* Съдържание на Българска Фондация Биоразнообразие 

Тазгодишната вълнуваща церемония се проведе в "Топлоцентрала" - регионален център за съвременно изкуство и култура, в зеленото сърце на столицата - Южен парк, след цял ден Природа фест на терасата и околните поляни. В центъра на церемонията бяха всички 70 номинирани в различните категории, а денят завърши със заслужен празник за цялата природозащитна общност с групата No More many More

Традиционно във всяка категория бяха отличени "победител на публиката" (за който се гласува във "Facebook") и "победител на журито", съставено от обществени фигури с активна гражданска позиция. Тази година то беше в състав: Радослав Парушев - български писател - модернист, автор на 10 публикувани книги,(твърди, че пише 11-та), и работи като адвокат. Димитър Димитров - предприемач, представител на "1% for the Planet" и организатор на планинския ултрамаратон "Пирин Ултра". Васил Гюров - музикант, активист и политик и Ива Дойчинова - социално ангажиран журналист, директор на радио "Фокус".

Церемонията започна с категория "Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието и климата". Отново инициатива за въздуха на София печели наградата на журито - кампанията за измерване на замърсяването с азотен диоксид (NO2) в София на "За Земята", заради цялостния й ефект - използване на експертиза, въвличане на 80 доброволци и доказване на токсично замърсяване, което до този момент се отрича от всички институции. "Вярваме, че с отличаването на подобна инициатива се вдъхновяват не само природозащитните организации, които работят активно по своите каузи, но и гражданите, чието включване е от решаващо значение", казват организаторите. 

Източник: Българска Фондация Биоразнообразие

Другата първа награда на журито отиде при Гората.бг, зад която стои Никола Рахнев и хилядите съмишленици и доброволци, които застават зад 44 кампании, в които подаряват дървета, почистват езерото Панчарево, помагат на пострадалите от наводненията в карловските села и др. Както често се случва те станаха победители и в гласуването на публиката с безпрецедентните 2633 гласа.

Източник: Българска Фондация Биоразнообразие

За първи път в историята на Наградите категория: "Най-добър журналистически материал, свързан с опазване на българската природа и климатичните промени" има най-много номинации - 19, а не за кампания или активист. И тази година има медии и журналисти, които традиционно са номинирани, заради своята продължаваща активна позиция и липсата на страх да пишат по неудобни и злободневни теми.

Но журито единодушно реши наградата да отиде при един млад журналист, чиито материали са горещи, смели и винаги в окото на бурята. Борбата със замърсяването и незаконната сеч са каузи за репортерката на "Господарите" и за целия им екип, затова Виктория Симеонова получава наградата за серията от репортажи за незаконна сеч в горите на Софийска област и за незаконно сметище край Кюстендил, тормозещо жителите на близките села от 20 години.

Източник: Българска Фондация Биоразнообразие

Победител на публиката с 861 гласа е "Биволъ", чийто екип продължи своята битка срещу изсичането на горите, корупционните схеми и беззаконието. Важен акцент в тазгодишната им номинация бяха разследванията за схемите и злоупотребите в ски зона Банско, а упоритостта на Валя Ахчиева да разкрие евентуални злоупотреби в Оперативна програма "Околна среда" й донесе разпит в полицията в началото на годината.

Източник: Българска Фондация Биоразнообразие

В категория "Политик с грижа за природата" не се получи нито една номинация и както каза директорът на БФБ Румяна Иванова: "Това е наказателен вот на гражданите, а 0 е приносът на политиците тази година за опазването на природата".

Източник: Българска Фондация Биоразнообразие

Затова пък най-новата категория "Инициативи с локално значение" привлече много голям интерес, защото в цялата страна има акции и инициативи, които са от голямо местно значение, но често остават извън медийния и обществен интерес. От БФБ са особено горди, че с номинациите дават възможност да се чуе за работата на граждански групи, читалища, училища, организации, които доброволно, с много усилия и малко средства, успяват да почистят, облагородят, спасят дадено място и да помогнат за по-добър живот на местните хора.

