Знаете ли, че жените изкупуват 80% от картичките, които се произвеждат за 14 февруари - прочутият празник Свети Валентин? Това, напрактика означава, че голяма част от мъжете или забравят за този празник, или не са много романтични.

Локдаун или не, Денят на влюбените ще се празнува и през 2021 година, а покрай световната пандемия, разцвета на оналайн пазаруването и ограниченията за заведенията и пътуванията - няма по-добро време за интимност от празника на влюбените. Няма да има и подходящи оправдания ако пропуснете да го отбележите тази година - защото празниците и без това не са това, което бяха, но подаръците са още по-достъпни! 

С Трендо ще разгледаме някои от намалените категории с бестселъри през февруари, като ви препоръчваме да не оставяте покупките за последния момент. Тази година - те идват до вратата ви, опаковани според всички мерки за дезинфекция и вещаят празник,  който може да се окаже на чак толкова лигав и лош за празнуване. 

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Знаете ли, че Свети Валентин е един от най-мистериозните празници, всъщност? Никой не знае как точно се е появил - версиите са няколко. Една от тях разказва за свещеник от Рим. Император Клавдий II забранил на мъжете да се баракуват, защото смятал, че самотните мъже са по-добри войници от семейните. Тогава свещеникът Валентин започнал да венчае тайно младите влюбени, за което бил убит. 

Според друга легенда затворник на име Валентин изпратил първата поздравителна картичка - "валентинка" някъде през 270 г. сл. н.е. Твърди се, че тя била подарък за сляпата дъщеря на тъмничаря, която му носела храна. Валентин едва ли е подозирал, че векове по-късно ще се окаже вдъхновение за един от най-печелившите бизнеси - поздравителните картички! 

Въпреки че никога не можем да бъдем сигурни за истинския произход на празника, сме уверени в едно:

Свети Валентин се е родил от достатъчно привлекателна и запомняща се история, защото още през Средновековието той е почитан като един от най-популярните светии във Франция и Великобритания.

Съвсем очаквано западните традиции навлизат и в България, където датата съвпада с тази, на която честваме Деня на виното! 

Червеният е най-популярният избор на цвят за валентинки, следван от розовото и бялото. Сърца, рози, Купидон и дантела са основните мотиви на празника. 

3% от собствениците на домашни любимци купуват подаръци за своите животни, сочат проучванията.

Освен на влюбените, Свети Валентин е покровител на производителите на поздравителни картички и на разкаялите се млади крадци.

Ако искате да откраднете сърцето на любимия - това е най-модерния и удачен вариант. Изненадайте се взаимно! 

Изненадата - определно трябва да я приятна. И означава по никакъв начин да не издавате намеренията си. Така че без подпитвания и намеци. 

Забранено изречение: "Какво да ти купя? От какво имаш нужда?"

Най-голямата грешка: "Ще ти дам пари ти да си купиш нещо..."

За да ви улесним и да ви помогнем да играете по правилата, предлагаме ви селекция по категории с подаръци, които със сигурност ще се превърнат в приятна изненада. 

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Бельото

Освен, че на Свети Валентин не бива да се прибирате вкъщи без цветя, не бива да го правите и без бельо! Имаме предвид бельо, увито в луксозна хартия, скрито в ярка кутия, което вашата любима да пожелае да пробва на момента... Както казахме, дантелата е задължителна през февруари! Изберете някои от най-интересните модели на луксозно бельо, но си отделете време да опаковате подаръка и да го запазите в тайна! Червеното е цвета намесеца, така че не го избягвайте.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Защо пък не чанта? 

Някой някъде беше казал, че чанта трябва да имаш за всеки повод. Което на практика означава, че никога не знаеш каква точно ще ти е нужна. Това дава свобода на избор и същевременно чувство за практичен, ефективен подарък! Особено ако е изчистена, черна и кожена! За по-склонните да експериментират препоръчваме малките чанти - тип "клъч", които са всъщност същинско бижу! 

