След броени часове започва новото шесто издание на най-значимото винено събитие за южното Черноморие - Wine Fest Burgas, което ще се проведе традиционно в края на юли от 26 до 28 юли 2019 г. в Експозиционен център "Флора".

Участниците са топ производители на вина и спиртни напитки, вносители и дистрибутори от различни страни. През годините Wine Fest Burgas се утвърди като форум, който насърчава към избор на качествени вина и изгражда критерии, по които потребителите да търсят и консумират най-доброто от българските и чуждестранните производители в бранша.

Посетителите ще могат да дегустират и получават информация директно от представителите на фирмите и технолозите, които ще ги обслужват на щандовете, както и да се запознаят с най-новите тенденции и модата във винопроизводството.

Престижът на родното винопроизводство ще защитават едни от най-утвърдените български производители: Винарска изба "Тохун", Бутикова Винарна "Zelanos", Винарна "Черноморско злато", "Вила Юстина", Винарна "Todoroff", Винарна "Братанови", "Домейн Мараш", "Вила Ямбол", "New Bloom Winery", Винарска изба "Славянци", Винарска изба "Едоардо Миролио", Винарна Свищов, Orbelia Winery, MIDALIDARE ESTATE, Angelus Estate, Four Friends, Винарска изба "Рупел", "Trastena", Kubera.bg, ZAARA ESTATE, "Алвина", "Видинска Гъмза", Quiche Wines Bulgaria и др. За първи път по време на събитието ще имаме двама български производители на шафранова ракия.

Снимка: Wine Fest Burgas 2019

Освен българските вина гостите на фестивала ще имат възможност да дегустират и продуктите на повече от 40 изби и над 400 вина от цял свят - Гърция, Сърбия, Аржентина, Италия, Испания, Франция, Унгария, Австралия, Чили, Нова Зеландия и други страни. Щандове с елитни марки вина от цял свят ще имат: Proftrade, Le More Bulgaria, дестилерия Stara Pesma, която идва от Сърбия и за пръв път посещава България. Тя ще бъде представена директно от собствениците на дестилерията. Очаквани и доста чакани са още: Bosio Family Estate, Rakiashop.eu, Boutari Greece, Grof Degenfeld Hungary, Pernod Ricard Bulgaria - Jacobs Greek, Brancott Estate, Lilet и др.

Снимка: Wine Fest Burgas 2019

За първи път в България, посетителите на Wine Fest Burgas ще могат да дегустират официалните вина на хитовия сериал "Game of Thrones", както и виното на френския винопроизводител и фен на поредицата Тибо Барде "Dornish wine". Те ще могат да се опитат за пръв и последен път по време и само на Wine Fest Burgas, тъй като има официална забрана от НВО за тяхното производство.

Santеro Winery по време на Wine Fest Burgas ще представи най-новата иновативна и модерна линия на Santero "9•5•8". Освен, че цветовете на вината минават от зелен, син, оранжев и други, без да се компрометира качеството. Дизайнът на бутилките е уникален! Същото така има вино в което няма никакъв алкохол, който е отстранен по естествен и натурален начин.

По време на фестивала ще има и дегустация на екзотичната китайска напитка от ферментирало сорго - Moutai.

През трите дни на проявата всички любители на виното ще могат да си закупят желаните и предпочитани продукти от щандовете на цени на производител.

Снимка: Wine Fest Burgas 2019

Тази година в рамките на фестивала посетителите ще могат да гласуват за "Любима марка вино и изба" в три категории: червено, бяло и розе, като един от гласувалите ще спечели специална селекция вина от фестивала, а други двама ще получат плажни кърпи и екологични подаръци за здравословен живот с нулеви отпадъци.

За разнообразието и пъстротата на фестивала ще допринесат и участниците със сирена с трюфели, трюфели, бонбони с трюфели, както и екзотични пикантни сладка, пюрета и разядки. "Суперселските" продукти на Гурменица ще радват любителите на домашно приготвените лютеници и разядки. На специално изградена хранителна зона Momento+ ще докажат предимствата на вкусната храна, приготвена на място с много внимание и постоянно разнообразие на предлаганите ястия.

По време на фестивала ще ни гостува и Judit Santacana - продуктов специалист, която на 26 юли от 18:00 часа ще ни разкаже за "Революционен метод за анализ на вина и храни, в пъти по-скоростен и евтин от предлаганите до момента".

Тази година ще се представи и Средно професионално училище "Борислав Михайович Мигиз в Ириг". То е основано във Войводина. Училището разполага със собствени лозови масиви и лаборатория за анализи. Част от вината ще можете да опитате по време на събитието. Училището в Ириг ще записва ученици и студенти за редовно обучение през учебната 2019/2020 година за придобиване на квалификация - винен технолог - ІV степен и кулинарен техник - ІV степен., като им гарантира работа след завършване. Повече информация ще получите от консултантите на щанда по време на фестивала.

Снимка: Wine Fest Burgas 2019

Фестивални тениски, чанти и чаши ще се продават на касите за най-големите фенове, а и за тези, които искат нещо за спомен от хубавото преживяване.

Цената на еднодневния билет е 10 лева и включва дегустация по щандовете и подарък - брандирана професионална дегустационна чаша. Цената за два дни от фестивала е 15 лева, а за трите дни - 20 лева.

Очакваме ви на най-голямата винена дегустация за южното Черноморие от 16,00 до 22,00 часа!

Снимка: Wine Fest Burgas 2019