Подобно на живота пътуването се състои от два конструкта: избори и обстоятелства. Когато сутрин излизаме за работа с колата, може да има сняг и да се наложи един час да чистим автомобила си, може да има задръстване и да закъснеем, може някой да ни засече и да ни изнерви - това са обстоятелства.

Отвъд това, може да пътуваме в кисело мълчание и тишина и да си мислим колко е тегав животът, който не ни позволява да се излежаваме до 12 в понеделник сутрин. А може и да спрем на бензиностанцията, да си вземем хубаво кафе и пресен кроасан, да си пуснем някой вдъхновяващ плейлист в Spotify и да превърнем пътуването в удоволствие. Било то за петнайсет минути или за пет часа. Това е избор.

Точно този избор подкрепя новата кампания на бензиностанции Shell "Обичай пътуването". С хаштага #обичайпътуването от Shell ни приканват да споделим начини да направим от ежедневното шофиране добре прекарано време.

Ето няколко идеи как:

Бъди рокзвезда

Сега, не всеки има гласа на Лейди Гага и не зад всеки стои по един Брадли Купър, готов да се влюби в нас и да ни направи звезди и носители на Грами, така е*. Но пък за да пееш в колата, не ти трябва разкошен глас, даже не е нужно да пееш правилно. Сцената на "Гласът на България" може и да изисква някакви предпоставки да не се изложим, но личният ни автомобил със сигурност не го прави. Така че следващия път, когато попаднете в пика на градския трафик, защо вместо да мърморите под мустак, не си пуснете любимите guilty pleasure парчета и не запеете с пълно гърло, пък ако ще да е фалшиво? Неслучайно хората казват, че "който пее, зло не мисли". Малко гимнастика на гласните струни никога не е излишна, а настроението, което идва с пеенето, винаги е по-добро от това, което съпътства недоволното сумтене.

Измисли игра

Особено ако пътувате с други хора или с деца, игрите в колата могат да бъдат незаменим "mood booster". От Shell предлагат да си вземем пакет ядки и да изяждаме по една, когато видим някакъв цвят кола, или по две, когато видим чиста кола. Така хем ще хапнем нещо здравословно, хем ще занимаваме ума си. Не можем да играем судоку докато шофираме, но можем да измислим куп други игри, които да ни разнообразят в скучновата ситуация. Много яка игра, стара като света, е тази, в която някой казва "А" и започва да реди азбуката наум, а друг му казва "Стоп" и всички започват да изреждат животни/предмети/книги/филми/цветове/каквото и да е със съответната буква. Особено децата винаги се забавляват на това. По-добре, отколкото да мислят за предстоящото контролно, докато ги карате на училище.

Време за интересни разговори

В безумното ежедневие на свръхангажираност, къде с важни, къде с не толкова важни задачи, много рядко намираме време да проведем смислен разговор с друго човешко същество. Ежедневното пътуване открива супер пролука към обикновения, толкова съществен, човешки разговор. Ако пробвате да замените отегченото мълчание с обсъждане на последния изгледан на кино филм, дискутиране на случилото се в сериала снощи или споделяне на това, което ви вълнува в момента, е много вероятно да си прекарате по-добре, докато редувате педалите "газ" и "спирачка".

Стани изследовател

Не е необходимо да сте се запътили към Мачу Пикчу, за да превърнете пътуването си е пътешествие. Пътешествието не означава непременно далечна дестинация, а вглеждане в нови неща, които срещаме по пътя си. Една смяна на традиционния маршрут до работа може да ви разкрие неща, каквито не сте очаквали: пребоядисано старо училище, готини графити на стена, красиво куче, тичащо по тротоара. Когато отидат в Рим, истинските пътешественици не се снимат единствено на Колизеума. Те гледат малките римски улички, заглеждат се във възрастния италианец, който пие късото си кафе на крак, облечен в бял костюм, радват се на русата жена в рокля, която се придвижва със скутер. Е, някои пишат и имената си на Колизеума, но това никак не е задължително. Отворете си очите, дори когато изминавате най-баналния си път и ще видите много нови неща. "Beauty is in the eyes of the beholder", казват.

Сподели пътуването

От една страна, споделянето на пътуването има отношение към опазването на чистия въздух в градска среда: по-малкият брой автомобили в движение неизменно подобрява въздуха. Нещо много важно, на което обърнахме внимание през последните две години, когато нивото на фините прахови частици стана обществено достояние. От друга страна, малко компания рядко е излишна. Ценим моментите на необходима самота, но не се знае кога ключът на задачата, в която си блъскаме ума от една седмица, ще се намери в някой неочакван събеседник.

Бъдете отбор

Помните ли, когато във филма "Яж, моли се и обичай" Хавиер Бардем каза на Джулия Робъртс да избере своя любима дума, която да определя живота ѝ? Накрая тя избра италианската "Attraversiamo". Защо не пробвате за известно време да изберете думата "заедно"? Бъдете отбор с хората, с които споделяте пътуването си. От Shell ни дават идея да помахаме на другите участници в движението, например. Представяте ли си каква вълна на добро настроение може да предизвика един такъв елементарен акт на добронамереност и закачка? Може да превърнете това и в състезание: на който най-много хора му отговорят с помахване или усмивка в отговор, печели сандвич от deli by Shell. Който загуби - купува кафета за всички.

Има и още нещо: преди година от Shell направиха проучване, което показа недвусмислено, че хората, които слушат музика в колата, хидратирани са и не са гладни са много по-добри шофьори от останалите. В партньорство с Института по мениджмънт към Университета Goldsmiths в Лондон, проучването проследи влиянието на настроението, навиците, климатичните условия и трафика върху начина на шофиране. Оказа се, че личностните характеристики повлияват шофирането в по-голяма степен, отколкото пола. Така че дотук с плоските шеги за жените-шофьори.

Изненадващо, но приятно, изследването доказа и че българските водачи са най-ефективни сред шофьорите от останалите европейски страни. Във врата ни дишат чешките шофьори. Водачите от Словакия пък имат най-дълго време на придвижване от 52 минути (ежедневен маршрут) в сравнение с българските, които прекарват средно 29 минути на пътя. Полските и словашките шофьори изминават най-големи разстояния (35 км и 40 км), а унгарските са най-внимателни, със средна скорост от само 32 км/ч.

Ето една статистика, в която като българи се вписваме с гордост и удоволствие.

Проучването показа и че храната, която поемат шофьорите, не само ги зарежда с енергия, но и рефлектира върху шофьорските им умения. Това откритие се оказа вярно във всички страни, участвали в проучването - в това число и за малайзийските, холандските и филипинските шофьори, които се представят по-добре на пътя, ако се съсредоточат върху това, с което захранват тялото си.

Така че...имаме още едно върховно оправдание да започнем диетата си от следващия понеделник (този, който се пада първи след идната Нова година) и да сгънем един шоколадов мъфин от бензиностанцията за закуска.

ОБИЧАЙ ПЪТУВАНЕТО И СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ДВИЖЕНИЕТО

В наши ръце е да направим всяко пътуване специално. Нещото, което може да го промени, може да е приятен разговор с твоите спътници, красива гледка или двоен шоколадов мъфин, защото днес не си на диета. Каквото и да е, направи го. Всеки път. И сподели най-хубавите моменти от пътуването си във Facebook с хаштаг #обичампътуването, за да вдъхновиш останалите.

*Примерът е взет от сюжета на филма "Роди се звезда"