Може ли да си представите трапезата на Бъдни вечер без боб чорба? А да визуализирате обяд в горещ летен ден без таратор? Да допуснете, че на коледната маса няма да има зелеви сарми? Или че Великден ще дойде без агнешка дроб сарма?

Ако живеете в България, вероятно не.

И това е напълно в реда на нещата, тъй като въпреки многообразието на чуждестранната кухня, до което вече имаме достъп, нищо не може да замести традиционната българска кухня в сърцата и трапезите ни.

Трудно може да се намери българин, който да не копнее за шопска салата с вечерната си ракия или такъв, който да откаже гореща шкембе чорба ("говоря за неделя сутринта"*). Бялото саламурено сирене с червен пипер е ултимативното мезе за червено вино, а подкиселените печени чушки са с неотменно присъствие в менюто ни през всички сезони. Не е нужно да хвалим излишно киселото мляко: то е една от емблемите на България извън границите ѝ.

Българската кухня е сезонна, не твърде многообразна, тъй като в миналото хората са ползвали продуктите си много пестеливо. Старите български ястия са правени с малко съставки, които са били подбирани изключително внимателно. Резултатът е проста, чиста и вкусна храна.

Но българската кухня всъщност е много повече от храна. Тя е фундамент на семейството, част от традициите и историята ни, емоционална сплав, която ни събира заедно.

Заради това сме силно развълнувани от появата на най-новата книга на хоризонта на българската традиционна кухня - "Любимо от родната кухня с Манчев и Шишков". Книгата идва от ЛИДЛ България и небезизвестните шеф-готвачи Манчев и Шишков, отговорни за "Манчев срещу Шишков" и "Малки рецепти от големи готвачи": две кулинарни книги, които стоят на всеки кухненски рафт.

"Любимо от родната кухня с Манчев и Шишков" е написана съвместно с етнографa гл. ас. д-р Мария Маркова от БАН и се връща назад към корените на родното, за да вдъхне нов живот на някои позабравени български ястия, които следва да заемат своето почетно място и на съвременната трапеза.

Преди книгата да бъде издадена, съставителите ѝ са проучвали архиви от различни български региони в търсене на стари български рецепти и са посещавали редица български производители в търсене на истински добрите родни продукти. Резултатът от работата им са 55 скъпоценни рецепти, като всяка от тях е придружена от етнографска бележка и е превърната в приказка за готвене.

Манчев и Шишков ни запознават с добруджанската яхния, класическо северно ястие, както и с житената попара – вкусна алтернатива на попарата с хляб, сирене и масло. В книгата присъстват автентични рецепти на лозови и зелеви сарми, чието време идва с падането на първия сняг. И изобщо 55 рецепти, носещи духа на желанието за връщане към корените и богатството на кулинарната ни история.

Книгата не подлежи на редовна продажба и е част от кампания, обвързана с покупка.

Повече информация може да намерите тук.

Да ви е вкусно!