Вкус за ценители: 4 традиционни мезета, които да споделите с приятели
Оригинални български вкусове и качествени съставки от „Димитър Маджаров“
Традиционните месни мезета от векове насам носят наслада не само за вкусовите рецептори, но и за сензорите на обоняние и зрение на ценителите и хората с изискан вкус.
А рецептите за качествените продукти се пазят от десетилетия и се предават от поколение на поколение. Четири такива любими месни мезета вече са защитени, като са официално регистрирани от Европейската комисия в Европейския регистър на храните с традиционно-специфичен характер.
Това са луканка "Панагюрска", филе "Елена" , роле "Трапезица" и Кайсерован врат "Тракия", които "Димитър Маджаров" произвежда по оригиналните традиционни рецепти.
Защото, за да е съблазнителна една трапеза, не е задължително на нея да има трудни за произнасяне, непознати продукти. Важното е човек да има отношение към добрата храна и автентичните рецепти.
Филе "Елена"
Този български сурово-сушен деликатес е признат от Европейската общност за храна с традиционно специфичен характер, заради уникалната си рецепта, пазеща автентичната традиция на производство.
Абсолютно логично произходът на наименованието идва от град Елена, а вкусът на продукта е характерен, приятен и умерено солен.
Приготвя се по традиционната технология от свежо българско свинско контра филе, сол, естествени подправки (ронена чубрица и смлян черен пипер), захар, като се добавя аскорбинова киселина, като антиоксидант и калиев нитрат, като консервант.
Мирисът, както и вкусът на "Филе Елена" се дължат на комплекса от грижливо подбрана и обработена суровина, специфични условия на сушене и пресоване, сполучлив избор на подправки.
Луканка "Панагюрска"
Всяка година преди Коледните празници къщите на Панагюрище са били окичени с пръти с увиснали луканки. Днес всеки може да опита от уникалния вкус на този сурово-сушен продукт.
Уникалната рецепта пази автентичната традиция на производство.
Луканката се приготвя по традиционната технология от свежо българско говеждо и свинско месо, сол, естествени подправки (кимион и смлян черен пипер), захар, като се добавя аскорбинова киселина, като антиоксидант и калиев нитрат, като консервант.
Отличителният й външен вид - сплеснатата форма на отделните парчета - се придобиват вследствие на пресоването.
Роле "Трапезица"
Наименованието на този уникален български продукт произхожда етимологично от историческия хълм "Трапезица" в древната българска столица - Велико Търново.
Роле "Трапезица" е пресован сурово-сушен месен деликатес.
Приготвен е по традиционната технология от свежо българско месо - свински врат, сол, естествени подправки (чесън и смлян черен пипер), захар, като се добавя аскорбинова киселина, като антиоксидант и калиев нитрат, като консервант. Специфичността му се дължи на свойствени за продукта характеристики - мекост и сочност на месото, изключителен вкус и мирис. Роле "Трапезица" дължи своята отличителност и на естествената си обвивка.
Кайсерован врат "Тракия"
Този деликатес се приготвя от свежо българско месо - от свински врат и има продълговато цилиндрична, сплескана форма.
Пресова се неколкократно по време на сушенето. Има характерен, приятен, умерено солен вкус, с изразен аромат на вложените подправки - червен пипер, чимен, чесън, бяло вино.
След като е почти готов се овалва в кайсерована смес от червен пипер, чимен, чесън, бяло вино. Образува се коричка с червен цвят, коята подсъхва в рамките на няколко дни.
И тъй като от векове българите спазват народната мъдрост "Хубавото вино върви с хубаво мезе", няма никаква причина да не правите същото. Разбира се, трапезата е най-хубава, когато е споделена с приятели. И не забравяйте - качествените мезета се режат на тънко!
*Материалът е с продуктово позициониране
НАЙ
Пътуването, което лекува депресията и скръбта
Кои бяха знаците, че с брака на Джесика Алба е свършено?
Кои бяха знаците, че с брака на Джесика Алба е свършено?
Пътуването, което лекува депресията и скръбта