Лятната ваканция е прекрасна възможност за учениците да се порадват на топлите летни дни, като най-добрият вариант е съчетание на игрите сред природата и неформалното преговаряне на уроците.

Такъв тип ваканция за ученици се нарича детски лагер, а най-успешните му форми са детските езикови лагери.

Какво представлява детския езиков лагер?

Езиковият лагер за деца дава възможност да бъдат посетени различни необикновени дестинации, под формата на туристически атракции и забележителности като същевременно усъвършенстват натрупаните знания по съответния език. Такъв тип лагери са изключително популярни последните години като много родители избират подобен род "полезни" забавления за децата, с които да ангажират вниманието им през свободните дни. Често това е предпочитаният от родителите вариант за прекарването на почивните дни на децата, където вместо да се шляят безцелно с приятели, заниманията биват ползотворни, но и наблюдавани и контролирани от организаторите на лагерите.

Модерните деца в наши дни за съжаление често израстват в нездравословна среда - пред телевизора или компютъра, а времето, което прекарват навън сред природата е все по-малко.

Голяма част от проблема вероятно се корени в забързаното ежедневие, в което всички ние живеем и докато ние като родители сме се качили на бързия влак или въртележка, от които трудно можем да слезем, за децата е критично важно да прекарват детството си по по-ползотворен начин.

За каква възраст са подходящи езиковите лагери

Всеки един езиков лагер сам определя възрастовата граница на участниците, но в общия случай се приемат дечица от 5 до 15 години, а когато са много малки - от 5 до 7,8 години обикновено идват в лагера с придружител.

Как протича обучението по време на лагера

В езиковите лагери могат да участват дечица, които имат дори и съвсем малка основа по конкретния език - познават азбуката и могат да формират кратки прости изречения. Това е важно за децата, за да могат по-лесно да се впишат в колектива от участници. Обикновено, по време на престоя в лагера, комуникацията тече изцяло на изучавания език като най-често чуждият за аниматорите и преподавателите е матерен. Децата не бива да се плашат, че преподавателите и аниматорите са чужденци, защото общуването ще бъде съобразено с нивото на владеене на езика.

В един от най-популярните в България детски езикови лагери в ЛъкиКидс - лагерът е международен с обучение по английски език. В този лагер децата имат по 4 часа изучаване на английски език всеки ден, в класна стая, с подготвени уроци по учебните методики на Монтесори, Сугестопедия, Слънчева педагогика. Тук уроците са предадени под формата на игри, а образователните блокове са забавни, интересни и провокират любопитство и интерес към новите знания у децата. По време на езиковия лагер общуването преминава само и единствено на английски език като тези 7 или 14 дни, в които детето прекарва в лагера са достатъчни, за да добие солидна основа по езика и да прекрачи езиковата бариера като се отпусне да общува с лекота.

 Какви са извънкласните занимания

Всеки езиков детски лагер сам определя какви допълнителни занимания извън учебния процес да предложи на децата като това се определя до голяма степен от местоположението на лагера. Например, за лятната ваканция е добре да се организират децата в езиков лагер, който да е в близост до планина. Така ще могат да се насладят на чист въздух, да се включат в многобройни активности като конна езда, планинско колоездене, ежедневни планински преходи, пикници, йога, екскурзии до туристически забележителности, пейнтбол и много други.

Споменатият езиков лагер ЛъкиКидс се организира в гр. Банско, където природата е изключителна - в близост има 3 планини - Рила, Пирин, Родопи, въздухът е много чист, а планинските гледки живописни. Освен извънкласните занимания и игри сред природата, базата на самия лагер също е много добра - в един от най-добрите в региона хотели Лъки Банско СПА & Релакс, където децата могат да се включат в уроци по готварство, музикални часове, да плуват в детския закрит Био басейн, има и танци, кино и какво ли още не.