Пчелите са смятани за едни от най-важните същества на планетата. Тяхното поведение служи като индикатор за състоянието на екосистемите. Световното земеделие е пряко зависимо от пчелите и жизненоважните процеси на опрашване. Застрашителното намаляване на пчелните популации дава индикации за сериозни нарушения в настоящото състояние на околната среда на планетата, включително и в България.

Именно в опит да защити пчелните популации в един от районите в страната, Фондация "Подобри" от град Шумен създава проекта "Цветове за живот". Неговата цел е чрез различни активности да помогне за превръщането на Шуменския край в приветливо място за пчелите, където земеделци, пчелари и граждани си сътрудничат и опазват съвместно природата. Иновативните и нестандартни решения, които ще бъдат приложени включват градински станции с медоносни цветя във формата на пчелни пити, както и система, която сигнализира със звук на пчела при високи нива на замърсяване и неподходящи условия за пчелите.

Проектът е една от одобрените граждански инициативи в четвъртото издание на програмата "Ти и Lidl за по-добър живот". Тази година Лидл България ще подкрепи 6 граждански проекта в областта на околната среда от различни краища на страната като дари близо 44 000 лв. за тяхното изпълнение.

Друг проект, който ще получи финансиране по програмата, е "Дуранкулак - с грижа за природата" на Народно читалище "Дружба 1898". Той е насочен към справяне с проблема със замърсяването на морето и крайморските райони. Въпреки, че мнозина от нас припознават плажа на Дуранкулак и Дуранкулашкото езеро като едни от най-живописните места по Северното ни Черноморие, посещението на района от множество туристи оставя непоправими щети за природата. Освен неприветливи, натрупаните боклуци застрашават животните и растенията в района. Инициативата на месните жители цели събирането на пластмасовите отпадъци и предаването им за рециклиране, както и формиране на екологично съзнание и по-отговорно отношение към опазването на околната среда.

Снимка: Лидл

Промяна на нагласите на хората към използването на пластмаса и поддържането на чиста околна среда е целта и на друг от подкрепените от Лидл България проекти - "Активни млади хора за ограничаване потреблението на пластмаса в Монтана" на Сдружение "Обществен съвет по образование - Алтернативна Монтана". Темата е засегната и от проекта "Варненското езеро - огледало на екологичното състояние на региона" на Сдружение "Обществен център за околна среда и устойчиво развитие", който ще покаже чрез методите на визуалното изкуство и журналистическото разследване как замърсяването, причинено от човешка дейност, оказва влияние върху Варненското езеро и видовете, обитаващи района.

Кои са останалите проекти в областта на околната среда, подкрепени от програмата "Ти и Lidl за по-добър живот", може да разберете от видеото на Лидл България. Всички те са свидетелство за силата на гражданската енергия за решаване на значими проблеми и имат потенциала да подобрят живота на местните общности и да сформират трайни нагласи за опазване на околната среда.

Инициативата "Ти и Lidl за по-добър живот" се осъществява в партньорство с Фондация "Работилница за граждански инициативи" и Български дарителски форум от 2017 година насам. За четири години Лидл България е дарила по програмата над 715 000 лв. за подкрепата на 96 вдъхновяващи проекта на граждански организации от цяла България. Само за първите три години те са достигнали до над 256 000 души. Тази година компанията подкрепя 23 граждански проекта в трите ключови области - Образование, Околна среда и Култура и историческо наследство, с фонд от 170 000 лв.

*съдържание на Лидл