Журито беше затруднено коя от всички ценни инициативи да избере, но в крайна сметка наградата отиде при Clean and Green в Гоце Делчев, които за една биоразнообразна година организират над 120 кампании за почистване, зарибяване, засаждане на дървета, ремонт на Чатал Чешма, облагородяване на местата за отдих и много други. Кампаниите им са многобройни и се провеждат всяка седмица, а ентусиазмът на организаторите привлича все повече съмишленици.

Източник: Българска Фондация Биоразнообразие

Признанието на публиката със 727 гласа получи "Трън Ултра Рън" - ежегодно състезание на Трънското туристическо дружество, което още веднъж доказва, че опазването на природата и спорта не само не си пречат, но вървят ръка за ръка.

Източник: Българска Фондация Биоразнообразие

Неочаквано тази година бяха получени по-малко от обичайното номинации в категория "Активист за природата", но за сметка на това на много млади, нови хора, които имат голям принос в своите общности в различни части на страната - Русе, Бургас, Варна, Гоце Делчев, Нова Загора и др. и които мерят сили с национално известни активисти и учени. Всеки от номинираните заслужава да получи наградата, защото това са хора, отдали енергията и времето си за своите каузи.

"Вие правите историята, които с вдигнатото си лице заставате срещу проблемите и носите отговорност с чест и достойнство. Вълнувам се и за мен е чест да връча тази моя любима награда на Пенчо Пандъков" - сподели Радослав Парушев при връчването на наградата.

Източник: Българска Фондация Биоразнообразие

Пандъков е един от главните "виновници" за изготвянето на предложение от сдружение "Балканка" за обявената през 2022 г. най-голяма защитена местност у нас, с дължина от близо 60 км. - река Лом. Както и заради активното му участие и експертна помощ за местните в борбата им срещу изграждане на завод за изгаряне на отпадъци край павликенското село Върбовка, протести, акции, изследвания и др.

Победител на публиката с 674 гласа е Ивелина Атанасова - начален учител в НУ "Любен Каравелов", гр. Нова Загора, която организира учебна практика "Спасявайки пчелите - ние спасяваме цялата планета", а с включването в програмата "Осинови кошер", учениците подаряват живот на над 60 000 пчели.

Категория "Отговорни бизнеси" става все по-интересна и връчването на наградата отправя важно послание не само към бизнеса, но и към обществото, затова журито реши и в тази категория да връчи две награди. На Хармоника, които тази година получиха B Corp - сертификат, който се присъжда на компании, отговарящи на високи стандарти за социални и екологични резултати, публична прозрачност и отчетност. 

"Единственото, което мога да направя като представител на бизнеса, е да се извиня на всички за това, което бизнеса прави, защото нещата стават много сериозни. Бизнесът прави недостатъчно и не навреме. Затова, извинявайте!", сподели Любомир Ноков от Хармоника при получаването на наградата.

Източник: Българска Фондация Биоразнообразие

Не останаха незабелязани и усилията на Кауфланд, заради меморандума за сътрудничество за дългосрочна подкрепа на българските полярни експедиции, с цел да подпомогне учените в намирането на устойчиви решения за борба с климатичните промени, както и за цялостната им политика за подкрепа на екологични организации, на младите и др.

Източник: Българска Фондация Биоразнообразие

Борбата за вота на публиката в категорията беше доста оспорвана, но накрая бе спечелена с 423 гласа от Електроразпределение Юг, които продължават партньорствата с природозащитни организации, а през 2022 г. започват нов проект по програма Life на ЕС - "Безопасна мрежа за бургаските езера".

Източник: Българска Фондация Биоразнообразие

Най-голямата победа за всички е това усещане за общност от съмишленици, които са активни и горят в това, което правят. Споделената радост от Наградите е само малка благодарност от екипа на БФБ и всички граждани, които участват в публичното гласуване, към всички номинирани в 5-те категории.