Традиционните месни мезета от векове насам носят наслада не само за вкусовите рецептори, но и за сензорите на обоняние и зрение на ценителите и хората с изискан вкус.

А рецептите за качествените продукти се пазят от десетилетия и се предават от поколение на поколение. Четири такива любими месни мезета вече са защитени, като са официално регистрирани от Европейската комисия в Европейския регистър на храните с традиционно-специфичен характер.

Това са луканка "Панагюрска", филе "Елена" , роле "Трапезица" и Кайсерован врат "Тракия", които "Димитър Маджаров" произвежда по оригиналните традиционни рецепти.

Защото, за да е съблазнителна една трапеза, не е задължително на нея да има трудни за произнасяне, непознати продукти. Важното е човек да има отношение към добрата храна и автентичните рецепти.

Филе "Елена"

Този български сурово-сушен деликатес е признат от Европейската общност за храна с традиционно специфичен характер, заради уникалната си рецепта, пазеща автентичната традиция на производство.

Абсолютно логично произходът на наименованието идва от град Елена, а вкусът на продукта е характерен, приятен и умерено солен.

Снимка: madjarov.bg/

Приготвя се по традиционната технология от свежо българско свинско контра филе, сол, естествени подправки (ронена чубрица и смлян черен пипер), захар, като се добавя аскорбинова киселина, като антиоксидант и калиев нитрат, като консервант.

Мирисът, както и вкусът на "Филе Елена" се дължат на комплекса от грижливо подбрана и обработена суровина, специфични условия на сушене и пресоване, сполучлив избор на подправки.

Луканка "Панагюрска"

Всяка година преди Коледните празници къщите на Панагюрище са били окичени с пръти с увиснали луканки. Днес всеки може да опита от уникалния вкус на този сурово-сушен продукт.

Уникалната рецепта пази автентичната традиция на производство.

Снимка: madjarov.bg/

Луканката се приготвя по традиционната технология от свежо българско говеждо и свинско месо, сол, естествени подправки (кимион и смлян черен пипер), захар, като се добавя аскорбинова киселина, като антиоксидант и калиев нитрат, като консервант.

Отличителният й външен вид - сплеснатата форма на отделните парчета - се придобиват вследствие на пресоването.

Роле "Трапезица"

Наименованието на този уникален български продукт произхожда етимологично от историческия хълм "Трапезица" в древната българска столица - Велико Търново.

Роле "Трапезица" е пресован сурово-сушен месен деликатес.

Снимка: madjarov.bg/

Приготвен е по традиционната технология от свежо българско месо - свински врат, сол, естествени подправки (чесън и смлян черен пипер), захар, като се добавя аскорбинова киселина, като антиоксидант и калиев нитрат, като консервант. Специфичността му се дължи на свойствени за продукта характеристики - мекост и сочност на месото, изключителен вкус и мирис. Роле "Трапезица" дължи своята отличителност и на естествената си обвивка.

Кайсерован врат "Тракия"

Този деликатес се приготвя от свежо българско месо - от свински врат и има продълговато цилиндрична, сплескана форма.

Пресова се неколкократно по време на сушенето. Има характерен, приятен, умерено солен вкус, с изразен аромат на вложените подправки - червен пипер, чимен, чесън, бяло вино.

Снимка: madjarov.bg/

След като е почти готов се овалва в кайсерована смес от червен пипер, чимен, чесън, бяло вино. Образува се коричка с червен цвят, коята подсъхва в рамките на няколко дни.

И тъй като от векове българите спазват народната мъдрост "Хубавото вино върви с хубаво мезе", няма никаква причина да не правите същото. Разбира се, трапезата е най-хубава, когато е споделена с приятели. И не забравяйте - качествените мезета се режат на тънко!

*Материалът е с продуктово позициониране