Някои промени, свързани с възрастта, като бръчки и сиви коси, разбира се, са неизбежни. Но те сякаш не са толкова важни, много по-важното е да сме здрави, подвижни и да изживеем пълноценно старините си. Статистиките показват, че почти половината от хората на възраст над 75 години, имат някакъв вид увреждане в опорно-двигателната система. Сигурно затова хората смятат, че болките в ставите, трудната подвижност и изменената стойка, са неизбежни с напредването на годините. Но изследователите не са съвсем съгласни с това твърдение - те предполагат, че заболяванията свързани със стареенето на опорно-двигателната система, се дължат в голяма степен и на начина ни живот.

Това всъщност е добра новина, защото с малко повече постоянство и старание, можем да намалим риска от трудна подвижност в по-напреднала възраст. Разбира се, за целта трябва да положим определени усилия и да започнем да се грижим за здравето на опорно-двигателната си система навреме. По-долу ще разгледаме някои промени на опорно-двигателния апарат, които често се свързват с напредването на възрастта:

Изменения в ставите

В ставите, костите не контактуват директно една с друга, а са омекотени от хрущял, синовиални мембрани и течност. С напредването на възрастта движенията на ставите стават по-твърди и по-малко гъвкави, защото количеството смазваща течност в тях намалява и хрущялът става по-тънък. Хрущялът може да се износи, а костите да започнат да се трият една в друга, причинявайки силна болка и възпаление. Това заболяване се нарича остеоартрит.

Хрущялът може да се износи и в по-ранна възраст, особено при спортисти и хора подложени на сериозно физическо натоварване. Но обикновено причината за изтъняване на хрущяла е точно обратната - липса на физическа активност. Движението помага на синовиалната течност да се движи свободно, като по този начин смазва ставата я и снабдява с хранителни вещества. Липсата на активност кара хрущяла да се свие и втвърди, намалявайки подвижността на ставите.

Изменения в костите

Костта е жива тъкан и нейната структура се променя постоянно, през целия ни живот. С възрастта хората започват да губят костна маса и плътност, костите стават слаби и лесно чупливи. Загубата на костна маса, или т.нар. остеопороза, се среща най-често при жените, поради хормоналните промени, които засилват загубата на минерали в костната тъкан. При мъжете постепенното намаляване на половите хормони води до по-късно развитие на остеопороза. Но не само хормоните могат да бъдат причина за загуба на костна маса. Тя се свързва и със заседнал начин на живот и недостиг на витамин Д в организма.

Изменения в мускулите

В напредването на годините мускулите губят размер и сила, което може да доведе до умора, слабост и тромавост на движенията. Мускулната тъкан започва да се подменя по-бавно и може да бъде заменена с твърда фиброзна тъкан. Характерно за мускулите е, че те могат да станат сковани с възрастта и да загубят тонус, дори при редовни упражнения. Това се случва, във връзка с нормалните възрастови промени в нервната система.

За съжаление, възрастовите изменения в опорно-двигателната система не са безобидни, а усложненията им могат да доведат дори до инвалидност. Но да защитите здравето на костите, ставите и мускулите си, може да се окаже по-лесно, отколкото си мислите. Просто трябва да направите някои промени в начина си на живот:

Хранене и прием на хранителни добавки

Храненето и приемът на хранителни добавки са изключително важни за запазване на здравето на костите, ставите и мускулите. Хранете се пълноценно и се уверете, че чрез диетата си успявате да си доставяте достатъчно калций. Добри източници на калций са млечните продукти, бадемите, броколите, зелето и соевите продукти, като тофу.

Но ако страдате от остеопороза може би ще трябва да приемате допълнително калций. За хора на възраст от 19 до 50 години препоръчителният хранителен прием на калций е 1000 милиграма калций на ден. Препоръката се увеличава до 1200 mg на ден за жени над 51 годишна възраст и за мъже над 71 годишна възраст.

Обърнете внимание и на витамин D, тъй като тялото се нуждае от него, за да абсорбира калция. Добри източници на витамин D са гъбите, яйцата, млякото, рибата. Слънчевата светлина също допринася за производството на витамин D в организма. Ако се притеснявате дали получавате достатъчно витамин D, започнете да го приемате под формата на добавки.

А ако искате да подпомогнете комплексно ставите, костите и мускулите си, да предпазите двигателната система, може да заложите на Renovax Rapid. Това е продукт, разработен специално за активна грижа за опорно-двигателната система. Съдържа МСМ, манган и витамин C, както и глюкозамин, който е един от градивните елементи на хрущялната тъкан. В състава на Renovax Rapid присъства и една много специална съставка - екстракт от растението Дяволски нокът. В това растение се съдържат т.нар. харпагозиди. Съществуват много клинични и научни данни, които потвърждават, че харпагозидите са в състояние да облекчават болката в ставите и да стимулират процеса на образуване на костна маса.

Заслужава си да се доверите на това "дяволско растение". Приемът на екстракт от Дяволски нокът може да забави износването на хрущяла, да го предпази от увреждане и да ви донесе повече лекота в движенията, дори и в по-напреднала възраст.

Спортувайте и водете активен начин на живот:

Никога не е късно да започнете да водите активен начин на живот. Упражненията могат да предотвратят много свързани с възрастта промени в мускулите, костите и ставите - в състояние са дори да обърнат тези промени. Упражненията могат да направят костите по-здрави и да помогнат за забавяне на загубата на костна маса. Ходенето и тренировките с тежести, са най-добрият вид упражнения за поддържане на костна маса. За по-трудно подвижните хора е подходящо да тренират във вода. Упражненията за баланс и координация, като йога и тай чи, могат да помогнат за намаляване на риска от падания.

 

* съдържание на WeDo