Роботи населяват домовете ни. Те ни слушат, разбират и вършат домашната работа вместо нас, работят в синхрон един с друг, дават решения на съществуващи проблеми и предложения как да поддържаме ежедневната чистота. Така изглеждат не "умните домове" от бъдещето, а тези от настоящето, в които високите технологии служат на хората, за да можем да имаме повече време за себе се, за приятните занимания и да живеем наистина човешки.

Как това се превръща в реалност в много български домакинства разказва г-жа Деяна Сотирова, маркетинг мениджър на "Цертус Меркатус" БГ, официален вносител на iRobot за България - лидер в производството на роботизирани почистващи уреди за дома.

"Роботите ни помагат да живеем човешки". Г-жо Сотирова, какво стои зад това твърдение?

Интелигентни и интуитивни роботизирани уреди за дома, които влизат в ролята на домашни помощници и вършат немалко и нелека домашна работа, която доскоро беше ангажимент на хората. Те чистят и мият подовете в домовете вместо нас, картографират помещенията и научават спецификата на стаите и мебелировката, самопочистват се и комуникират един с друг, за да осигурят завършен почистващ цикъл почти без необходимост от човешка намеса. Прахосмукачките-роботи Roomba® и роботите-мопове Braava® са проектирани така, че да дават решения на специфични за всяко домакинство проблеми. Например: необходимост от почистване на различни видове твърди подови настилки, чистене на жилища с по-големи или по-малки квадратури, почистване, докато живущите не са в апартамента, възможност за самопочистване на робота...

Казвате го от личен опит?

Казвам го като потребител, да. У дома хигиената на различните подови повърхности не е моя грижа, а на роботите Roomba®и Braava®. И трябва да кажа, че с тази задача те се справят много по-добре от мен, а също и чистят във време, което е удобно за мен и семейството ми, дори когато всички сме на разходка или на почивка.

Как става това?

Това е възможно благодарение на мобилното приложение iRobot Home с технология Genius. Когато активирате функцията "Start, when I leave home" (Почисти, докато ме няма), апликацията разбира когато сте извън дома си и дава сигнал на прахосмукачката-робот Roomba® да започне да чисти, за да може, когато се приберете вкъщи, да е чисто. Приложението iRobot Home с Genius има и още предимства. Новите модели прахосмукачки-роботи научават не само жилището ви, но и вашите навици - така апликацията ви предлага персонални графици за почистване - като например по-често почистване в сезона на алергиите или когато домашният ви любимец сменя козината си.

И все пак доколко чистенето с Roomba® e ефективно?

Историята на компанията iRobot е дълга и впечатляваща сама по себе си, но няма да се спирам в детайли. В момента iRobot има над 1500 патента, като един от тях са двата срещуположно въртящи се гумени екстрактора при прахосмукачки-роботи. Благодарение на тях космите и козината от домашните любимци се обират и засмукват директно в контейнера за боклук. Технологията Dirt Detect® пък във всяка Roomba® открива по-замърсените участъци от подовете и им отделя толкова време, колкото е необходимо, за да бъдат почистени.

Моделите Roomba® i3 са с навигация със силициеви оптични жироскопи и използват подови сензори за целенасочено почистване на замърсяванията. Движението на робота е ред по ред. С помощта на странична четка почистват чудесно и труднодостъпните места - покрай стени и ъгли. Тези роботи чистят логично и организирано, като се придвижват в сбити линии и използват сензори за следене на пода, за да се ориентират в стаята. Когато батерията започне да пада, те презареждат сами и възобновяват работа оттам, откъдето са спрели, за да почистят навсякъде.

Моделите Roomba® i7 са с навигация с камера iAdapt 3.0 с интелигентно картографиране Imprint® и технология vSLAM, с чиято помощ се ориентират отлично за размера на всяка стая и разпознават препятствия и мебели, като избират най-добрата техника за почистване. Roomba® i7 анализира над 230,400 точки в секунда, разпознава всяка една стая, позволявайки ви да я настроите да почиства конкретна стая/стаи. Също така тези модели запаметяват до 10 жилищни плана.

Моделите Roomba® от серия i с модификация + разполагат с автоматична станция за самопочистване Clean Base®. Те сами разтоварват пълния с боклук контейнер в противоалергенна торбичка AllergenLock, която се намира в станцията. Сменяемата торбичка побира до 60 контейнера с боклук и не позволява праха и мръсотията да се разнесат обратно във въздуха. Торбичките AllergenLock улавят до 99% полен и плесен. Индикатор върху робота сигнализира, когато е време да смените торбичката.

Има ли модел Roomba®, създаден специално за домове с домашни любимци? Тогава нещата са по-сложни, особено докато животните са малки или нямат изградени хигиенни навици?

Всички прахосмукачки роботи Roomba® с гумени екстрактори са подходящи за домове с домашни любимци. А при Roomba® j7/j7+ е подобрена и навигацията. Благодарение на камера PresicionVision Roomba® j7 разпознава обекти и избягва неприятни изненади, сътворени от домашни любимци. Камерата разположена отпред търси препятствия и ги идентифицира дори при слаба светлина. Можете да използвате мобилното приложение iRobot Home или гласов асистент, за да инструктирате робота да почисти конкретно място, например под масата за хранене. Роботът притежава и реактивен сензор - щом усети съпротивление, обръща и сменя посоката. Това не му позволява да се заклещи под мебелите.

Как стоят нещата с измиването на подовете?

iRobot има и предложение за измиване на подовете и така нашите роботи осигуряват пълен цикъл на почистване. Това е роботът-моп Braava jet® m6. Той се грижи за блясъка на подовете в два режима - мокро забърсване и сухо полиране. Braava притежава прецизен разпръсквач за вода jet spray, който разпръсква водата по целесъобразен метод по време на мокрото почистване, а специални сензори не позволяват на водата да попадне върху мебели и стени. Роботът-моп използва подложки за сухо и мокро почистване за многократна употреба, които се перат. Подложките за мокро почистване са от абсорбиращи влакна, които помагат за отстраняването на кухненска мазнина и мръсотия. Тези за сухо полиране използват електростатичен заряд, което улавя прах, козина и косми.

Благодарение на навигацията с камера iAdapt 3.0 и технологията vSLAM Braava jet® m6 се ориентира отлично в дома ви. Придвижва се напред и назад в прави линии, а благодарение на системата за интелигентно картографиране Imprint® роботът се научава да разпознава всяко помещение. Така можете да изберете коя стая да бъде почистена, както и кога да се случи това.

Braava jet® m6 си общува идеално с Roomba® от сериите 900, i, s и j. С помощта на революционната функция Imprint Link след като Roomba® приключи прахосмученето, изпраща сигнал към Braava jet® m6, която започва да забърсва пода и... чистенето става наистина доста лесно.

След като роботите поемат чистенето, какво остава за хората?

За хората остава повече време да се наслаждават на живота - да живеят човешки без да губят време и да инвестират усилия в чистене и миене. Това е безценно! В крайна сметка всеки има нужда от няколко свободни часа за себе си, за релаксация и вършенето на приятни неща. Ето че роботите ни го осигуряват.


Материалът е предоставен от iRobot.