Лятото приключи, слънцето все още топли, но всеки сезон си има специфика. Пътуваме към морето, към планината, връщаме се вкъщи. Както се казва, не слизаме от колата. Когато сме в града, изминаваме средно 20-30 километра на ден. А готова ли е колата за есента? А вие можете ли да се справите с непредвидени ситуации?

Пътуването е една от най-подценяваните части в ежедневието. Жалко, защото ако им позволим, тези малки пътувания могат да бъдат магически преживявания. Ако запеем песента, която се преструваме, че мразим, ако си разказваме повече истории с другите в колата, ако оценим красивите гледки около нас или ако просто се оставим на тези моменти, които са наистина наши.

Но понякога стават и инциденти. Когато сме добре подготвени, лесно ще се справим с тях. А тук е добре да знаем, че на пътя не сме сами, когато сме клиенти на Shell. Тяхната програма "Помощ на пътя" е важна и много полезна, защото просто ти помага да пътуваш добре.

Помощ на пътя е безплатна услуга, която се предоставя на ClubSmart членове, които са направили поне 1 трансакция за начисляване на ClubSmart точки през предходния календарен месец в търговски комплекси Shell и са създали акаунт в уеб страницата на ClubSmart: www.shellsmart.com. Услугата на пътя може да е зареждане на акумулатор (може да се ползвана веднъж за календарен месец), смяна на гума, източване на грешно заредено гориво, аварийна доставка на гориво. За да получим помощ е необходимо да се обадим на телефон 0800 11 146. След това съобщаваме своите имена и номера на ClubSmart картата си и готово. Лесно и просто.

Всичко това е удобство, а най-добре е, когато знаем, че го имаме.

Просто е важно пътуването да е приятно, забавно и успешно, стигайки до крайната дестинация. Също така преди да потеглим е добре да се уверим, че и колата е готова за пътя. Има златни правила, които е добре да спазваме, за да бъде всичко ОК. Само ще ви припомним част от тях.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Добре е редовно да проверяваме охлаждащата течност. Повечето нови радиатори са снабдени с бутилки, на които е отбелязано минимум и максимум количество течност, което ви помага да се ориентирате бързо.

Идва по-студен период, добре е да се види и как е антифризът. Никога не развъртайте тази капачка при работещ, неохладен двигател, защото можете да се изгорите. Поне визуално погледнете гумите. Проверете какви са изискванията за гуми на лекотоварен автомобил и се придържайте към тях, тъй като те са съобразени с общото състояние на дългите пътища в страната. Проверете налягането в гумите си, най-добре на бензиностанция. От време на време поглеждайте нивото на маслото в двигателя - без него двигателят на колата ви ще прегрее. Докато двигателят не работи и е охладен, проверете нивото на маслото с измерителната пръчка. Ако сте забравили да го направите, масло се продава в търговските комплекси на Shell. Няма значение от сезона, но винаги трябва да имаме течност за чистачките. А и сега, предвид застудяването, подгответе колата с такава течност, която ще издържи и на минусови температури. Заредете с качествена течност преди да тръгнете на дълъг път. Такава течност може да намерите на всяка бензиностанция.

Добре е да зареждате с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно придвижване в задръстване. Хората се прибраха от отпуската си, трафикът се засили. В градовете стана натоварено. А горивото Shell V-Power създава върхово представяне и ефективност на автомобила. Само ще отбележим, че то е разработено с Ферари. Това, само по себе си, говори много. Това е доказано най-доброто им гориво, предлагащо върхово представяне. А така помагате и на двигателя. А в бензиностанциите можете и да се отпуснете в компанията на не просто сандвич, а вкусна и качествена храна. Dely by Shell, приготвена на момента в търговските обекти на Shell, е важна част от ежедневието на всеки един от нас. По време на път пък прави почивката още по-приятна и допринася за цялостното преживяване и качеството на пътуването, защото качеството на продуктите се гарантира всеки ден.

Колата ни просто е n-тият член на семейството. Тя ни служи вярно. Но за да е така, трябва и ние да се грижим за нея. А с Shell това е по-лесно.