се пристрастили към някоя нова сладка страст, като лакрица например, който (както и марципана) имат лоша слава.

В случай че здравната тематика ви вълнува обаче трябва да знаете, че за разлика от повечето бонбони, които съдържат доста нездравословни съставки, лакрицът е сладко изкушение, което има редица ползи за здравето. Той се прави от т.нар. женско биле или сладък корен, познато на човечеството от над 5000 години. Говори се, че още Александър Велики разпореждал войниците му да хапват корени от женско биле, когато били на поход, тъй като ободряващата билка е източник на енергия. Това свойство се дължи на химичния състав на сладкия корен, който включва танини, гликозиди, аминокиселини, витамин C и захари, откъдето идват сладкият вкус и името му. В естествената си среда той е 30-50 пъти по-сладък от обикновената захар. Затова и екстрактът от корен от женско биле Glycyrrhiza glabra се използва от години в сладкарството за приготвянето на лакриц.

Освен това, сладкият корен има успокояващ ефект върху храносмилателната система и положително въздействие върху горните дихателни пътища, върху чието добро състояние сме толкова фокусирани в последно време, а и традиционно през студения сезон.

Снимка: Lakrids by Bülow

И докато досега лакрицът присъстваше у нас под формата на гореспоменатите черни пръчици, сега съдбата на лакрица взема неочакван позитивен обрат. Датският бранд за гурме лакриц Lakrids by Bülow пристига у нас точно в навечерието на Коледа, за да добави щипка сладост и ухание към празниците и към меланхоличния следпразничен период. Марката е основата от Йохан Бюлоу през 2007 г. в Дания и оттогава добива висока популярност заради висококачествените си сладкарски изделия, в чиято основа е коренът от женско биле.

Бюлоу е пионерът в сладкарската вселена на гурме лакрица, а мисията на Lakrids by Bülow е да накара повече хора по света да опитат и да обикнат лакрица. За да постигне великолепния вкус на тези фантастични бонбони, Бюлоу използва пресован екстракт от сушени чрез пулверизиране корени от женско биле в комбинация с меласа, глюкоза, оризово брашно и анасоново масло. Всички изделия на Lakrids by Bülow се приготвят от майстори-сладкари, които създават вълшебства, конкурентни на тези, които правят елфите в работилницата на дядо Коледа. Сладкарите творят във фабриката Lakrids by Bülow в града на Ханс Кристиан Андерсен - магичният Копенхаген. Коренът от женско биле, който влагат в бонбоните, се добива от Афганистан, Иран, Грузия и Казахстан, а използваното за шоколада какао идва от Гана и Кот д`Ивоар, където се отглежда най-доброто какао в света. Ядрото от лакриц на всеки бонбон Lakrids by Bülow е обвито в поне 30 слоя шоколад от най-високо качество, а времето за производство на една средна кутия бонбони лакриц с млечен шоколад е цели 6 дни.

Снимка: Lakrids by Bülow

Освен със специфичния си скандинавски вкус, Lakrids by Bülow могат да се похвалят и с това, че са безглутенови, тъй като се приготвят с оризово брашно. Това ги прави подходящи и за хората на безглутенова диета, които често се оказват в задънена улица, когато искат да похапнат нещо вкусно и сладко.

По пътя към сърцата на хората, Lakrids by Bülow вече имат над 25 обекта в Дания, Швеция, Финландия, Норвегия, Германия и ОАЕ, а откакто в The Mall има техен магазин, в който се предлагат лакрицови бонбони с млечен, черен, бял и дулсе де лече шоколад, към фен базата на уникалните бонбони вече се присъединяваме и ние.

И ако още не сте получили своя пас за тази фен база, идете в новия магазин на Lakrids by Bülow в The Mall и преоткрийте насладата от лакрица. Няма да останете разочаровани.