Традиционните месни мезета от векове насам носят наслада не само за вкусовите рецептори, но и за сензорите на обоняние и зрение на ценителите и хората с изискан вкус.
А рецептите за качествените продукти се пазят от десетилетия и се предават от поколение на поколение. Четири такива любими месни мезета вече са защитени, като са официално регистрирани от Европейската комисия в Европейския регистър на храните с традиционно-специфичен характер.
Това са луканка "Панагюрска", филе "Елена" , роле "Трапезица" и Кайсерован врат "Тракия", които "Димитър Маджаров" произвежда по оригиналните традиционни рецепти.
Защото, за да е съблазнителна една трапеза, не е задължително на нея да има трудни за произнасяне, непознати продукти. Важното е човек да има отношение към добрата храна и автентичните рецепти.
Филе "Елена"
Този български сурово-сушен деликатес е признат от Европейската общност за храна с традиционно специфичен характер, заради уникалната си рецепта, пазеща автентичната традиция на производство.
Абсолютно логично произходът на наименованието идва от град Елена, а вкусът на продукта е характерен, приятен и умерено солен.
Приготвя се по традиционната технология от свежо българско свинско контра филе, сол, естествени подправки (ронена чубрица и смлян черен пипер), захар, като се добавя аскорбинова киселина, като антиоксидант и калиев нитрат, като консервант.
Мирисът, както и вкусът на "Филе Елена" се дължат на комплекса от грижливо подбрана и обработена суровина, специфични условия на сушене и пресоване, сполучлив избор на подправки.
Луканка "Панагюрска"
Всяка година преди Коледните празници къщите на Панагюрище са били окичени с пръти с увиснали луканки. Днес всеки може да опита от уникалния вкус на този сурово-сушен продукт.
Уникалната рецепта пази автентичната традиция на производство.
Луканката се приготвя по традиционната технология от свежо българско говеждо и свинско месо, сол, естествени подправки (кимион и смлян черен пипер), захар, като се добавя аскорбинова киселина, като антиоксидант и калиев нитрат, като консервант.
Отличителният й външен вид - сплеснатата форма на отделните парчета - се придобиват вследствие на пресоването.
Роле "Трапезица"
Наименованието на този уникален български продукт произхожда етимологично от историческия хълм "Трапезица" в древната българска столица - Велико Търново.
Роле "Трапезица" е пресован сурово-сушен месен деликатес.
Приготвен е по традиционната технология от свежо българско месо - свински врат, сол, естествени подправки (чесън и смлян черен пипер), захар, като се добавя аскорбинова киселина, като антиоксидант и калиев нитрат, като консервант. Специфичността му се дължи на свойствени за продукта характеристики - мекост и сочност на месото, изключителен вкус и мирис. Роле "Трапезица" дължи своята отличителност и на естествената си обвивка.
Кайсерован врат "Тракия"
Този деликатес се приготвя от свежо българско месо - от свински врат и има продълговато цилиндрична, сплескана форма.
Пресова се неколкократно по време на сушенето. Има характерен, приятен, умерено солен вкус, с изразен аромат на вложените подправки - червен пипер, чимен, чесън, бяло вино.
След като е почти готов се овалва в кайсерована смес от червен пипер, чимен, чесън, бяло вино. Образува се коричка с червен цвят, коята подсъхва в рамките на няколко дни.
И тъй като от векове българите спазват народната мъдрост "Хубавото вино върви с хубаво мезе", няма никаква причина да не правите същото. Разбира се, трапезата е най-хубава, когато е споделена с приятели. И не забравяйте - качествените мезета се режат на тънко!
*Материалът е с продуктово позициониране
НАЙ
Секс, насилие и провокации: Зад кулисите на риалити шоутата
От Disney до НАСА: Какво се случи с тийн звездата Бриджит Мендлър?
Денис Куейд разкри как е щял да се развие героят му Ник Паркър от "Капан за родители", ако имаше продължение
Личният гардероб на пионерката на пънк модата Вивиан Уестууд отива на търг
Денис Куейд разкри как е щял да се развие героят му Ник Паркър от "Капан за родители", ако имаше продължение
Секс, насилие и провокации: Зад кулисите на риалити шоутата
От Disney до НАСА: Какво се случи с тийн звездата Бриджит Мендлър?