Независимо дали сте почитатели на българското море, или тази година го преоткривате заради сложната пандемична ситуация, по цялото ни крайбрежие е пълно с уникални места, които заслужават вашето внимание.

От скални арки и кралски трон до холограми и уникални музеи - ще ви споделим някои от най-интересните места, където да направите най-готините снимки за Instagram.

А ако това е късметлийското ви лято, можете да спечелите дрон, падъл борд, кану, колело и още много награди за още по-вълнуваща морска почивка с участието в кампанията "Пари за твоето лято".

Дуранкулашкото езеро

Започваме на 5 км от румънската граница с Дуранкулашкото езеро. Местността е защитена и е едно от най-важните места в България за опазване на птиците. По дървен мост можете да стигнете до Големия остров, където са направени изумителни открития - землянки на първите земеделци в Добруджа, праисторически погребения, пещерен храм на богинята Кибела и укрепено прабългарско селище от 10-и век.

Скалите на Тюленово

Една по една някои от най-известните скални арки в света се срутиха през последните години. Първо беше Синият прозорец в Малта, а след това и подобната Арка на Дарвин на Галапагоските острови.

За сметка на това Арката на Тюленово все още си е на мястото и е една от локациите с най-красиви изгреви по българското крайбрежие.

Тронът на кралица Мария в двореца в Балчик

Дворецът в Балчик има толкова много пътеки, градини и стаи, пълни с истории, че заедно с ботаническата градина спокойно може да запълни цял ден от ваканцията ви.

Не пропускайте да се почувствате като кралска особа на едно от любимите места на посетителите - мраморният трон на румънската кралица Мария. Тронът е изработен във Флоренция и на подлакътниците си има лъвски глави. На масичката до него кралицата обичала да пише писма, докато съзерцава морето.

Побитите камъни

Макар да са на 20 км навътре от брега, Побитите камъни си струват отбивката, защото са уникално за България място, което все още пази в тайна начина на своето образуване.

Каменната гора от колони, кухи цилиндри, пресечени конуси и скални блокове във всякакви форми се простира на площ от 7 кв. км. Някои от колоните гордо се издигат, други са повалени на земята, сякаш някой великан ги е грабнал и запокитил в яда си, а трети са струпани в интересни по форма групи.

Холограмите във Военноморския музей във Варна

От това лято освен исторически кораби и яхти, във Военноморския музей във Варна могат да се видят дигитална карта и 3D холограми на подводните съкровища в българската част на Черно море.

Дигиталната карта ще ви разходи из подводни исторически, културни, археологически и природни обекти, ще ви срещне и с животните в Черно море. В музея можете да видите и холограми на открити на дъното древни кораби.

Устието на река Камчия

Уникалното на устието на Камчия е вековната лонгозна гора, която расте там. Повечето дървета са поне на по 150 години, а височината им е от 35 до 50 метра. Самата гора е труднопроходима и най-лесно се разглежда... от водата. Имате два варианта - да се качите на някоя от лодките за разходка, които са завързани за малкия пристан, или да си наемете каяци и да откриете тайните на Камчия на собствен ход.

Тракийска гробница "Кухата могила"

По българските земи има много запазени тракийски гробници, но тази не прилича на никоя друга. Тя е единствената с куха колона в средата на централното си помещение (оттам носи и името си).

Любопитен факт е, че освен да поддържа покрива на гробницата, колоната вероятно се е ползвала и като авариен изход, тъй като в нея е открита вита стълба.

Фестивал на пясъчните фигури в Бургас

Всяко лято фигурите от Фестивала на пясъчните скулптури край парк "Езеро" в Бургас са различни и съществуват само няколко седмици. Тази година темата е "Децата пожелаха" и на брега ще видите герои от любими детски филми и книги, избрани след анкета сред бургаските деца - Пипи Дългото чорапче, героите от Мадагаскар, Спондж Боб Квадратни гащи, Гъмбол и други.

Авиомузей Бургас

В авиомузея на Бургас не просто са изложени девет исторически самолета и хеликоптера, но част от преживяването е влизането в тях. Посетителите се превръщат в пилоти, механици и изследователи, научават и любопитни факти за тях. Преживяването е незабравимо за децата, но не по-малко интересно и за възрастните.

Устието на река Велека

Край Синеморец, само на десетина километра преди границата с Турция, река Велека се влива бавно и тържествено в морето, след като е текла в продължение на 150 километра през горите на Странджа. Известно време реката и морето текат паралелно, отделени от пясъчна коса, има и красив плаж.

Освен свежите дестинации имаме и друго предложение за вас как да разведрим лятото си и да бъдем винаги в епицентъра на комуникацията с нашите приятели. От Ferratum Bulgaria са се погрижили да ни предоставят супер актуални и грабващи окото Viber стикери. Те представляват готини изображения с най-запомнящите се фрази за лято 2021. Главен герой е финландският ни приятел Мати, който често ни разказва за Ferratum и скандинавската точност, с която компанията се гордее. Ще го видите да казва култови изрази като "Бичим айляк!", "Как е, брат?", "На цаца съм!, "Въй, маняк!", "Те водя на кръчма?" и още други, които да те накарат да се усмихнеш. Всеки потребител може да изтегли напълно безплатно пакета със стикери и да го използва в общуването със своите близки и приятели. За едно по-готино и незабравимо лято във Viber s Ferratum! Пакетът се казва "Айде, чил малко!", а призивът към потребителите е "Освежи лятото и чата с аверите с новия безплатен пакет стикери от Ferratum!".

Вземете пари за своето лято и спечелете награди за приключения

Дори и да не сте планирали бюджета си добре, не позволявайте на отпуската ви да приключи, преди да сте видели всичко, което искате, по крайбрежието.

Можете бързо и лесно през смартфона си да кандидатствате онлайн за бърз заем от Ferratum. Компанията предлага два продукта - "Заем до заплата" (до 1000 лв. и срок за връщане от 5 до 45 дни) и "Кредит на вноски" (суми до 6000 лв. и срок за връщане от 2 до 18 месеца). Ако това е първият ви заем от Ferratum, той ще е безлихвен, ако е до 1000 лева. Ferratum е основана в Хелзинки международна компания и можете да разчитате на скандинавската точност, прозрачни условия, лесни и бързи услуги. Освен това работят денонощно!

В рамките на кампанията на Ferratum "Пари за твоето лято" можете не само да финансирате почивката си, но и да спечелите някоя от 33 приключенски награди: дрон (за да снимате устието на Велека отвисоко), велосипед (за да карате по крайбрежната велоалея в Бургас), падъл борд или кану (за да преоткриете водата с ново хоби), смартфон (за страхотни снимки от ваканцията), както и безвъзмездни кредити - 3 кредита на вноски до 6000 лв. и 6 заема до заплата до 1000 лв. Играта продължава до 12 септември, а тегленето става на лотариен принцип през месеците юли, август и септември.