Когато става въпрос за удобство на леглото, основата му е също толкова важна, колкото и матракът. Ако се събуждате посред нощ и изпитвате дискомфорт, може би е време да помислите за смяна на вашата основа за легло. В следващите редове сравняваме двата основни вида легла - платформени легла и боксспринг, за да можете по-лесно да определите кое е най-подходящо за вас.

Легла с платформа

Леглото на платформа представлява рамка за легло, покрита с летви или твърда повърхност. Сравнително нископрофилни, платформените легла обикновено са високи между 12 и 30 сантиметра. Те могат да поддържат вашия матрак независим от друга основа за легло, така че можете да поставите матрака си директно върху платформата.

  • Нивото на опора, което едно платформено легло може да осигури, зависи от неговата конструкция. Ако има твърда повърхност, той ще осигури стабилна опора на вашия матрак. Това е добър вариант, ако предпочитате твърда повърхност за спане.

Платформените легла с дървени ламели могат да имат лека подвижност, в зависимост от здравината на дървото и колко далеч са разположени ламелите.

  • Що се отнася до издръжливост, платформените легла обикновено са много издръжливи и могат да живеят десетилетия без повреди. Но в крайна сметка колко издръжливо е леглото, зависи от това от какво е направено. Ако е изработено от масивно дърво или метал, можете да сте спокойни, че ще издържи дълго време. Леглата от композитни дървени платформи обикновено са по-бюджетните опции, но пък могат да се износят по-бързо.
  • Популярните и стилни легла на платформа лесно правят спалнята да изглежда елегантна и модерна. Тъй като не изискват нищо допълнително, те имат нисък профил и не правят леглото ви да изглежда обемно.

Боксспринг

Боксспринг е основа за легло, която е предназначена да бъде поставена върху рамката на леглото. Обикновено представлява дървена рамка, която съдържа мрежа от стоманени намотки, покрити с дишаща тъкан.

  • Вместо плътни ламели, боксспринг платформите използват стоманени намотки за поддържане на матрака. Намотките са относително гъвкави, което означава, че този тип основа осигурява опора, която е донякъде пружинираща. Те абсорбират удара и телесното тегло, но обикновено са съвместими само с леки матраци с вътрешна пружина. Матраците от латекс или мемори пяна са по-тежки и могат да натежат.
  • В зависимост от това колко често го използвате, боксспринг леглата могат да издържат до 10 години. С други думи, леглото, поставено в по-рядко използваната стая за гости ще издържи по-дълго от това, на която спите всяка вечер. При употреба с течение на времето стоманените намотки в пружините се износват и осигуряват все по-малко опора.
  • Боксспринг платформите повдигат височината на матрака, за да улеснят качването и ставането от леглото. Ако имате проблеми с мобилността, това може да се окаже лека спънка. Въпреки това боксспринг платформите са обемисти и могат да направят леглото да изглежда голямо. Те имат oпростен дизайн, който изглежда добре в стаи с всякакъв стил.

 Платформените и боксспринг леглата се различават в много отношения. Въпреки че и двете работят добре, за да поддържат матрака, те изглеждат и се усещат напълно различно.

За всеки ваш избор в Мебели Виденов ще откриете огромно разнообразие от легла - както боксспринг, така и на платформи. Леглата се предлагат със или без матрак, което улеснява избора ви. Открийте мечтаното си легло тук.