Настоящата предизвикателна учебна година наближава края си, а настъпването на пролетта и все по-честите слънчеви лъчи вероятно вече са провокирали мислите на ученици и родители за предстоящата лятна ваканция. След месеците прекарани пред монитор вкъщи, какво по-хубаво от това тя да се проведе сред красива природа, да предлага разнообразие от спорт и забавления и в същото време да обогатява езиковите умения на децата.

Швейцария има притегателна сила като образователна дестинация заради многоезичната комуникация на четири западни езика, международната среда, утвърденото качество на обучението в сфери като туризъм, хотелиерство, кулинарство.

И макар следващите месеци да се свързват с ограничения и несигурност в редица държави, алпийската страна е една от най-надеждните за семействата, планиращи пътуване, благодарение на ясната стратегия за овладяване разпространението на коронавируса, съобразените мерки и тяхното стриктно спазване.

Затова и лятото на 2021 г. няма да бъде изключение за програмите на елитните швейцарски училища, които отново отварят врати за международни ученици за класическите си езикови ваканции, съобразявайки ги изцяло с препоръчителните противоепидемични мерки.

Специално за българските ученици, част от тези вълнуващи ваканции ще се предлагат с ексклузивна отстъпка до 20%. Записване в рамките на Седмицата на швейцарското образование от 15 до 21 март би спестило на семействата им до 1700 швейцарски франка, като сумата зависи от избраните локация, програма и продължителност на обучението.

Класа и забавление - заедно през лятото

Най-старото американско училище в Швейцария - TASIS, предлага разнообразни и атрактивни летни курсове и програми, които са фаворити за деца на различни възрасти. Изучават се френски, английски или италиански, а в свободното време децата могат да спортуват и да се включат в организирани екскурзии до шоколадова фабрика, езерото Лугано или впечатляващи средновековни замъци в Белинзона, част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Всички занимания се водят от опитни професионалисти, като за всеки три деца до 10-годишна възраст отговаря по един възпитател.

За по-големите, над 11, разнообразието от допълнителни курсове е съобразено с развити интереси и хобита като фотография, мода и дизайн, академично писане, архитектура, предприемачество. Възможността да подобряват уменията си с треньори на младежките отбори по футбол на Милан и на олимпийския баскетболен отбор "Армани" в Милано се оказва сбъдната мечта за немалко бъдещи спортни звезди.

Предприемачество, хотелиерство, кулинарство

Swiss Education Group е швейцарска група от престижни институции, които оглавяват класациите за образование за туризъм и хотелиерство, и чиито специализирани обучения комбинират академична и практическа подготовка по неповторим начин. Това лято в два от кампусите им отново ще се провеждат курсове по доказаната формула за усвояване на качествени знания и неповторимо преживяване. Курсовете по английски, немски и френски за ученици до 17 г. се провеждат в красивия планински курорт Лейзин (Лезен), в модерната база на един от най-добрите швейцарски частни университети по туризъм. Локацията предразполага освежаващи и забавни занимания сред природата - игри и туристически преходи, екскурзии до естествени забележителности, развиване на умения за ориентиране или катерене, водни спортове. За по-големите ученици с развит интерес към хотелиерство или кулинарство, престижният Hotel Institute Montreux предлага специални курсове с база в центъра на Монтрьо. Обучението се води от опитни преподаватели-професионалисти и е на модули, които покриват разнообразни теми. По този начин курсистите усвояват знания и умения по избор, които биха били полезни в реална специализирана среда - техники за успешно позициониране на хотели и ресторанти, организиране на събития, въведение в кулинарството, предприемачество, лидерски умения.

Седмицата се организира по инициатива на водещата консултантска агенция за образование в чужбина "Интеграл" и се провежда в дните от 15 до 21 март. На разположение на заинтересованите са професионални консултанти с дългогодишен опит в обучението зад граница.

Информация за възможностите в Седмица на швейцарското образование може да видите на www.integral.bg/swissweek