Ако имате проблем с запушена канализация и се замисляте за специалист, има голяма вероятност вече да сте опитали отпушващи препарати или техника, та дори употребата на жило. Ако не сте успяло сами, шансовете са, че проблема е сериозен и ви трябва професионална помощ - в тази статия ще се обсъди какво можете да очаквате от професионален водопроводчик.

Какво оборудване се ползва за отпушване на канал

Отводнителните тръби са често такива с по-голям дебит от водоснабдителните, ако имате запушен канал, има голяма вероятност запушването да е частично или на няколко участъка. За да се установи какъв е проблема, е необходим опит и техника - често това е телескопична камера или сонда с камера, която може да види в дебрите на вашата канализация.

Гледката може да не е красива, но информацията е важна, тъй като тя дава представа за следващите ходове. В зависимост от причината за запушване, действията могат да са няколко, ако е меко запушване, най-често се ползва сонда с вода под налягане, която да раздроби самата тапа създала се от отпадъци.

Самата сонда представлява гъвкав и твърд, подсилен маркуч с възможност за няколко вида накрайници, които пускат вода под налягане, те могат да се ползват за рязане, пробива или раздробяване, в зависимост от проблема. Често се случва да се насъбере хартия или санитарни продукти, или да има врастнати корени от растения и дървета.

За тази цел се ползва глава с тясно поле на отпускане, което действа като резач, няколко резки движения са често достатъчни за премахването на тапата, след което нивото на водата би трябвало да спадне. В случай на по-сериозно проблеми, като спукана или смачкана тръба, се установява местонахождението на проблема с гео локатор, след което се маркира за очно изследване.

Ако се стигне до този момент, подмяната на нарушената конструкция е задължително, а тази дейност изисква специализирано оборудване. За щастие, в София има фирми като ViK-Sofia.eu, които предлагат пълен пакт с услуга за отпушване на канали, които включва дори последващо проправяне на намерени щети - разбира се като допълнителна услуга от фирмата.

Колко струва отпушване на канали?

Отпушването варира в цена, изцяло зависи от трудността на самият процес, при наличие на лека тапа, услугата има сравнително ниска цена. При по-сложно обслужване на канал, цената може да се покажи, като това ще се установи на място - разбира се, можете да поговорите със специалистите предварително, за да придобиете по-точна представа за ценообразуването.

Няма живеене без канал, ако е запушен, това значи, че употребата на баня, тоалетна и кухня са изцяло преустановени, а това за едно семейство не е никак приятно. Изберете отбор от специалисти, които знаят, колко е важен вашият комфорт, изберете ВиК услуги от ViK-Sofia.eu и си спестете неприятностите още днес.