Къртенето на стени и правенето на отвори за врати е сред най-често срещаните от така наречените тежки ремонти. Колкото и да ги избягваме, понякога се стига до това, като по-често се налага в по-старите сгради.

При новото строителство, където се строи в така наречения "отворен план", хората по-често издигат стени и прегради, отколкото да ги махат. При старото строителство, обаче, се слави с това, че има стои за всичко. А тези стаи, за съжаление, често са доста малки.

Сами или с професионална помощ

Препоръчително е никога да не събаряте стени и да не правите отвори за врати, без да имате за това необходимото разрешително от общината и нужния за това проект, изготвен от архитект.

Обикновено се налага ангажирането на специалисти от типа "кърти, чисти, извозва", което дава възможност да ангажирате една фирма за всичко - от къртенето до почистването след това, а накрая и за извозването на отпадъците до специално за целта депо.

Къде се кърти най-трудно

По правило, най-трудно и с най-много изчисления е къртенето на панелните стени. Бетонът и арматурата в него го правят много труден за обработка, дори и с много мощни машини, а това обикновено създава много силен шум и вибрации в цялата сграда.

Но това не е всичко. Както, може би, сте чували, при панелното строителство всички стени са носещи. Там няма носещи колони, защото всяка една стена играе подпорна роля в цялостната конструкция

Ето защо, при големи ремонтни дейности в апартаменти от панел, според специалистите в TopDom.org, архитектите са много предпазливи в изработването на план за работа и обикновено допускат само частично разпробиване и къртене, при това само на определени места.

Какви промени са допустими при панелните сгради

Обикновено, най-често допустимите промени по отношение на къртенето при ремонт на панелна сграда са свързани с изрязването на подпрозоречното пространство за направата на така наречените френски прозорци или с отварянето на врата или малък вестибюл някъде между стаите.

Това са корекции, които няма да нарушат цялостта и устойчивостта на сградата, като в същото време не бива да се забравя, че при тях също трябва да се вземат необходимите за това разрешителни.


Рекламен материал.