Над 1 милион българи имат здравословни проблеми свързани с щитовидната жлеза. Това сочи статистика, изнесена от водещи български лекари.

Последните научни изследвания показват тясна връзка между нормалното функцониране на щитовидната жлеза и здравето на червата. Балансът на микроорганизмите, които обитават чревната ни флора, по-известни като чревен микробиом, оказват пряко влияние върху баланса на хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза, които регулират жизненоважни функции в нашия организъм. Оказва се, че не може да имате здрава щитовидната жлеза без здрави черва и не можете да имате здрави черва без здрава щитовидна жлеза.

Щитовидната жлеза е малък орган, разположен в шията на човека, който е отговорен за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Проблемите с щитовидната жлеза водят до сериозни симптоми и заболявания, като Гуша, Възли на щитовидната жлеза и Тиреоидит на Хашимото, което както в България, така и по света е най-често срещаното ендокринно заболяване.

Ако вие или ваши близки сте се сблъсквали с болестта на Хашимото, то тогава знаете, че в самото начало е възможно да няма никакви симптоми. С напредването на състоянието обаче започват да се усещат неразположения, които могат силно да повлияят качеството на живот и да доведат до неговото влошаване.

Симптомите са познати: постоянна умора, наддаване на тегло, болки в ставите и мускулите, запек, проблеми с паметта, забавен сърдечен ритъм, чести депресивни епизоди. Те не са живото застрашаващи, но далеч не благоприятстват за водене на пълноценен начин на живот.

Какви по-сериозни здравни проблеми могат да последват, ако състоянието не бъде лекувано?

Ако заболяването не бъде лекувано своевременно, това може да доведе до развитието на по-сериозни здравни проблеми, които могат значително да влошат състояние на пациента или да повлияят негативно върху определени важни събития в живота му. В това число влизат сърдечно-съдови заболявания и сърдечна недостатъчност, поради високите нива на лош холестерол.

Пациентите с Хашимото също биха могли да бъдат застрашени от развитие на рак на щитовидната жлеза. Друго рядко, но животозастрашаващо състояние е микседема. Неговите симптоми включват сънливост, последвана от дълбока летаргия и безсъзнание. Вследствие на това заболяване може да настъпи кома, предизвикана от излагане на студ, успокоителни лекарства, инфекция или друг стрес върху тялото. Съществува връзка между бременност на майка с Хашимото и проблеми със сърцето, мозъка и бъбреците при новородените. Бебетата, родени от жени с нелекувано Хашимото са по-предразположени към интелектуални проблеми и забавено развитие.

Проблемите с психичното здраве, които при някои пациенти са на лице в началото на заболяването, също биха могли да се задълбочат.

Заболяването засяга и репродуктивната система, като може да доведе до невъзможност за естествено забременяване и чести спонтанни аборти.

"Проблемите никога не идват сами!"

Хората, страдащи от Хашимото често са научили това по трудния начин, възникването на заболяването в много от случаите е резултат от комбинация от проблеми. Едни от основните фактори, които се псочват за отключване на това състояние са лошата хранителна диета, стресът и начинът на живот.

Има ли лечение на Тиреоидит на Хашимото?

Лечението на заболяването обрича пациентите на дългосрочна или доживотна хормонозаместваща терапия, която може да има неблагоприятни последствия и странични ефекти като наддаване на тегло, увеждане на черния дроб, инфаркт или инсулт при предозиране.

При лечението на Хашимото, специалистите обръщат сериозно внимание на промените в хранителните навици на пациентите. Правилната диета е индивидуална при всеки и е от първостепенно значение за положителен обрат при лечението. Дисбалансът в корема на човек е пряко свързан с работата на целия му организъм, но науката открива връзка между чревния микробиом и Хашимото.

Каква е връзката между Хашимото и дисбаланса на чревния микробиом?

През последните години чревният микробиом се разглежда като поддържащ здравето орган, оказващ влияние при множество здравословни нарушения: депресия и тревожност, затлъстяване, възпалителни заболявания на червата, множествена склероза и редица други.

