Всяка година Изследователският и информационен център по цветовете Pantone избира цвета на година, който влияе на модните тенденции в различни сектори.

В продължение на 20 години пантонът на годината е повлиял на решенията за дизайна, разработването и закупуването на продукти в различни индустрии, сред които модата, интериорният, екстериорният и индустриалният дизайн. Той влияе и при създаването на продукти и техните опаковки, а също и на заобикалящия ни цвят от реклами, автомобили и дори сгради.

В началото на 2019, Pantone определи оттенък на "жив корал" (Living Coral) като водещ цвят за годината. Всички ние можем да се сблъскаме с него, както в природата, така и в света на технологиите и заобикалящата ни градска среда. А защо фасадите да не дефилират в най-модерните цветове за сезона, също като супермоделите? Баумит ни помага с това да следваме най-новите тенденции във фасадните решения. Как, вижте в галерията по-долу.

По света и у нас

Източник: Baumit

Автор: Venkata Goli

Нека хвърлим поглед встрани към някои държави. Какво мислите за Холандия? Това е страна в Северозападна Европа със столица Амстердам, разположен на река Амстел. Градът е известен с красотата на архитектурната си част и спокойствието, които съвместява. Популярен е с гъстата мрежа от канали, преминаващи през него, и редови къщи, които са едни от символите му. Те са били изграждани в миналото с богати декорации, които и досега се отразяват във водата на преминаващите успоредно канали. Още в миналото сградите са били изпълнявани в нюанси на керемидено и таупе, така че и днес техните цветове са повече от актуални.

Източник: Baumit

Автор: Lisa Fotios

А какво ще кажете за Португалия? Страната се отличава с разпознаваема красота на фасадите, а Порто е един от най-колоритните ѝ градове с богата палитра от фасадни цветове. Къщите, построени под формата на изкачваща се стълбица, са само една малка част от красотата, до която се докосвате и която ви вдъхновява.

Големите и развити градове са познати с огромните небостъргачи и офис сгради, превръщащи се в техни символи. Стъклените окачени фасади продължават да се развиват с голяма динамика и да присъстват в градската инфраструктура. На подсъзнателно ниво, свързваме остъклените фасади със стремежа на обитателите им, макар и вътре, да бъдат в допир с течащия извън сградата живот. Слънчевата светлина, която има свойството да прониква в дълбочина в стъклените сгради, може да бъде и предимство и недостатък, а атрактивната им визия сама по себе си не е за подценяване. Но едно е сигурно, никоя фасада от стъкло, стомана и бетон не излъчва уют, комфорт и не предразполага към спокойствие. Напротив, тези сгради сякаш носят в себе си динамиката и напрежението на забързания градски живот и по никакъв начин не го правят по-уютен, цветен или вълнуващ.

България, разбира се, се стреми да бъде с крак в модните тенденции и успява да прилага успешно тези практики при фасадите си. Независимо дали процесът е за реновиране на стари постройки, било то исторически или не, или за ново строителство на жилищни или многофамилни сгради, цветовите решения, дизайнът и структурата са силно определящи за въздействието на всяка фасада. Това е и виждането на компания Баумит, която смята, че модата във фасадния дизайн трябва да се ражда в проектантските ателиета и да бъде ревю на въображението на архитекта, строителя и инвеститора. Фасадите винаги са били във фокуса на компанията, тъй като те са основен компонент на градската среда и играят важна роля в нейното възприемане. С фасадната архитектура жителите или посетителите свързват даден град и впоследствие носят в представите и спомените си за него. Всъщност всяка промяна във фасадата е де факто промяна в историята на населеното място.

Представяме на вашето внимание и някои от тенденциите в съвременния фасаден дизайн.

Тенденции в структурата - тип ръжда

Източник: Baumit

Повърхности, които създават усещане за история и сякаш биха могли да разкажат за дългото индустриално минало, се вписват перфектно в "индустриалната тенденция" на настоящето.

Източник: Baumit

Снимка: Marcos Araujo

Сградите, които с подходящи съвременни строителни техники, се създават да изглеждат леко захабени още като нови, вдъхват чувство за устойчивост и сигурност за дълги години напред.

Тенденции в структурата - метал

Източник: Baumit

Още от дълбока древност благородните метали били познати с функцията си на стокообменно средство. Но в наши дни металическите повърхности са неизменна част от фасадните решения. Специалните Баумит дизайнерски бои с металически оттенъци, умело съчетани с мазилкови структури, играят с настроенията на светлината и хората през съответното време на деня.

Тенденции в структурата - дърво

Източник: Baumit

Не трябва винаги да бъде истинско дърво, за да ти се стопли душата. Баумит КреативТоп, положен в оптика дърво, може да подчертае елементи от фасадата и да създаде усещане за уют и "у дома".

Източник: Baumit

Тенденции във визията - бетон

Бетоновите повърхности попадат все по-често в комбинация с благородното бяло на съвременните сгради. Това не значи, че трябва да оставите фасадата неизолирана.

Източник: Baumit

Ще ви помогне отново модерната техника за получаване на фини или груби бетонови повърхности, но... с мазилка. Баумит КреативТоп, в ръцете на обучени специалисти, превръща крайното покритие от една топлоизолационна система в бетон. Сега вече ще можете да комбинирате с дърво, метал или стъкло.

Тенденция в цветовете - мока

Източник: Baumit

Кажете добро утро, с чаша ароматно кафе мока там, далеч в уютна селска къща или на терасата на вила с модерна архитектура, разположена в подножието на борова гора. Този топъл "съдържащ кофеин" тон също следва модата "назад към природата".

Тенденция в цветовете - таупе

Източник: Baumit

Това име на цвят идва от френския език, отнася се за къртица и обрисува сиво-кафявия цвят на нейната козина. Приглушен тон, който се комбинира чудесно с масивно дърво, камък или клинкер и топли метали като месинг или злато. Таупе се чувства също толкова у дома в класическите стари сгради, колкото и в съвременна обстановка. Особено съвременната кубична архитектура може да бъде отлично подчертана с таупе-тонове.

Последните тенденции при фасадите ще бъдат отбелязани и на тазгодишното издание на конкурса на Баумит "Фасада на годината". Той се организира за 16-ти пореден път, а основният му акцент е поставен именно върху последните постижения в българските фасадни решения.

Победителите от всяка категория на "Фасада на годината" ще имат възможността да участват в международното издание на конкурса Life Challengе 66 на Баумит.

Източник: Baumit