Охрид е град, разположен в югозападната част на Македония на брега на Охридското езеро. Охрид представлява центърът на културното наследство и историята на Македония, най-важният образователен център и източник на грамотност на славянските народи. Наричан е още люлка на културата, благодарение на най-стария университет в Европа (19. век) и просветителската дейност на Св. Климент и Наум. Градът е известен като балкански и европейски Йерусалим, защото в него и около града има 365 църкви и манастири, сред които най-известни са църквата Св. Йоан - Канео, Плаошник, манастирският комплекс и църквите Св. Наум Охридски, Св. София, Св. Климент, Пантелеймон и много други.

Охрид, наричан още перлата на Македония, не само заради производството на оригиналните охридски перли, но и заради природните красоти, които го заобикалят, предлага много възможности за почивка, отдих и наслада. През летния туристически период в Охрид се провеждат много културни събития с международен характер. Освен традиционното Охридско лято, една от най-посещаваните манифестации и където до сега участвали най-добрите световни имена на музиканти и други артисти, има и много международни научни семинара и конференции, спортни събития, като международния Охридски маратон и полумаратон.

Старата част на Охрид се помещава на хълма под известната средновековна Самуилова крепост, където е и известният Античен театър, преплетен с тесни калдъръмени улички, където има много ресторанти с традиционни македонски ястия, чиито тераси предлагат прекрасна гледка към Охридското езеро и заобикалящата природа. Младите туристи могат да намерят приятно забавление в многобройните пъбове, барове и клубове, разположени в непосредствена близост до езерото.

Ако не се посетят Самуиловата крепост, комплекса Св. Наум, църквите Св. София и Св. Канео, Античния театър, Билянините извори, ако не се разходите с лодка по Охридското езеро и посетите Търпейца, Пещани, Градище и Радожда, ако не се разходите по Потпеш през чаршията и край кея и пристанището, все едно не сте били и не сте изживели Охрид и неговите природни красоти.

ОХРИДСКО ЕЗЕРО

Охридското езеро, поради естествената си красота и многобройните рядкости, е обявено за обект на Световно наследство и е защитено от ЮНЕСКО. То е едно от най-дълбоките и най-стари езера в Европа (на възраст между 4 и 10 милиона години) с над 200 ендемични видове фауна и флора, заобиколено от планини, най-високата от които е планината Галичица, обявена за национален парк. Езерото предлага двойно удовлетворение за любителите на водните и приключенски спортове, както и неповторимо изживяване с гмуркане в подводните археологически находища и атрактивни ендемични форми на живот като Охридската кръгла гъба и специфичните риби от семейството на пъстървата и белвицата (salmo ohridanus).