Неправилното хранене може да доведе до негативни промени в чревния микробиом, поради неправилно усвояване и недостиг на хранителни вещества, витамини и минерали. Като резултат, добрите бактерии в червата, които обикновено поддържат здравето, намаляват значително, докато патогенните се увеличават. Това може да повлияе на щитовидната жлеза.

Как чревният микробиом влияе на щитовидната жлеза?

Актуални проучвания за връзката между чревния микробиом и щитовидната жлеза установяват, че пациентите с Хашимото имат значително по-малък брой на бифидобактерии и лактобацили и значително по-високи нива на видовете ентерококови бактерии. Първите два вида представляват жизненоважни пробиотични бактерии, а вторите са патогенни микроорганизми.

Чревният микробиом влияе и върху усвояването на важни за щитовидната жлеза минерали, включително йод, селен, цинк и желязо. Всички те са от съществено значение и имат ясна връзка между дисфункцията на щитовидната жлеза и променените нива на тези минерали. Човек с правилно балансиран чревен микробиом по-често ще има по-добре функционираща щитовидна жлеза.

Как можем да се погрижим за баланса на чревния си микробиом?

При здрави хора чревният микробиом обикновено е разнообразен, като в него преобладават много повече благоприятни за здравето микроорганизми.

Презареждането на червата с полезни бактерии помага за регулирането и баланса, като първата стъпка е да се разбере какво всъшност причинява дисбаланса на червата.

За тази цел е важно да бъде направена индвидуална оценка на дефицитите, които имаме, след което да бъдат добавени специфични видове пробиотични бактерии в менюто ни.

Вероятно не знаете, но микробиомът на всеки човек е строго индивидуален и се формира още при раждането му. Впоследствие се повлиява и изменя спрямо хранителните навици, които имаме. Това, което никога не се променя обаче е нашият ентеротип, който определя хранителните предпочитания на организма ни. Според който хората попадат в 3 различни групи:

  • Хора, които добре усвояват месо, риба и млечни продукти и мазнини.
  • Хора, които консумират и добре толерират предимно растителна храна.
  • Хора, които се хранят балансирано с достатъчно белтъчинии, въглехидрати и мазнини.

Всяка една от тези групи има свои собствени хранителни предпочитания, които предопределят вида диета, благоприятна за постигане на чревен баланс. Ако знаете кой е вашият ентеротип, можете лесно да предприемете индивидуални стъпки за оценка на дефицитите и необходимостите в стомаха ви, както и правилна диета за по-добро опериране на организма.

Как да разбера кой е ентеротипът ми?

Правилното хранене оказва комплексно влияние върху всеки аспект от здравето ни, в това число и щитовидната жлеза. Знаейки тази информация, човек може да предприеме индвидуални стъпки по изграждане на най-подходящия за себе си режим на хранене. По този начин ще сведе неблагоприятните последици от неподходящата храна до минимум. Ще успее да подсили и укрепи работата на имунната система и ще може да си помогне не само за поддържането на добра физическа форма, а и на добро и стабилно психо-емоционално състояние.

Имайки предвид ключовата роля на микробиома и баланса в червата ни, вече са налични и достъпни възможности за изследването им. След като бъде установено към кой ентеротип принадлежи човек, могат да бъдат предприети съответние мерки за по-добро балансиране чрез персонални препоръки.

В България такъв тип изследване се предлага от водещата компания за генетични изследвания - НМ ДженомиксТестът Микробиомен паспорт печели наградата за най-добър микробиомен тест през 2020г. Не малко хора са успели да подобрят здравословното си състояние, благодарение на получените резултати от теста и допълнителните консултации, които компанията осигурява със специалист диетолог или гастроентеролог.

За всички читатели на dir.bg, които искат да подобрят здравното си състояние, компанията предоставя 10% отстъпка от изследването Микробиомен паспорт, в периода 26 Май - 26 Юни. За целта трябва да предоставите промо код: HASHIMOTO

 

* съдържание на NM Genomix