Публичното представяне на "Социален цирк" за работа с деца със затруднения изпълни с живот жълтата къща на бул. "Цариградско шосе" 17 вчера. 50 деца участваха в отворените тренировки по юнисайкъл, жонглиране и акробатични номера. Радостта им да бъдат заедно и да се превърнат в артисти, е неописуема!

Гостите на благотворителното събитие аплодираха представлението на децата от различни домове в София. Сред тях бяха и официалните лица - г-жа Ирина Йорданова - директор на програма "Европа" съм Столична община, зам. кмета на район "Надежда" - г-жа Анелия Георгиева, Николẚ Мобек - аташе за социално сътрудничество във Френския институт. и н.пр Сорен Якобсон, посланик на Дания - патрон на събитието.

В речта си той сподели ползите и доказаните резултати за подобряване на когнитивните и комуникативни умения на участниците: "Социалният цирк е това, от което имаме нужда всички, най-вече застрашените от социално изключване групи, които трябва да се борят за достоен и пълноценен живот." В последните 30 години, освен в Дания, този метод е много популярен и във Франция, Белгия, и други държави по света.

Проектът в България се реализира от фондация Мини Арт с автор на програмата Галина Риом-Ройбек - световен шампион по юнисайкъл, отдадена на мисията за личностното развитие и овластяването на лица от рискови групи и тяхната интеграция в обществото. "Нашата цел е създаване на постоянен център за "Социален цирк" в София. Да могат деца и възрастни да изграждат нови качества и умения за общуване и личностно развитие. Ще можем да стартираме обучения на циркови артисти, ще провеждаме редовни занимания по различни циркови изкуства и ще открием първия юнисайкъл клуб в България. Ще достигнем до повече и различни групи от деца и младежи в неравностойно положение." - сподели отдаденият на каузата екип.

След вълнуващото представление на децата, Галина Риом-Ройбек и Михайл Райнев изнесоха креативен дуо-спектакъл, в който общуването бе постигнато чрез юнисайкъла и жонгльорските бухалки на Михаил. За достатъчно калории за участници и гости "Щастливото прасе" дари апетитни сандвичи и гурме хапки. В допълнение към събитието, се проведе и работилница за рециклиране на найлонови торбички от берлинския лейбъл "Design Krise". За пълен празник и завършек на деня, "Жълтата къща" се изпълни от джаз импровизации на живо на бандата The Bedlam Club.

Благодарност към всички, които направиха дарения на събитието. Фондацията събира средства, за да закупи цирковата тента и да изгради постоянен "Социален цирк" в София. /Банкова сметка в Уникредит Булбанк: BG91UNCR 7000 1522 8142 36/

Повече информация на: https://miniartfest.com/proekti/socialcircus/