От десетилетие насам България се нарежда на челните места по тютюнопушене в Европа. Всеки трети българин пали цигара ежедневно, като половината от жените в активна възраст до 44 години пушат редовно, сочат данни на Евростат от края на миналата година.

Лютивият дим доскоро шестваше из почти всички закрити пространства - от офиси и държавни учреждения до шофьорските кабинки в градския транспорт. И до днес в повечето заведения из страната забраните за пушене не се спазват, а димната завеса е нещо обичайно в клубовете след полунощ.

Единственото, което ни спасява, е че напоследък все повече пушачи преминаха към бездимни устройства, нагряващи тютюна, като IQOS или електронни цигари. Макар и някои хора да недоволстват от миризмата от тези устройства, парата от тях не може да се сравни с ужасния цигарен дим, който остава по дрехите и косата ни след тежка вечер. Освен всичко друго, непушачите около нас вече също са пощадени - парата от бездимните устройства не оказва вредно въздействие върху тях, както цигареният дим.

Макар и с намалена вреда, обаче, ползването на тези устройства не е без риск и пристрастява, заради съдържащия се никотин. Затова отказът от всички никотинови продукти си остава най-добрият и здравословен избор.

За онези, които не могат да се откажат от вредния навик със сутрешното кафе или чаша вино, е полезно да се знае какви са по-добрите бездимни алтернативи и какви са разликите между тях.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

В началото бяха е-цигарите

Когато някои от приятелите ми се втурнаха да заменят конвенционалните цигари с първите умни устройства с никотинова течност, аз останах скептична. Всяко чудо за три дни, разсъждавах. Невъзможно е да заместиш добре познатия оригинал с някаква си нова електронна версия. Като с истинския секс и виртуалния, да речем.

Една колежка пушеше от нещо, което ми приличаше на химикал. Около нея се формираше балон от пара, ароматизиран различно - от мента през манго до кафе. А цигарената миризма, тази класика за всеки творчески офис, не съществуваше. Един ден опитах от електронната цигара. Не беше толкова зле. Самото дръпване е по-разредено и не толкова силно, особено сравнено с добрата стара първа сутрешна цигара, разместваща всичките ти чакри до леко замайване.

Можеш да пушиш, докато ти омръзне, защото никога не получаваш т.нар. "никотинов удар", който те връхлита при обикновената цигара. И тук е тънкият момент - кога точно спираш и прибираш устройството в джоба, преди да се превърнеш в нещо като пълнолетно сукалче, което постоянно пъха в устата си електронна цигара. За мен употребата на електронни цигари е преди всичко въпрос на вкус и навици.

Тези идилия вече се предлагат в палитра от вкусове, функционалности и дизайнерски решения, а по същество нагряват капсула с течност, обогатена с никотин. Процесът на нагряване води до т.нар. вайпване от модерния градски жаргон - или вдишването на получените изпарения, в които, за разлика от дима от горенето на традиционните цигари, не попадат катрани и токсични вещества. Капсулата се сменя, което изисква добре да планираш консумацията и времето, така че да не останеш без "гориво" насред пътя.

Важно е да кажа, че ако решите да пробвате електронна цигара, то е важно да си купите такава от доверен производител, който спазва стандартите за контрол и качество, за да сте сигурни какво ползвате. В противен случай никой не може да ви гарантира, какво има в течността, която вайпвате.

Снимка: IQOS

IQOS -нагряване без дим

През последната година най-новите устройства за нагряване на тютюн заляха пазара и станаха неизменна част от градския живот. Но какви са разликите между бездимните устройства и е-цигарите? Основното, което ги отличава е, че докато при електронната цигара има никотинова течност, то IQOS нагрява истински тютюн до прецизно контролирана температура. Разработваната от над 10 години система е дело на гиганта Филип Морис Интернешънъл и задоволява никотиновия глад по подобие на цигарите. Иновацията тук е именно в липсата на горене на тютюна, поради което при употребата на IQOS няма пепел и дим, а пара без вредните катрани, която се разсейва бързо на закрито.

Не на последно място, вкусът е различен, заради истинският тютюн, и напомня много повече на стария ритуал в сравнение с електронните цигари.

От години се опитвам да спра цигарите безуспешно и чак сега успях да намеря алтернатива благодарение на технологичните иновации в тютюна. Но осъзнавам, че бездимните устройства не са нито поредната мода, нито играчка за възрастни пушачи. Те са дългоочакваното решение на проблема с вредния навик и удоволствието от дръпката на една цигара.

Бездимното бъдеще

Представете си свят без острата, наслагваща се миризма на цигари - от заведения и барове до хотелски стаи, от кабинети и коридори на институции до собствения ти хол, от автомобила до пердето, тапицерията на дивана, палтото в гардероба и картините по стените.

Представете си целувки без кисел послевкус. Представете си очи, които не са зачервени, и коса, която мирише наистина на хубаво. Представете си веселби без никой да се сърди, защото по силата на закона на масата димът отива винаги в непушачите.