Мелатонинът е хормон, който най-вече е познат като средство, което помага при липсата на здрав сън. Той се произвежда по естествен начин в човешкото тяло, но може да се набавя допълнително под формата на хранителна добавка. Известен още като "хормона на съня", нивата на мелатонин се повишават вечер, като по този начин подготвят организма за сън. Обикновено ниските нива на мелатонин вечер се дължат на употребата на кофеин, цигари, алкохол и пр., което често води до необходимостта от допълнително набавяне.

Малко хора обаче знаят, че всъщност той има и други полезни свойства, които могат да се използват за подобряването или облекчаването на различни здравословни състояния.

Мелатонинът подобрява здравето на очите

Доброто здравословно състояние на очите е от изключително значение през целия живот на човека и определено не бива да се неглижира. Има различни фактори, които могат да застрашат здравето на зрението - някои от тях са причинени от средата на живот и работа, а други са свързани с напредването на възрастта.

Такава е макулната дегенерация - тя представлява увреждане на зрителния център на окото, чрез който човек може да вижда фини детайли. Това състояние на зрението може да се изостри, когато в окото са попаднали твърде много частици от околната среда.

Различни изследвания показват, че приемът на мелатонин има благоприятно въздействие върху заболявания като макулната дегенерация. Това се дължи на антиоксидантните свойства, които понижават риска от настъпването на това заболяване в по-ранна възраст. Те спомагат за отвеждането на свободните радикали вън от организма.

Може да намали симптомите на тинитус

Тинитусът, познат още като "шум в ушите", може да бъде наистина неприятно здравословно състояние. Дискомфортът, който причинява, се изразява най-вече в моменти, когато няма странични шумове - затова създава смущения в съня.Някои изследвания показват, че приемът на мелатонин, което е добавка за сън, може да облекчи симптомите на тинитус - високите нива на хормона могат да предизвикат сън, въпреки наличието на шум в ушите. Някои специалисти твърдят, че комбинацията от мелатонин и лекарства за тинитус може да успокои това здравословно състояние. Тези изследвания са сравнително нови и, ако имате проблем с шума в ушите, то тогава е добре да направите консултация с лекар, преди да започнете прием на мелатонин с други лекарства.Мелатонинът може да облекчи симптомите на мигренаМигрената е състояние, при което има временна умерена до силна болка от едната страна на главата. Има различни медикаменти, които облекчават главоболието, но мелатонинът също може да помогне. Това се дължи на свойството му да потиска болката.

Полезно средство за различни състояния

Мелатонинът има разнообразни свойства, които имат положителен ефект върху някои здравословни проблеми. Ако имате необходимост от тази хранителна добавка, можете да погледнете МЕЛАТОНИН 10 МГ NATURAL FACTORS в онлайн магазина на Workout.bg, където можете да видите начинът на прием, както и различните разфасовки, в които се предлага продуктът.

Реклама