Скандинавците са известни с това, че умело внасят доза спокойствие дори и в най-напрегнатото и динамично ежедневие. Те имат различни ритуали за тази цел, като например fika в Швеция - традиция за пиене на кафе, придружена от сладки изкушения. Това е време за отмора и забавни разговори със семейството и приятелите. Подобен ритуал е и сауната във Финландия. Тя е неизменна част от битието на финландците и националната им култура, като дори е включена в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Те възприемат сауните така, както европейците автомобилите. В страната има над три милиона такива помещения при население, наброяващо около 5,5 милиона души. Знаете ли, че едно моминско парти не се смята за напълно завършено, ако не включва посещение на сауна? Друг интересен факт е, че тя се използва и като инструмент на дипломацията - финландските политици от години използват сауната като място за обсъждане на важни обществени въпроси и разрешаване на държавни проблеми.

Не можем да не се съгласим, че тази малка топла стая не е просто място за отдих и отпускане, но и пространство, в което хората пречистват телата и умовете си в търсене на вътрешен мир. В основата на този ритуал лежи така наречения löyly - духът или парата, освободени чрез изливане на вода върху предварително нагорещени камъни. Традиционно сауната се смята за свещено място - "църква на природата". Разбира се, тя е характерна не само за Финландия, но и за останалите скандинавски страни. В продължение на стотици години северните народи прибягват до нея заради множеството ползи за здравето. С времето тази полезна практика става все по-популярна в останалите части на света и определено има какво да почерпим от така богатата северна култура. Сауна ритуалът е един от най-добрите помощници в битката с натрупаното напрежение, създавайки усещане за пълен покой. Сред най-важните стъпки в грижата за себе си е именно намирането на начин да забавим темпото - да се освободим от стреса и да подобрим физическото си и емоционално благосъстояние. И, ако натовареното ежедневие не ни позволява да отскочим до близкия СПА център, винаги можем да се обградим с малки извори на щастие и релакс у дома.

Снимка: IKEA

Вдъхновена от финландската сауна култура, колекцията BASTUA на ИКЕА и Marimekko внася спокойствие, радост и цвят във всеки дом, вплитайки демократичния стил на шведския бранд за обзавеждане и емблематичните щампи на финландската компания. Това е и първият случай, в който дизайнерската къща разработва щампи, предназначени ексклузивно за съвместна работа, и това прави колекцията наистина уникална. Самото ѝ име идва от "bastu"- термин, описващ сауната в Småland, регион в Южна Швеция, където е основана ИКЕА. За това сътрудничество, целящо да донесе радост на възможно най-много хора, двата скандинавски бранда стъпват на общото си културно наследство. Основен мотив в BASTUA е красивата северна природа, пресъздадена в мебели и аксесоари за дома. Десените и материите черпят вдъхновение от ревените, растящи край сауните във Финландия, от меките, извити линии на дървените ламели, от които са изградени постройките, и от нежните вълни на езерата.

Снимка: IKEA

Колекцията е смесица от продукти за обзавеждане, изделия от стъкло и текстил. Разнообразните, но и допълващи се едни други подноси и стъклена посуда, са слънчевия лъч, с който да поднасяме закуската си всяка сутрин. Благоуханната свещ с аромат на бъз, ревен и сладки нотки на ванилия пък ще ни помогне да отпуснем сетивата си в края на деня, отнасяйки ни в топлите безгрижни летни вечери. Това приятно усещане може да бъде допълнено, като облечем оригиналното кимоно на ревени или райе, което създава още по-голям комфорт и приятно усещане при допир с кожата.

Снимка: IKEA

Колекцията BASTUA ни напомня, че винаги може да се заобиколим с поводи за радост, както и да вземем със себе си частица скандинавско щастие - независимо къде се намираме.

BASTUA ще бъде налична от 1-ви март във физическите магазини на ИКЕА и онлайн.

Повече за колекцията можете да откриете на сайта на ИКЕА: https://www.ikea.bg/collections/bastua


Материалът е предоставен от ИКЕА.