Кафето е една от най-обичаните напитки в света, повече от 2,5 милиарда чаши с кафе се пият всеки ден, а до 2050 г. броят им ще се увеличи двойно. Пребройте до едно - точно в този момент най-големият бранд за производство на кафе в света NESCAFÉ е обиколил света и е поднесъл 5500 чаши с кафе по света. Само в България повече от половината българи, които обичат да се ободряват с разтворимо кафе избират NESCAFÉ Classic. А замисляли ли сте се сутрин, докато си приготвяте любимото кафе - какво правим с всички тези опаковки?

Опаковките на NESCAFÉ със сигурност има какво да разкажат, защото те са посетили много домове, били са в различни точки по земното кълбо, може да са били ваза, бутилка, чаша. Стъклените и метални буркани на NESCAFÉ се използват не един и два пъти, а от вас зависи на къде да поемат - дали ще ги изхвърлите в контейнер за рециклиране или ще им вдъхнете нов живот у дома.

Подготвили сме ви няколко вдъхновяващи идеи, докато си пиете сутрешното кафе, как да направите дома си по-уютен с малко подръчни материали и опаковката от кафето, което току що изпихте.

Разсадник

Стъклените буркани от NESCAFÉ са идеални, за да си направите собствен разсадник у дома, на терасата или на перваза. Вземете пластмасовите капачки от бурканите и ги използвайте за тавички за разсад - сложете малко памук, намокрете го с вода и сложете семената, за да покълнат. Когато се образуват кълнове, напълнете буркана с пръст и прехвърлете разсада, за да укрепне преди да прехвърлите в градината или оставете в буркана и го декорирайте като саксия.

Снимка: Нестле

Декоративна саксия

Металната кутия на NESCAFÉ Classic е идеална да си направите декорация от цветя в малки кашпи. Нужна ви е празна кутия, въже, малко пръст, цвете и готово, идеалната сглобка. Декорирайте металната кутия като навиете около нея рустик въже, сложете камъчета, маниста, останали копчета за декорация, напълнете с пръст и засадете цвете и готово! Нова саксия, бързо, лесно и с грижа към природата.

Съхранение

Бурканите на NESCAFÉ се затварят херметически и това ги прави идеалната домашна придобивка, в която може да съхраняване семената си, докато дойде време за разсад, подправките, които сте изсушили лятото и ще използвате цяла зима, ориз, леща, боб и всякакви варива, които до които не бива да стига влага. Херметически затворени бурканите предпазват от молци и акари.

Металните кутии са много подхождащи за винтчета, гайки, малки инструменти и всякакви дреболии, които се опитваме да организираме в гаража или мазето.

Снимка: Нестле

Празните кафе опаковки са идеална основа за моливници. Това може да се превърне в забавна "труд и техника" игра с децата. Вземете малко ненужен плат, цветна прежда, камъчета, мъниста, копчета или друго останало от някоя стара дреха. Премерете, разрежете и залепете върху опаковката цветен плат, или нанижете останалите подръчни материали като пайети, мъниста, копчета на прежда и увийте с разноцветна прежда буркана или кутията. Използвайте въображението да децата, експериментирайте и със сигурност тези моливници ще са любимата им вещ на бюрото.

Рецепта в буркан

Тъй като бурканите NESCAFÉ се затварят херметически, можете да направите нещо специално за някой ваш близък и да му приготвите рецепта в буркан или да си вземете любимата салата на работа. Сложете любимите съставки на салата си измити и нарязани в буркана, залейте със сос и след това в обедната почивка остава просто да изсипете в чинията. Или пък сте направили вкусна мусака и искате да се похвалите на приятелка, сложете я в буркан, в чантата и дори има шанс да пристигне топла за дегустацията.

Свещник

Вземете празен буркан NESCAFÉ, насипете декоративни камъчета, мидички, пясък и каквото ви е на сърце. След това сложете соли, за още по-наситен аромат и след това свеща. Неочаквано добра комбинация на свеж мирис и красив дизайн, създаден от вас самите.

Снимка: Нестле

Лампа

С кабел, фасунгка и крушка може да си направите лампа. А още по-лесен вариант е да използвате малки лампички на батерии, за имате настолна лапма или фенер, лесно преносим, краси и удобен. Може да направите и цветна лампа. Декорирайте буркана, може да залепите камъчета, цветни конци, дантела или красиви мидички. Друг вариант е да боядисате отвътре или отвън с тънък слой боя, за да свети лампата в червено, зелено, розово или друг любим цвят.

Снимка: Нестле

Направете малка дупка в капачката на буркана с диаметър за кабел, сложете в буркана крушката с фасунгата, промушете кабела през дупката в капата, свържете с електричество или включете в контакта - и готово. Имате си нова лампа, която току що направихте сами.

Снимка: Нестле

Коледна украса

Идва Коледа, настроението вече е леко приповдигнато и започвате да мислите за коледната украса. Ето няколко свежи идеи как да си направите сами коледна декорация в буркан. Положете в основата на буркана памучна вата и подредете малки коледни фигурки върху нея или малки играчки за елха, затворете буркана, завържете червена панделка и сте готови. Друг вариант е да залепите малка декоративна елхичка, Рудолф или Дядо Коледа с подаръците върху вътрешната част на капачката от изпитото преди малко NESCAFÉ. В самия буркан сложете изкуствен сняг, брокат, английска сол или ситно натрошен стиропор. Затответе буркана и обърнете, за да се насладите на истинска зимна приказка.

Снимка: Нестле