Драги зрители, скъпи радиослушатели, мили читатели, ако подходим към този текст през призмата на настоящата геополитическа ситуация, бихме казали, че всичко отива на кино. Но ние няма да подхождаме така, а ще ви кажем, че само тези от вас, които поискат ще отидат, и то на истинско кино, за да гледат The Ballet Melee.

И ако това ви звучи като "балетно меле", не сте съвсем далече от истината. Тук обаче не говорим за блъсканица на екрана, а за мултижанрова темпераментна среща на драма, трилър, комедия и романтика, одухотворени чрез театър, музика и танц на фона на модерен прочит на произведенията на Шостакович, Прокофиев, Чайковски, Мусоргски, Хачатурян и др.

Филмът The Ballet Melee е вдъхновен от балета The Bingo Project, който в последните 4 години събира публика, за да я прати в един постапокалиптичен свят, изграден на проектен принцип.

Представете си бъдеще, в което глобалното затопляне не е само предупреждение от учените, а абсолютен факт. Глобалната карта - и политическата, и географската, изглежда тотално различно. Всичко е наопаки и единствената властваща константа е бюрокрацията. Светът се управлява бюрократично през печелене на проекти. Печелиш - оцеляваш. Не печелиш... Сещате се.

Цялото действие на The Bingo Project се върти около спечелен проект за балетна постановка, в която освен балет, участва и оркестър.

Героите на The Bingo Project виждаме и във филма The Ballet Melee - балет "Арабеск" и The Bingo Symphony Orchestra, както и актьорът Ники Станоев в ролята на Чиновника.

Снимка: Sofia Film Fest

Симбиозата между музика и танц на сцената се предава и на екрана, което дава възможност на зрителя да навлезе още по-задълбочено и в историята, и в емоцията... Е, и в бюрокрацията. Но ще видите, че в онзи свят без нея не може.

Премиерата на филма The Ballet Melee е в рамките на София Филм Фест на 15 март (вторник) в Кино "Люмиер" от 18:00 часа. Билети можете да откриете в сайта на София Филм Фест.


 Рекламен материал