За дома

В древен Рим февруари се е смятал за начало на пролетта и време за пречистване. Къщите бяха ритуално почиствани, като се измивали, белосвали и стягали за топлите дни. Древните ръсели сол и жито из интериора, което се смята за предвестник на пролетното почистване.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Затова и вниманието и грижата за дома винаги е любовно обяснение! Подарък, който със сигурност ще допринесе за приятната атмосфера е свещ, която ще разбие всякакви представи аз вас като неромантичен човек! 

Вино аксесоари

Всъщност за какви празници говорим, ако в тях не се вписва една отворена бутилка хубаво вино. За любителите на тази магична напитка, но и за бохемите, за които пиенето на вино е същински ритуал - комплект за вино е подходящ, стилен, оригинален и ефективен подарък. In vino veritas, все пак! 

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Козметика 

Обръщаме се отново към интимното ниво, за да ви препоръчаме да бъдете по-смели в избора си и тази година да подарите козметика. Защо не? Козметиката е подарък, който винаги намира приложение, но често пропускаме да си направим в ежедневието, поради редица належащи ангажименти. Затова и никога не е излишен, но ако заложите на качествена, професионална козметика - ще се отбележите със запомнящо се участие на Свети Валентин. Подаряването на грижа за кожата, парфюм или серия за лице са подаръците, които показват на партньора ви: "Аз познавам вкуса ти и го харесвам. Подкрепям те и не искам да те променям". Истинско обяснение в любов, нали? 

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Часовник 

Часовникът като подарък? Един от най-добрите по цели 5 причини! Подарявате време... Това е нещо, което винаги не ни достига. Носенето на часовник ще ограничи посягането към телефона ви, ще акцентира върху присъствието ви тук и сега и ще ви кара да се чувствате винаги навреме. Второ... никой не изхвърля часовници. Те са подарък за носене! Трето, четвърто и пето: те напомням за теб, те имат характер и те карат да изглеждаш сериозно! 

Хубавите подаръци идват в малки опаковки! Категорично парфюмите са сред бестселърите на този празник, наред а картичките и бижутата, не само защото са от високия ценови клас, а защото това несъмнено означава, че е мислено специално за вас. И то дълго време - замислете се как избирате парфюм за друг?! 

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Мъжките парфюми  със сигурност са добро попадение, защото ще го карат често да си мисли за вас. Така с вас ще бъде захранена ароматната му памет! 

Дамските парфюми създават усещането, че тя е специална и си струва парите.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Бижута 

Няма две мнения -  първенец с подаръците сред жените, бижуто е абсолютният зашеметител! Причините да подарите бижу са десетки: рядко купуваме за себе си, носят сантимент, могат да бъдат вечни, могат да бъдат наследство, подходящи са за хора от всички възрасти, могат да бъдат инвестиция, подходящи са за всеки повод, носят персоналност, стават за всяко тяло, фигура, тон на кожата и т.н. Просто забравете за: "Има достатъчно бижута..." Никога не стигат! 

100% естествена кожа

Да подариш обувки, чанта, ръкавици или портфейл от естествена кожа - този жест се нарежда в топ 3 на най-желаните подаръци. Обикновено е избор за годишнина. Но и зрял избор за Свети Валентин, който ви гарантира, че получателят не само ще се почувства празнично, а ще усети Празника на влюбените. 

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Рамки за снимки

Спомените са най-хубавият подарък от погледа на времето. Вероятно имате хиляди снимки на телефона си и във фейсбук, които ако се сетите, може би ще разгледате някой ден. Имате и конкретни, любими кадри, които ви карат да се усмихнете. И ако можехте, щяхте да гледате всеки ден... Това няма да е толкова трудоемко, ако просто имахте рамка за снимки... Един от най-приятните подаръци. А след това само един поглед е достатъчно, за да се върнете в онзи приятен момент и да ви се оправи настроението. 

Около 14 февруари бележи началото си сезона за чифтосване на птиците, което подсилва схващането, че Свети Валентин е ден за романтика. В някои части на света обаче активното празнуване на Свети Валентин печели неодобрение или е забранено. И все пак за мнозина е безобидно това насърчаване на романтиката, не е ли по-добре да бъдем от тях?

 

*Материалът е подготвен за Трендо!